Ще се случи ли нещо ужасяващо – стотици танкове се събират край Хонконг

Търпението на Пекин се изчерпва
13 авг 2019 18:10, Нели Христова
216
Ще се случи ли нещо ужасяващо – стотици танкове се събират край Хонконг

През последните месеци Хонконг се тресе от безпрецедентни протести. Жителите на града искат той да остане автономен от Китай, а Пекин обяви безредиците за „тероризъм“.

Самата лидерка на Хонконг Кари Лем е на страната на Китай, като обяви, че след 10-седмичните протести вече „няма път назад“. Сега, около границата с Хонконг, са се събрали стотици военни превозни средства, сред които десетки танкове. Но защо са там?

Още по темата

Очакваме нещо ужасяващо да се случи!

Това казва Александре Кройс, съветник на комитета по международните политики на Европейския съюз.
Според китайската национална телевизия, става дума за „големи военни учения“ и Хонконг не е застрашен. Подобно струпване край границата на града имаше на 6 август, когато 12 хил. военни машини отново бяха на 30 км от него. Сред тях имаше бронетранспортьори, хеликоптери и амфибии.

Според китайският вестник Global Times, тези машини имат за цел да се „справят с неподчинение, бунтове, сериозно насилие и нелегални действия, терористични атаки и други действия, застрашаващи националната сигурност.“

Това е още едно доказателство, че Пекин губи търпението си. Макар протестите в по-голямата си част да са мирни, правителството нарече протестиращите „терористи“, както е правило при много други протести без насилие. Те винаги са приключвали с намеса на армията.

Пред BBC посланикът на Великобритания в Хонконг до 1997 година заяви, че „това ще бъде катастрофа както за Китай, така и за Хонконг“, ако армията се изправи срещу протестиращите.

По думите на Крис Патен Китай трябва да намери друг начин да успокои протестиращите, ако митингите не спрат.
А според Стийв Цинг, директор на на китайския институт в университета Soas в Лондон, „въпреки непрестанната демонстрация на сила, все още сме прекалено далеч от това да видим намеса на военните на територията на Хонконг.“

„Но сме по-близо, отколкото бяхме преди месец“, добавя той и обяснява: „За Пекин, това е „цветна революция, тоест, част от водена от Америка глобална конспирация за промяна на режима в Китай. А това е абсолютно неприемливо за Си Дзипин.“
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТОВА ЩЕ СЕ СЛУЧИ С РУСОФИЛИТЕ.
99
6
 
8
 
! Отговори
До САЩ преди 4 години
Нищо не могат да омекотят САЩ, те още не могат да стигнат нивата преди кризата 2008 г., че на всичкото отгоре заразиха целият свят чрез борсите с кризата.Колкото повече светът започне икономически да игнорира САЩ, толкова по-добре.Да ги видим какво ще правят като няма китайски стоки в Уол Март - дет се трепят за промоции.какво ще правят без японски, европейски и китайски стоки.Включително марковите им дрехи и маратонки, техника.Като трябва да купят САЩ фанелка 100$ САЩ кола 40 000 рееев
98
6
 
7
 
! Отговори
До 92 преди 4 години
Китайците са мижитурки които нямат никаква национална гордост. Познавам сумата имигранти от тях в чужбина и самите те казват, че Китай е държава на много различни етноси контролирана строго от диктаторите и въобще не са единни. В миналото са били контролирани и от Японци и от Монголци - рано или късно Китай ще се разцепи на много държави и никой няма да я помни като ще стане и с Русия, Америка и тн...... историята го е доказала хиляди пъти. Всяка империя е имала начало, край и после забрава.
97
0
 
7
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
До Само САЩ 103Просто е влез в тубата и гледай кадрите са от местните ТВ-та, но си свали розовите очила навсякъде властта се пази по един и същи начин накрая демонстрантите отнасят и доста кьотек.
96
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хехехе няколко хиляди-а? колко точно...?Добре де ама нали,ако си напрегнем Ганьовските мозъци,си даваме сметка че е много лесно в град от поне 20 000 000 или бога ми, аз дори..не,няма нужда да проверявам в Уикипедия колко точно са обитателите му...,лесно могат да се намерят поне 50 000 *** които да сеят хаос и безредие около себе си.И си мисля че демократичното им държание не се харесва много,много на останалото население там.Май, Си Дзин Пин прекалено много ги изтърпя.
95
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И на тия Америка им е виновна... Патологиите на комунизма.
94
0
 
