Бившата ГДР – добро място за живеене с ниски наеми

Масовото напускане на хора на тази част от Германия вече е спряло
26 дек 2019 15:45, Нели Христова
31
Бившата ГДР – добро място за живеене с ниски наеми
Снимка: Reuters

Източна Германия е добро място за живеене, заяви в интервю правителственият представител по въпросите на бивша ГДР Кристиан Хирте, изтъквайки ниските наеми и красивите пейзажи като предимства на живота там, предаде ДПА, цитиран от БТА.

Хирте, който е натоварен със задачата да представлява интересите на бившия комунистически Изток, отбеляза, че масовото напускане на хора от тази част на Германия е спряло. След обединението през 1991 г. то беше голям проблем в продължение на дълги години.

"Смятам, че днес историята е на страната на Изтока", казва Хирте - представител на Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел - в интервю за утрешния брой на германския консервативен в. "Велт", откъси от което са публикувани днес.

Той изтъква "достъпните цени на жилищата, богатата култура и прекрасните (природни) пейзажи". Градовете бяха преустроени, а грижите за децата са на отлично ниво, допълва Хирте.

Той е оптимист, че след като американският производител на електромобили "Тесла" наскоро е обявил намерението си да построи завод в провинция Бранденбург край Берлин, източните германски градове ще привлекат и други нови промишлени отрасли.

По думите на представителя федералното правителство се стреми също да прехвърли още държавни структури към петте източни германски провинции, започвайки с около 1000 специалисти от германското външно министерство, които ще се преместят да работят в нови канцеларии в град Бранденбург на Хафел западно от столицата Берлин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: германияГДР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Но авторът не пише преди 4 години
Каква е средната заплата в източната част на Германия и в какъв диапазон се движат наемите там?
24
6
 
2
 
! Отговори
Ю кортес преди 4 години
ГДР беше толкова добро място за живеене че младите бягаха от там с риск на живота си
23
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
камунистическа прапаганда , изток - запад , но този няма да им се отвори парашута , германците ще им бият ритника в з**ка на червените бабаити.
22
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не само беше с най-ниски наеми. На всяко младо семейство след брака се предоставяше гарсониера. При раждане на дете - двустаен. При две - тристаен. Поне при моите роднини беше така.
21
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напълно е нормално нисък наем при ниски заплати.
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Берлин наемите са най-високи в Цяла Германия---В никакъв случай не са най-високите, до настоящото им замразяване за 5 години бяха само най-бързо растящите. Градът с най-високи наеми (и най-страшна жилищна криза) си остава Мюнхен, следван от другите най-желани с много студенти в бившите западни провинции (Хамбург, Щутгарт, Хайделберг, Франкфурт на Майн, Кьолн, Бон, Дюселдорф и т.н.). Това с Берлин е ново развитие в последните години, преди 10-15 години Берлин беше с буквално селски наеми.
19
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само забрави да спомене, че причината за откриване на работни места в бившите източни провинции е дъмпингът на заплатите и нищо друго. Бедните си остават бедни. Това с наемите поне е вярно, по-ниски са и изобщо още има празни жилища. Изключението са Берлин и градовете и селата в Бранденбург в близост до него. Че няма чужденци, е пълна лъжа, и на изток има квартали с 80% чуждестранно население. Бурка видях за първи път в Лайпциг. Иначе манталитетът е много провинциален, включително в градовете.
18
5
 
7
 
! Отговори
Миле преди 4 години
Абе този Бай *** на всяка манджа мерудия :)
17
5
 
14
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
веднъж млад германец ми каза че ще са нужни поне още 30 год.до като източна германия се изравни по качество със западназамислих се а на нас колко ли ще са ни нужни за да се изравним поне със източна германия и след това колко още със западнамай е депресиращо да се мисли за подобни неща имайки предвид провинциялния манталитет у нас
16
0
 
8
 
! Отговори
попай преди 4 години
В периода 2008-2012 често ми се налагаше да ходя до Дрезден и беше супер. Надявам се все още да е така.
15
2
 
21
 
! Отговори
АfD Германия преди 4 години
"днес историята е на страната на Изтока": Прав е Кристиян Хирте, 25%-27% спечели патриотичната Алтернатива за Германия на последните избори в трите провинции Бранденбург, Саксония и Тюрингия. Бившите ГДР-аци знаят какво е социализъм, пропагандиращ се от Леви, Зелении Социал-демократи и бягат от него като от чума. Не искат цветни градове с гета като Дисбург, Дортмунд, Есен и Берлин, кедето германчетата в класовете се броят на пръсти. Не искат джамии и забулени по улиците, а своята култура.
14
0
 
17
 
! Отговори
Иво преди 4 години
Тъкмо си пия кафе с коняк в Бинц на остров Рюген. Поздрави от ГДР.
13
2
 
23
 
! Отговори
ДДТ преди 4 години
Там хората са отворени,знаят много за света около тях,познават България и българите, няма забрадки и шалвари ,жените са хубави.Пълна противоположност на западните им сънародници.
12
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бомба си е гедерето, къщите са нови, хората са бели, пият водка (допелкорн) и бира и приказват каквото мислят. Имам много приятели и им желая Весела Коледа и Щастлива Нова година.
11
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-прогресивните хора в Германия са източните немци. Те срутиха стената и събориха комунизма и сега защитават традициите на местното население от чуждоземците.
10
1
 
37
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Накрая бившата ГДР да не стане убежище за бели?
9
8
 
6
 
! Отговори
Джо преди 4 години
И все пак гедерейците си остават гедерейци. Не можеш да намериш паркомясто пред моловете. Купуват като невидели особено сега покрай Коледа е тъпкано навсякъде в по-големите градове, затова пък селата пустеят.
8
2
 
20
 
! Отговори
Глаухау преди 4 години
И има банани и мандарини навсякъде, но хората недоволсват и не искат мигранти.
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко години трябва да работим в ГДР-то за да не ни обмитяват?
6
8
 
12
 
! Отговори
морски преди 4 години
Гедерейски турист - слаб турист.Виждал съм, не дават и 50 стотинки за WC !