Путин и Тръмп обявяват споразумение за Сирия?

Все още не е сигурно дали двамата ще разговарят във Виетнам
10 ное 2017 09:29, Елка Василева
82
Путин и Тръмп обявяват споразумение за Сирия?
Владимир Путин и Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

САЩ и Русия се приближават към споразумение за Сирия относно това как те се надяват да бъде решен въпросът с прекратяването на гражданската война там след разгрома на групировката "Ислямска държава", съобщиха снощи неназовани американски официални източници, цитирани от Асошиейтед прес.

Ако спешните консултации, които са в ход в момента, бъдат успешни, споразумението може да бъде обявено още днес от президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин след срещата им във Виетнам, съобщиха четирима американски служители. САЩ изразиха резерви относно организирането на формална среща между двамата лидери, ако те не са в състояние да обявят някакво конкретно споразумение, отбелязва АП.

Потенциалната договорка идва на фона на офанзивните действия на различни военни сили, довършващи разгрома на ИД - екстремистката групировка, която доскоро контролираше значителни територии от Ирак и Сирия. Битките срещу ИД вече не са приоритет, което връща фокуса обратно към сложния и неподатлив на разрешаване конфликт между режима на президента Башар Асад и бунтовниците и към опасенията, че външни сили, като например Иран, ще имат решаващ глас върху бъдещето на страната.

Руско-американското споразумение, което сега се обсъжда, ще се фокусира върху три елемента, съобщиха служителите: избягване на конфликт между руските и американските военни, намаляване на насилието в гражданската война и вдъхване на нов живот в мирния процес под егидата на ООН. Служителите, цитирани от АП, са пожелали анонимност, тъй като не са оторизирани да обсъждат водещите се в момента консултации.

Споразумението ще трябва също така да развие напредъка в установяването на т.нар. "зони за деескалация" в Сирия, които доведоха до успокояване на положението в някои части на страната.

Важен момент, който трябва да бъде решен, е безпокойството на САЩ, споделяно и от неговия съюзник Израел, от присъствието на подкрепяни от Иран милиции в Сирия, които се възползват от вакуума във властта, отбелязва АП. САЩ и Израел търсят начин да предотвратят установяването на постоянно присъствие в Сирия на приятелски или лоялни на Иран сили. Израел смята Иран за свой върл враг. Една от обсъжданите идеи била установяване на "буферна зона" по израелската граница със Сирия.

Очаква се също така да бъде потвърдена подкрепата за усилията на ООН по съживяване на мирния процес чрез преговорите в Женева, на които да се търси политически преход в Сирия и прекратяване на гражданската война. САЩ и Русия от години имат едно ключово противоречие - дали президентът Асад може да остане на власт в едно бъдещо сирийско правителство, посочва АП.

"Ние вярваме, че Женевският процес е правилният начин да се върви напред. За съжаление той отдавна буксува, но има известен напредък и в това отношение", каза вчера говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт.

Москва бе инициатор за организирането на среща Путин-Тръмп, докато двамата са във Виетнам тази седмица, но САЩ имаха резерви до последно, настоявайки за конкретен резултат от такава среща. Говорителят на Путин - Дмитрий Песков, заяви пред журналисти в Москва вчера, че двамата президенти така или иначе ще се видят на срещата на върха на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество в Дананг, но добави, че обсъждането на дневния ред на срещата все още продължава. Според него двамата могат да се видят не само веднъж, ако сметнат това за необходимо.

Отговаряйки на въпрос за съдържанието на предстоящия контакт, Песков, цитиран от ТАСС, поясни, че "не е съгласуван някакъв конкретен дневен ред", но че двамата имат много теми от общ интерес за обсъждане.

А малко по-рано Юрий Ушаков - съветник на руския президент, бе по-конкретен, като заяви, че Путин и Тръмп могат да обсъдят на срещата във Виетнам положението в Сирия и на Корейския полуостров, както и двустранните отношения, които "се намират в задънена улица, в кризисно положение".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да има среща на Путин с рижия ***,защото Русия и Путин в съюз с Асад и шиитите от Хизбула и Иран поеха пълен контрол над Деир аз Зор и градовете и селищата на река Ефрат на границата с Ирак. Сега за ужас на еврюхите в Израел и световния *** се сбъдна наш лошия им кошмар шиитската дъга от Иран,през Ирак Сирия и Ливан която обгражда галеното дете на запада Израел и проваля библейската мечта на ционистите за (велик) Израел разпростиращ се от река Тигър до река Ефрат
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Плюс това нашите братя там отдавна са приели исляма....Те и нашите братя в Албания са приели исляма...
48
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СИРИЙСКИТЕ ПРАВИТЕЛСТВЕНИ СИЛИ ОБЯВИХА ПОБЕДА НАД ИДИЛ. ТОВА СТАНА СЛЕД КАТО И ПОСЛЕДНИЯ ГРАД КОНТРОЛИРАН ОТ ТЕРОРИСТИТЕ ПАДНА,СТАВА ДУМА ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИЯ ГРАД НА ГРАНИЦАТА С ИРАК-АЛБУ КАМАЛ В ПРОВИНЦИЯ ДЕИР АЗ ЗОР .С ОСВОБОЖДАВАНЕТО И ОВЛАДЯВАНЕТО НА ДЕИР АЗ ЗОР И ПРИЛЕЖАЩИТЕ МУ ГРАДОВЕ И СЕЛИЩА НА ПРАКТИКА АРМИЯТА НА АСАД ОВЛАДЯ ГРАНИЦАТА С ИРАК,ТАКА НА ПРАКТИКА СЕ РЕАЛИЗИРА МЕЧТАТА НА ИРАН ЗА ШИЙТСКА ДЪГА ОБГРАЖДАЩА ИЗРАЕЛ ОТ ИРАН ПРЕЗ ИРАК,СИРИЯ И ЛИВАН.ЗАТОВА ТАКА ПИСКАТ СЕГА ЦИОНИСТИТЕ
47
2
 