9
 
! Отговори
До 90 преди 4 години
Тръмп ми е симпатичен, но за съжаление, не той решава жълтите революции по света.А военните лобита, важна част от екипа му, читави хора беше нарочно премахнат, за да функционира Тръмп.Кенеди каза: " че има сили, които искат да управляват САЩ, и че ще направи разкрития" и го убиха.Рейгън също атентат, и още, и още.. убийства на президенти.Не фали държава, която уби Кенеди,Абрахам Линкълн, Джеймс Гарфилд, Уилям Макинли - Президенти. За още двама се предполага, че са били отровени - Захари Тейлър и Уорън Хардинг
93
13
 
4
 
! Отговори
Само САЩ преди 4 години
Митата не са отменени, ще влязат в сила Декември, а дотогава ще има яко наливане на капитал в алтернативни центрове на производство из САЩ, Индия и Латинска Америка. Хуавей е в черния списък, който ще се увеличи, а след Декември Китай ще гризне дръвцето.
92
5
 
8
 
! Отговори
До Само САЩ преди 4 години
Пубер време за мляко и сън!
91
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
преди 44 година - от 23 година до 44 имаше масови убийства на невинни хоразатова е преврата 36 година - за да се спрат убийстватано от 41 пак се започватака че историческия период е малък и имаше живи да си връщати такива които да се възползват от мътилката
90
3
 
13
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Само ще попитам помните ли демонстрациите в САЩ през 2015г. когато полицията застреля невъоръжени чернокожи. Тогава правителството освен полиция изпрати и части от националната гвардия и за нарушение на полицейския час който беше въведен всеки нарушител беше арестуван та питам къде точно е разликата и защо за едни може, а за други не ???????
89
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
преди 30 години положението беше същото на тянанмъне ако тогава се бяха огънали пред демонстрантитекитай нямаше да е тая сила каквато е днеси много от хората в хонконг вярват в светлото бъдеще на "демокрацията"но това не ти е украйна дето можеш да си правиш преврати когато и както си поискаштова е един от аспектите на войната между сащ и китайи китай няма да отстъпи- още повече че той не е предишниясега е много силен икономически и военнощатите вече клякат- отмениха митата
88
13
 
5
 
! Отговори
Само САЩ преди 4 години
Китай са в паника от тарифите от САЩ, танковете са само за сплашване, но последствията ще са жестоки, тарифи докато изпукат. Тръмп ще ги нареди, първо реши проблемите с Канада и ЕС, сега е Китай, а догодина е разформироването на Рашка.
87
9
 
1
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Лошо е когато на един народ се отнемат свободите, а преди това е живял по-свободно и демократично, тогава винаги има репресии и бунтове, защото доброволно никой не отстъпва, това което е имал!Както например стана в България на 9.09.1944година, имаше 10 години масови убийства,репресии и бунтове на горяни!А когато е държан безправен и експлоатиран един народ, както украинския от шайката на Янукович, тогава идва денят на възмездието!Свободата е нещо свещено, всеки я разбира различно!Грейс!ЦРУ!!
86
0
 
1
 
! Отговори
До 91 преди 4 години
Абе той"царя"че е гол,гол е,ама много поразии ще направи докато даде фира!
85
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В историята до момента, който се е заял с Китай, рано или късно е бил ужасен. Обикновено за последно. Китай е най-великата нация на света, като нация. Те са хипер националисти, всеки един, нито руснаци, нито американци могат да се мерят с тях по това. За китаеца е чест да умре по време на работа. Смятайте ще остави ли 10 хиляди грантаджии да го завладеят, както простите българи са оставили 5000 партизани и 20 руски агенти да ни превземат.
84
11
 
7
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
До БожидарХахаха Ти ли си на 29 бре? Лъжеш, като дърт комунист лъжеш. Ръсиш цитат след цитат от "наръчник на агитатора" издание на "Партиздат" от 1968 година. И цифрите дето ги пишеш са от изданията на Института по история на БКП.Провери календара. 2019 година сме, а не няколко години след Априлския пленум. :)
83
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Китай ще има нова политическа система. Въпрос на време е всички китайци да поискат промяна.
82
13
 
6
 
! Отговори
Само САЩ преди 4 години
Джендърчето *** защо не се намеси и той или още не се наситил на ласките с рокерите. Последните му снимки ясно показват, че е минал на отсрещния бряг, приличаше на монголски трравестит.
81
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КитайТръмп като стана президент не си позволи да праща танкове срещу протестиращите срещу него.