Официално: Газово примирие между Русия и Украйна

Страните разрешиха проблем, който ги тормози пет години
21 дек 2019 21:30, Нели Христова
88
Официално: Газово примирие между Русия и Украйна
Снимка: Reuters

Русия и Украйна успяха да се избавят от кълбо от газови проблеми, което не можаха да разплетат през последните близо пет години. Протоколът, който бе обявен днес, предполага отказ от нови взаимни претенции, изтегляне на искове, изплащане от Газпром на близо 2,9 милиарда долара по решение на Стокхолмския арбитраж и споразумение по антимонополното дело срещу Газпром в Украйна. Страните се споразумяха освен това за транзита на газ през следващите пет години и да обсъдят възможността за преки доставки на газ за Украйна през новата година.

Президентът на Газпром Алексей Милер съобщи пред журналисти, че според протокола за газово сътрудничество Газпром и Нафтогаз Украйна ще подпишат споразумение за уреждане на взаимните си претенции по действащите договори. Така ще бъде възстановен балансът на интересите на страните. Той допълни, че споразумението предвижда отказ от нови претенции, изтегляне на арбитражни и съдебни искове, по които няма окончателни решения и плащане по приетото окончателно решение на Стокхолмския арбитраж. Уточнено бе, че става дума за изплащането на около 2,9 милиарда долара в срок до 29 декември.

Газпром ще подпише междуоператорско споразумение с компанията оператор на украинската газотранспортна система, а украинската държавна газова компания Нафтогаз - транспортно споразумение, с което ще резервира мощности от системата за пренос на газ. Уточни Милер, цитиран от ТАСС.

Организирайки транзита, Нафтогаз ще действа като агент на Газпром и ще поеме рисковете на преходния период. Компанията агент ще запази за пет години напред транспортни мощности в размер на 225 милиарда кубични метра, включително 65 милиарда куб. м за 2020 г. и по 40 милиарда куб. м за 2021 и следващите години, "при условие че бъдат установени конкурентни тарифи", каза Милер.

Газпром и партньорите му от Украйна подготвят днес във Виена текста на междуоператорското споразумение, уточни той.

Шефът на Газпром допълни, че компанията ще подпише с правителство на Украйна споразумение, с което ще бъдат отменени претенциите на Антимонополния комитет на Украйна спрямо Газпром. Този документ трябва да бъдат подписан също до 29 декември. Претенциите на украинския антимонополен орган бяха за 171,9 милиарда гривни, включващи самата глоба и лихвите по нея. Според сегашния курс това са около 7,4 милиарда долара, уточни ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още по темата: украйнаРусиягаздоговр
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
2
 
! Отговори
Баси преди 4 години
Както е видно, това споразумение предизвиква напълно противоположни реакции в самата Украйна. Управляващите го нарекоха победа, а политическите им опоненти национално предателство и капитулация. Всеки има своите аргументи. Новото споразумение ще помогне на изтерзаната икономика на Украйна, поне в краткосрочен план. Тя ще получи макар и по-малко транзитни такси. Ще получи и глътка въздух с тези почти $3 милиарда. Русия си гарантира транзита до завършване на терминалите за ВПГ.
57
1
 
5
 
! Отговори
Джулия преди 4 години
До АнонименВярваш ли си пиле? Вярвай си, кефи се. Няма да е за дълго. Ще има и Северн поток-2 и Турски поток, а и "Сила Сибири" вече работи! Който се смее последен се смее най-добре.
56
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До с пръст в устатаНе позна. Шистовата газ е геостратегически инструмент за възпиране на самозабравилите се властващи в Кремъл. Ако я нямаше нея руснаците можеха да извиват ръцете на Украйна колкото си искат. Сега руснаците клекнаха (не че някой е имал съмнение, като се има предвид че те от износа на газ живеят).
55
1
 
10
 
! Отговори
с пръст в устата преди 4 години
останаха отново американците. Бяха уверени, че сделка няма да има и най-после ще направят пробив с шистовата си газ, но и този път Русия ги остави с пръст в устата.
54
0
 
8
 
! Отговори
Добра сделка преди 4 години
Дългът на Украйна по евеооблицациите не е обект на газовата сделка и си остава да виси на Украйна, Русия ще намери механизъм да принуди Украйна да плати. Русия ще изплати 2.9 милиарда по решение на съда, които така и така щеше да плати, а Украйна се отказва от иск за 7 милиарда към Русия.
53
1
 
5
 
! Отговори
майтап,бе Уили! преди 4 години
Това газово примирие всъщност е "мироналагаща" операция от страна на Германия!Германците не могат да си позволят да загубят Северен поток -2 и руския газ изобщо,за какъвто и да е период-германската икономика се намира в труден период!?И затова е намерена формула и вълкът сит,и агнето цяло!?Русия ще продължава да доставя големи количества газ и ще преглътне някои загуби!Украйна получава пари кеш и предупреждение,че след 2021 г.може да стане по-лошо!Всъщност губят САЩ и американския газ!?
52
2
 