11
 
! Отговори
УМЕН преди 6 години
До прагматикА и защо реши че точно САЩ имат изгода от Велика България и чисто хипотетично дори и да победят Русия в пряк военен конфликт дали ще ти дадат да си възстановиш държава от Урал и Каспийско та до Адриатическо и Егейско море. Смешно е, да не бъдем наивни
46
14
 
9
 
! Отговори
русофили вервайте преди 6 години
Залязващата империя на Путин затъва все повече в санкции и ограничения в ненужни битки в Сирия и Украйна в икономическа разруха в самата Русия. На фона на всички тези крайно негативни събития за Русия от имперската канцелария в Москва постоянно излизат облаци розова мъгла как Русия блестящо се справя на всички фронтове, как печели битка след битка в Сирия и Украйна, как икономическото дередже на Русия се подобрява с всяка изминала минута, как авторитета на Русия и Путин са стигнали до небето.
45
10
 
4
 
! Отговори
Прагматик преди 6 години
До УМЕН 8 милиона народ не са химера а и България е надживала бая империй що си мислиш 4е (русия )Московия ще я има след да кажем 20 години --- ссср колко искара 70 щешели да го повярва някой обикновен 4овак през 1981 да кажем .... милияд и половина Китай от Изсток и милиярд от ес и Сащ от запад а посредата някаква руска балха с 150 милиона от който 40 дори не са и руснаци --и дале4 не оби4ат московия
44
1
 
4
 
! Отговори
play-off преди 6 години
Рижата лисица, като бизнесмен с нюх дали ще усети че рисковото инвестиране в региона е на червена позиция?
43
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така ли ви учат на Козяк, че Путин е най-лошото за руснаците :))
42
2
 
10
 
! Отговори
Ко речи? преди 6 години
"Какво прави Русия в чужда държава?"Каквото правят краварите в чуждИ държави - "помагат".Леееле колко си прос!
41
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво прави Русия в чужда държава? ? Мери коя част да анексира ли ???:) айде Моля ви се на гледали сме се на руския ...Има няма 200 години.
40
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Старите лентиТакива глупости ли пише по руските сайтове? Добре че не им обръщам никакво внимание. Русия тотално закъса в Сирия и не виждам как ще излезе суха от там.
39
4
 
7
 
! Отговори
УМЕН преди 6 години
До прагматикНай-накрая нещо умно и от тебе. Но за съжаление и Волжка и Велика България са само химери от миналото. Утопии са, колега. Свършено е отдавна с тази национална идея. Трябва да преглътнем този горчив хап. Да, Русия и респективно СССР носят най-голямата вина за тази национална катастрофа, но самото население в тези места с изключение на някакви малки организации вече няма българско самосъзнание. Дори в Кабардино-Балкария. Плюс това нашите братя там отдавна са приели исляма.
38
4
 
13
 
! Отговори
Старите ленти преди 6 години
Спомняте ли си преди две години зелените диванни как прогнозираха крах за Русия. Излагация за армията и. Сваляне на Путин....А сега какво?Путин извикал Тръмп да му каже че битката за средната земя приключи, Ако не си изтеглите черните *** след двайсет години ще разкаква на правнуците: "Имало едно време едана империя на мястото на големия кратер..."
37
2
 
11
 
! Отговори
Договорката ли? преди 6 години
Путин казва на Тръмп "yankee go home".
36
3
 
14
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
ФАЩ=световен терорист!Слава Русия!
35
2
 
12
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
Американците си падар по мекото на баницата и по слабите противници. В лицето на Путин обаче срещнаха мнооооого, ама мноооого костелив орех. Никакъв шанс нямат докато този човек е на власт в Русия. Тоест поне още 10 години.
34
7
 
4
 
! Отговори
прагматик преди 6 години
До УМЕН русия е поне толкова мразена коллкото САЩ --най малкото нейн разпад ще зна4и и Независимост-- на Волжка България ... да не говорим и за огромните икономи4ески ползи от Търговия с петрол и други ресурси от Казан(който освен това има и реална икономика ) за разлика от п,а,р,а,з,и,т,и,т,е от Кремъл --
33
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 33Абсолютно НЕ верно. Това пред блока ли ти го каза някой дядо. Асад не се бие с ИД , а с армията на хората в Сирия - граждска война. Даже Асад е отказвал и атаки по ИД когато са атакували опозицията. Чети преди да пишеш лозунги.
32
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
че много от хората защитаващи Русия не го правят от любов към нея, а от омраза към паразита САЩ....Всички знаем, че русофилите са изтъкани от омраза, ако не към САЩ, то към собственият си народ.
31
2
 
5
 
! Отговори
! преди 6 години
Много си изостанал мой човек ,руснаците имат над 150 убити в Сирия ,а какво правят американците там в Сирия е друг разговор ,щом има сухопътни войска. Интересно ,а не си ли си задавал въпроса когато си почиваш около стадото ,как тъй ИД се държи толкова време срещу редовна армия на Асад и след това и на Русия . Въпроса е не е собено труден,но и подсказване ти изпращам,оръжие трябва -трябва ,храна трябва -трябва ,облекло и муниции трябват -трябват ,инструктури нужни ли са тези " -нужни са и откде