Казахстан зарязва кирилицата, прави завой на запад

Въвежда се азбука, която ще е съвместима с английския
9 ное 2017 22:38, Елка Василева
210
Казахстан зарязва кирилицата, прави завой на запад
Снимка: Reuters

Казахстан се отказва от въведената по съветско време кирилица като официална азбука за своя тюркски национален език, предприемайки опит за глобализация под егидата на държавата, който със сигурност ще намали руското влияние в средноазиатската страна, пише ДПА.

"Не би следвало Русия да диктува на своите някогашни колониални субекти от времената на Руската империя (и бившите съюзни републики в състава на СССР) как да говорят или каква азбука да използват за националния си език", каза преподавателят по тюркология в престижния университет "Назарбаев" в Астана Ули Шамилоглу.

Университетът, който вече почти три десетилетия носи името на лидера на бившата съветска република Нурсултан Назарбаев, е основан през 2010 г. и в него се преподава основно на английски.

Замяната използваната в Казахстан на официално равнище азбука с такава, която да е съвместима с английския, представлява пример за завоя на страната към Запад при оформянето на своята идентичност.

"Кирилицата и руският език създадоха трудности за казахския да се утвърди като силен официален език. Това е проблем за бъдещето на Казахстан като национална държава", каза Шамилоглу в коментар по имейла.

Сходни промени е имало и в няколко други тюркоезични страни. През 20-те години на миналия век век Турция преминава от арабската писменост към латиницата.

По онова време Турция "до голяма степен изостава от съвременния свят по отношение на развитието си във всички аспекти на живота", каза Севги Йозел от Турската езикова асоциация.

"Преходът към латиницата проправя пътя за Турция да се приобщи към останалата част от света културно, социално и икономически, а също и в технологичен аспект", заяви тя също по имейла.

Съветският съюз, "безпокоейки се, че латиницата ще обедини тюркските народи, налага кирилицата на тюркоезичното население под своя власт", заяви Гюлден Сагол Юксекая, експерт по тюркски езици в Мармарския университет в Турция.

Казахите закъсняват с преминаването към латиницата в сравнение с останалите тюркски народи от постсъветското пространство като Азербайджан, Туркменистан и Узбекистан, посочи тя.

След разпадането на Съветския съюз Казахстан поддържа тесни отношения със съседна Русия, с която имат обща почти 7000-километрова граница.

Руснаците са най-голямото етническо малцинство в Казахстан, а руският наред с казахския има статут на официален език, закрепен от конституцията. "Тук руският език все още има силни позиции и затова ще продължи да се преподава в училищата и занапред", заяви Шамилоглу.

Миналата седмица руският посланик в Казахстан Михаил Бочарников заяви, че Русия уважава суверенното право на Казахстан да смени азбуката си, при условие че руският език запази официалния си статут.

В изявление, цитирано от казахстанските държавни медии, той посочи още, че в Казахстан продължава да има силно търсене на преподаватели по руски език и затова Русия е готова да окаже съдействие.

Новата казахска азбука, утвърдена с указ на Назарбаев от миналия месец, предизвика известни спорове от естетическа гледна точка. Всички нейни букви могат спокойно да бъдат изписани на англоезична клавиатура, само че изписаното може да се окаже трудно за прочитане.

Някои от писмените символи са с апостроф, за да предават мекост. Например буквата "s", когато е с апостроф (s'), трябва да се прочете като "ш". "С" (латиница) с апостроф трябва да се прочете като "ч".

Опасенията са, че думи с поредица от подобни букви с апостроф може да изглеждат тромаво. Държавата създаде специална комисия, която да направи оценка на азбуката, преди тя постепенно да бъде въведена във всички официални сфери до 2025 г.

Естетиката обаче изглежда не е главната причина за избора на латиницата. Смяната на азбуката от Казахстан е "символно действие", заяви Максим Кронгауз, професор по езикознание и преподавател в руското Висше училище по икономика.

Промяната, "символизираща уеднаквяване с глобалната латинска азбука, на първо място е от културен характер", каза той, "но вследствие на това и от политически".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей, вярно че никой не иска да е приятел с Русия...Тия поробиха всичките си съседи, но сега се разпадна руското робство и всички бързат да влязат в нормалния свят. Да са по-далеч от руския ботуш.
148
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
звук "Ъ" имат всички народи, обаче едни зинат подчертано античко "ааа" като на зъболекар или мижат и прескачат, други пишат "а" произнасят "ъ" и всевъзможни "латински" нагаждания
147
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"..почти никога в македонския има"... Ти да не си възпитаник на србската школа на Срджан Тврдкович?! Мразим *** и усташи, а?
146
1
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Много рядко или почти никога в македонския има чисто Ъ, както в източна България. Между другото, в Самоковско също няма Ъ. На ръжта викат точно р'ж, на вълка вук. Софийските шопи казват вл'к.
145
3
 
