Ще се случи ли нещо ужасяващо – стотици танкове се събират край Хонконг

Търпението на Пекин се изчерпва
13 авг 2019 18:10, Нели Христова
216
Ще се случи ли нещо ужасяващо – стотици танкове се събират край Хонконг

През последните месеци Хонконг се тресе от безпрецедентни протести. Жителите на града искат той да остане автономен от Китай, а Пекин обяви безредиците за „тероризъм“.

Самата лидерка на Хонконг Кари Лем е на страната на Китай, като обяви, че след 10-седмичните протести вече „няма път назад“. Сега, около границата с Хонконг, са се събрали стотици военни превозни средства, сред които десетки танкове. Но защо са там?

Още по темата

Очакваме нещо ужасяващо да се случи!

Това казва Александре Кройс, съветник на комитета по международните политики на Европейския съюз.
Според китайската национална телевизия, става дума за „големи военни учения“ и Хонконг не е застрашен. Подобно струпване край границата на града имаше на 6 август, когато 12 хил. военни машини отново бяха на 30 км от него. Сред тях имаше бронетранспортьори, хеликоптери и амфибии.

Според китайският вестник Global Times, тези машини имат за цел да се „справят с неподчинение, бунтове, сериозно насилие и нелегални действия, терористични атаки и други действия, застрашаващи националната сигурност.“

Това е още едно доказателство, че Пекин губи търпението си. Макар протестите в по-голямата си част да са мирни, правителството нарече протестиращите „терористи“, както е правило при много други протести без насилие. Те винаги са приключвали с намеса на армията.

Пред BBC посланикът на Великобритания в Хонконг до 1997 година заяви, че „това ще бъде катастрофа както за Китай, така и за Хонконг“, ако армията се изправи срещу протестиращите.

По думите на Крис Патен Китай трябва да намери друг начин да успокои протестиращите, ако митингите не спрат.
А според Стийв Цинг, директор на на китайския институт в университета Soas в Лондон, „въпреки непрестанната демонстрация на сила, все още сме прекалено далеч от това да видим намеса на военните на територията на Хонконг.“

„Но сме по-близо, отколкото бяхме преди месец“, добавя той и обяснява: „За Пекин, това е „цветна революция, тоест, част от водена от Америка глобална конспирация за промяна на режима в Китай. А това е абсолютно неприемливо за Си Дзипин.“
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плашат.
139
6
 
16
 
! Отговори
aa преди 4 години
така е предупреждаваха, чакаха, сега ще има сурвискане и то яко. Там номерата на младите и красиви л.и/г/ювци не минават. ахахаххааа
138
4
 
23
 
! Отговори
Хм преди 4 години
Едва ли Китай ще позволи да бъде препънат по тоя начин точно сега,когато се е устремил към световното лидерство.По-скоро няколко милиона палавници ще поработят безплатно и не по специалността....
137
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Охааааааа ! Ще има пръснати краваросороски черепи
136
4
 
32
 
! Отговори
толерантен преди 4 години
"Свобода", "демокрация", "толерантност", "права на човека" на днешно време се оказват единствено еквивалент на едновремешните шарени стъкълца, с които излъгаха *** и индианци да ги заробят, да им вземат златото, земята, децата, живота... всичко.Обаче, китайците, не са индианци и ***. Не са и украинци.Те разбраха, че е по-малко зле да смажат стотина полезни ***, отколкото да си разсипят хилядолетната държава и после да се скитат немили недраги по света и у нас.
135
19
 
14
 
! Отговори
Сп???нс преди 4 години
Ако Китай влезе в Хонг Конг ,единствено може да дръпне към дъното, бившата колония е на светлинни години пред Китай (справка БВП) , и ако това стане ще се изтеглят колосални инвестиции и парични потоци, защото Хонг Конг наследи икономическият си подем от времето на британците.
134
8
 
10
 
! Отговори
две и две пет преди 4 години
Муриканите дори да имат много милиардери и милионери, няма в какво да инвестират. Там и 5млрд да инвестираш, няма кой да го произвежда на китайски цени,и фалит. По самопризнания на техни инвеститори. В резултат всички носят китайски маратонки и гледат Смешк0 на китайски телевизори. Това е новия балон, $ ще падне на 1.5. В САЩ няма да имат ***. Мурикански тв и гсм никой няма да купи, няма да имат износ. ЕС+САЩ 500млн, Китай+околия и Австралия 2.5млрд, пазар. С вицаджия начело е така.
133
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Горби"Престанете с тази демокрация, няма демокрация - никъде"Демек, живей си като *** РОБ КОЙТО СИ ... ок... като ти харесва, живей си така.
132
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Средно IQ Хонг Конг 108, САЩ 98. Коя раса е по-напреднала? Познайте кой ще победи."Която има повече икономическа, военна и политическа мощ, както е 8000 години насам.
131
11
 
33
 
! Отговори
човека с бича преди 4 години
Естествено е,че мръсната ръка на чичо Сам е в дъното на това.Тъпите кравари ще запалят Трета световна или както каза един северноамерикански индианец:Докато има и един жив американец по света ще има войни!
130
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откраднаха му идеята на Петър Младенов, дето му изяде главата, проста нация сме и това е, а можеше да просперираме като Китай.
129
2
 
14
 
! Отговори
До -10 преди 4 години
Еми коавите с техните действия в последние 20-25 г дават основание хората да мислят тъй и Това не са русофили,а просто нормални хора.
128
29
 
14
 
! Отговори
-10 преди 4 години
Pycoфилиcтици в атака. Каквато и новина да чуят, веднага първата им мисъл е за "краварите".
127
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През 1989 площад,,Тянанмън" се тресеше от протести,предимно на студенти.Впоследствие площада се тресеше от грохота на танкове които прегазиха ,,борците за демокрация".Китай пък започна икономически силно да се развива и шашна света със своята промишлена мощ!Ако сега военните влязат в Хонконг ,колко ли ще дръпне,Китай пред останалият свят!
126
17
 
32
 
! Отговори
Мишо преди 4 години
Ако това се случваше в Америка, протестиращите отдавна щяха да са смазани от националната гвардия и демокрацията щеше да възтържествува отново. Алелуя!
125
11
 
7
 
! Отговори
пецата преди 4 години
китайците направиха на асфалт протестърите 1989та и сега ще го повторят и ще си продължат да си цъкат
124
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
когато краварчетата пуснат гадните вируси дето се отглеждат в тяхния център за биологични оръжия в грузия те няма да разпознават близачите на краварски *** от нормалните хора- айде честито
123
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
сащ отложиха налагането на 10 % мита върху китайските стокищо литоко че хонконг може да завърши като тянанмънно нежна революция няма да иматова да не ти е украйна или българиятова е китай- отчаяните опити на краварчетата да се измъкнат от мъртвата хватка в която се набутаха сами от безкрайната си алчност няма дя стане с хонконгтова е проблемаа като ги знаем какви са садисти- нищ о чудно да се стигне до войнаили подлярски де се разболяват цели континенти от нови опасни болести
122
9
 
9
 
! Отговори
Anonimen преди 4 години
Дано стане трета световна има нужда
121
10
 
13
 
! Отговори
150iq, ако искаш преди 4 години
Средно IQ Хонг Конг 108, САЩ 98. Коя раса е по-напреднала? Познайте кой ще победи.