4
 
! Отговори
До 77 преди 4 години
Украйна дължи на Русия 3 милиарда $ по еврооблигации, т.е., опростяват си взаимно дълговете и нямат изисквания. Въпросът е в обема на доставките, догодина спадат до 40, Украйна губи за в бъдеще милиарди долари от транзит.Та кой е печелившият, и кой губещият?Украинският народ губи, нищо че Русия ще продава газ с 20-25% по-евтино, политиците в Укрия вдигат още цините за украинците.Какво се радвате на нещастието на хората, нали българите също ще мръзнат по заповед на САЩ -българофоби.
51
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До края на 2019 РФ ще изплати над 3 милиарда долара ,за които Украйна ги осъди . Въртяха, сучаха .... и накрая клекнаха. Като ги изплати, Украйна ще им разреши да транспортират газ за 5 г. След 5 години- нови цени, по-високи . Кой на кого клекна ? А !
50
7
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
И за какво му беше на Пyтя да дълбае по дъното на Черно море...
49
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хаха украйна постави русия на колене. край на турски поток и мечтите на нашия *** за хъбове и суичове.
48
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре че американския конгрес изпраска санкциите на Русия за СП2 и Турски паток (за голямо съжаление на путиновия слуга Тръмп) та руснаците седнаха на масата за преговори и напълно се съгласиха с условията на Украйна. Иначе както я бяха подкарали щяха да протакат нещата докато построят СП2 и след това щяха да го турят на Украйна и силно заблудената Германия въобразяваща си че може да екплоатира Европа заедно с руските гешефтари.
47
4
 
22
 
! Отговори
X преди 4 години
Сценария със забавения Турски поток от Бойко и така измъкване на един от лостовете на Русия срещу фашистка Украйна , ще излезе солен на България в близко бъдеще! Ако някой си мисли, че Америка ни е приятел, нека през годините сметне какво едните и другите са ни дали и какво ние сме платили! Интересна картинка ще се получи!!! За сведение на американофили и ***!
46
10
 
4
 
! Отговори
Слава Україні преди 4 години
БРАТЯГЕРОЯМ СЛАВА!
45
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин е железен ,, въртеха, сучаха и с мучаха хуркраинците и накрая клекнаха .. щото усетиха че времето застудява и изпускат и поледният шанс ..Наздраве Братушки ..ахх забравих че Тръмпо щеше да спаси Украйна с втечнен газ на тройна цена аха..хх за малко но украинците размислиха и решиха че все пак 3ройна цена си е много (нали са приятели) . Сега и Европа ще бие шамар на Хамерика и май само Инглишите и евреите ще им останат другари
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествено, че ще има примирие щом пара ще пада.
43
4
 
14
 
! Отговори
Деянов преди 4 години
До ЕС форевър,да ти го набия в празната тиква,че Русия няма да фалира докато Путин е на власт,а и след това,ако приемника му е поне наполовина кадърен като него."Сила Сибири" заработи и снабдява Китай (огромен пазар) с газ.Имат мощна индустрия,продават оръжие,самолети,технологии и.т.н.Има много да си мечтаеш Русия да фалира.Мен обаче ме притесняват янките.Държавния им дефицит се изчислява на трилиони,а те продължават да печатат пари без покритие.Голямата финансова криза от 2008 беше тяхно дело.
42
3
 
14
 
! Отговори
Деянов преди 4 години
До Анонимен,капитулирала е баба ти.Путин никога не е имал намерение да врътне кранчето на газта за Европа.Той знае много добре какво прави.Не се радвай *** защото,който се смее последен се смее най-добре.
41
2
 
10
 
! Отговори
Деянов преди 4 години
До Истински десен,смени си ника - Истински *** ти пасва идеално.Путин никога не е отказвал да постигне споразумение с Украйна и отдавна обяви,че е готов да направи приемливи компромиси,за да не спира газоснабдяването на Европа.Подписаното споразумение няма нищо общо със санкциите върху Северен поток -2,който ще бъде построен въпреки мръсната игра на ФАЩ.
40
4
 
14
 
! Отговори
Пак да поясня преди 4 години
57 е прав не само християнството сме дали ами и азбуката на руснаците и слава Богу, те пък са я опазили, щото без тях тука сега нямаше да пишем на кирилица и пък за вярата да не говорим:)
39
3
 
5
 
! Отговори
Ха ха ха преди 4 години
До 57,ей тва се казва логика и мисъл, а Украйна и Русия не са брадски с д:)), братски са не само по вярва, ами и роднински, за безименни полк да не говорим:), язък аз те мислих от умните и красивите ти счупи ***, ха, ха, поне откри истината за братските народи:))