12
 
! Отговори
Anonymous преди 6 години
Какво става в любимата ни България, да видим?Канадска фирма краде БГ-злато, чужди западни хранителни вериги продават храни-трето качество, после се чудите защо има толкова рак.Сега искат да се откажем от езика и азбуката си, дето са 100 % български, защото било руско влияние.По-добре пишете негролог и я погребвайте тая клета България - ограбвана от външни и вътрешни врагове.
144
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Грузия наистина е русизъм и има общо с оригиналното име на държавата толкова, колкото и Джорджия.Оригиналното име на държавата на местния език е Сакартвело.
143
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не съм съгласен за македонския. Там отсъства буква за звука Ъ, понеже в сръбския език отсъства този звук, а тяхната азбука е копие на сръбската. Въпреки това те ползват много често този звук и се принуждават да го отбелязват със запетайка. Например р`ж.
142
0
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
До РасатеПринципно си прав.Същото е и с македонската и беларуска азбука. Те са създадени най-скоро и са най-близко до фонетиката на съответните езици.
141
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като нямали нито традиции, нито култура, тогава какво ги свързва с кирилицата? Нищо.Значи могат да си сменят спокойно азбуката.
140
0
 
7
 
! Отговори
Расате преди 6 години
По време на Златната орда в Казахстан се ползва арабицата, а след завладяването на територията от Русия-руската Кирилица.За кратък период от 1929 до 1940 се използва турската латиница.През 1940 г. с решение на Касахската комунистическа партия се създава казахската азбука въз основа на кирилицата съдържаща 42 символа.Тази азбука най-пълно отразява фонетичната особенност на езика и негоавата замяна с по бедната латиница ще създаде огромни проблеми.
139
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо си мислиш, че като се откажат от кирилицата ще бият шута на Путин или ще станат нещо повече от това, което са били. Кирилицата се ползва от Русия. Не е създадена от нея. Това което правят е точно проява на жалки хорица, без грам самочувствие и традиции в културата или литературата. Всички помним какъв смях предизвикаха указанията на грузинското посолство в София до бг. журналистите да не се ползва ползва "русизмът" Грузия, а Джорджия. Ако ще и Алабама да се нарекат, няма да станат като САЩ
138
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествено, че са жалки и неграмотни, щом бият шута на ***.И чеченците бяха жалки и неграмотни, но се появи титана на мисълта Кадиров, който чинно лиже ботушите на Потин. Сега чеченците са свръхинтелигентни.
137
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Будист-ОнанистЯвно визираш европеидния туран Борат Сагдиев, само че отде да знаеш, че това е измислен образ създаден и игран от британския актьор от еврейски произход Саша Барон Коен. Иначе истинските казахи са дребни и с дръпнати очи. Типични монголоиди, както всички останали тюрки от степите и пустините на Централна Азия. Жалки неграмотни създания без собствена култура, които подобно на анадолските си събратя никога не са направили нещо стойностно за човечеството.
136
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В българския е невъзможно да сгрешиш дори измислен брътвеж, всичко е ясно откъм звук и буква------Глупости.Само в македонския, латинския и белоруския е така.
135
0
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Ако някоя от бившите колонии на западноевропейските държави поиска да си промени писмеността,-----Какво да променя, на Запад азбуките не са наложени от колонизатор. Там латиницата се ползва от дълбока древност и националните държави са се родили с латинска азбука. Боли те, че бивт шута на *** ли?
134
1
 
6
 
! Отговори
r166 преди 6 години
Ако някоя от бившите колонии на западноевропейските държави поиска да си промени писмеността, познайте какви световни неудобрения ще настъпят. Но, нали е бивша Съветска - всички обобряват.
133
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей, от патологична омраза към Русия, ще се отречете от азбуката си.Такова племе няма бъдеще-то ще изчезне, въпрос на време е, ама това може са се очаква, НПО-тата на Сорос, политици като католичката-предателка Меглена Кунева и "Отворено Общество" ерозираха държавността и патриотизма на българите.
132
6
 
2
 
! Отговори
DO FILMITE преди 6 години
До Anonymousbulgarite sa syzdali glagolicata , ne sluchaino ni kazvat ganchovci , kirilicata e podobren rusko-pravoslaven variant na glagolicata s cel tazi pismenost da se prieme I po na istok
131
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като казваше Сидеров, че България е колония, вие му казвахте , че е луд, нали?Ето го поредното доказателство-чужди сили и български еничари искат да отнемат и последното останало българско-азбуката и езика ни.Ей, засрамете се, ако имате малко уважение към майките и бащите си поне, и към дядовците ви, загинали за да я има България.
130
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия парвенюта като си нямат собствена писменост и търсят цивилизация към която да се пришият, защо поне не приемат китайските йероглифи за официална азбука? Хем са им съседи, хем са дръпнати като тях. Така или иначе за западняците Казахстан ще си остане държавата на Борат, поредния турски кинеф на картата на света.