Газовото находище, открито от Турция в Черно море, за $80 млрд.

То е гигантско от международна гледна точка
25 авг 2020 11:37, Елка Василева
53
Газовото находище, открито от Турция в Черно море, за $80 млрд.
Снимка: БГНЕС

Откритото от Турция огромното офшорно газово находище с 320 милиарда кубически метра газ в Черно море е на стойност 80 милиарда долара при настоящите ценови тенденции, заяви председателят на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол, цитиран от Анадолската агенция.

На 21 август турският президент Реджеп Ердоган обяви най-голямата газова находка в историята на страната.

Газът е открит на 2100 метра под морското дъно в находището Сакария, намиращо се около 170 километра от черноморския бряг, припомня БТА.

Още по темата

Бирол заяви, че откритието се смята за "гигантско" от международна гледна точка и може да се сравнява с всички открити от Норвегия залежи в Северно море от 2010 г. насам.

Той подчерта важността на откритието за Турция - страна, която на 99 процента зависи от вносния газ, като отбеляза, че то може да помогне на Турция да намали вноса на газ, възлязъл на 12 милиарда долара миналата година.

Турция е внесла 45 милиарда кубически метра газ през 2019 г.

За започване на добива, което Анкара планира да стане през 2023 г., ще е необходима инвестиция от около 6 милиарда долара, добави Бирол. По думите му 2023 г. е амбициозна, но осъществима цел.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вместо да си добиваме собствена газ строим газопровод за руска газ ???
27
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Румъния има в Турция също в България Русия не дава.Кратко и ясно !
26
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
DNES se sabudi nay posle :)))))
25
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нашите предатели Българоубийци ако намерят газ ще го подарят на неоколонизаторите от ес и сащ,както направиха със медодобивен завод в Пирдоп където се добива и злато срещу 2% или 7% остават данък на година за България.
24
1
 
34
 
! Отговори
До 31б преди 3 години
Абе не ми го хвали тоз наглец бе подлизурко!
23
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Познайте откъде НЯМА да внасят толкова газ.:))))
22
10
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ердоган е протурски настроен и мисли как да направи турция по силна независимо че е аджар.Ердоган не се кланя на антиХриста ЕС-САЩ-НАТО,докато нашите марио-нетки политици и бизнесмени бивши бкп-ейци и преди всичко антиБългарски настроенни сега станаха ес-сащ-нато-фили който не ги интерсува Българскят народ а какво ще им заповяда антиХриста
21
1
 
34
 
! Отговори
от 30 преди 3 години
А освен това, забравяш за шистовия газ - технологията не е никак екологична, но като свърши нормалния, и до него ще опрат. Едва ли може да се очаква нещо друго. Та, шистовият газ ще стигне за още стотина години като минимум. Но ще е по-скъпо.
20
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен след 30 фосилните горива ще са в историята,Едва ли толкова скоро. Сегашните находища ще свършат, затова всички търсят нови. Арктиката затова я чакат да се разтопи и отсега започват да се надпреварват. А въглища има за още не малко години напред. Но за едно си прав - рано или късно ще свършат, нефтът и природният газ - вероятно до 100 години при сегашните темпове, въглища ще има за още 100-200, може би. Но кой ти мисли за такива срокове.
19
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е в непосредствена близост до нашата зона и България няма начин да не може да добива от нашата част!!!Въпросът е какво прави "българското" правителство по въпроса и защо нехае с подвита опашка?!Баце нали е много загрижен и все бил отварял работни места и все по-богати сме ставали...?!Това няма ли да обогати държавата ни и бюджета й?!Или за него е по-важно да върти маанета на ердоган?
18
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
17 Не парадирай с глупостта си. Не след 200 г ами след 30 фосилните горива ще са в историята, като въглищата ( които също са фосилни!) примерно. МногоТЪП не е на хубаво!
17
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами и нашия намери газ - в Гърция.Ама хамериканска и по скъпа.
16
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
21 затова е ОФШОРНА ЗОНА не четеш, а коментираш! Всеки загражда ОФШОРНИ ЗОНИ, така румънците изпомпват газ и от наши " териториални" води, ама ние като слушкаме московия така е, ще строи ме тръби за техния газ...радост за русофилските уши!
15
9
 
38
 
! Отговори
мхм преди 3 години
Черно море не е само на Ердоган. Ако някаква катастрофа или разлив стане, кой ще плача за екокатастрофата на 10+ държави? Трябва мерки! България трябва да изисква данъци за това, не може да се крадат общи ресурси
14
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А нещо за сероводорода на дъното на Черно море да напишите? Той не гърмеше ли при удар? Или вече няма значение.
13
4
 
33
 
! Отговори
турски сондьор преди 3 години
Шитпунктера е новото газово находище на Турция и сега кви дълбоки сондажи ще му отвъртим, докато газ пуска ще го връткаме с големата манивела. Много радости щастие за шитпунктера от турските сондьори.
12
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ние можехме да добиваме газ и нефт като съседна ( и вече доста по богата от нас...ЗАЩО ЛИ?) РУМЪНИЯ! Но руските агенти се преоблякоха като " еко зелени" паравоенни и ни обясниха че ще си изцапаме шелфа в ч. море и девствената природа в Добруджа! Важното е да купуваме скъпата руска газ ( понеже сме били " малък" пазар)...Радващото е че в крайна сметка американците ви гоначукахаЯКО " братуШШки"!
11
3
 
39
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
Доста дълго време ще се изграждат структури и после по МАЛКО по МАЛКО ще се помпа.ХА ХА ХА ТОВА КЪРТИ! ЩЕ ПОМПАТ МАЛКО ЗА ДА СА ПО-ДЪЛГО ВРЕМЕ ЗАВИСИМ! ТИ ВИЖДАШ ЛИ КАКВИ ГЛУПОСТИ ПИШЕШ? ЩЕ СЛОЖАТ ТРЪБА ЦОЛ И ПОЛОВИНА САМО ЗА ДА КАЖАТ, ЧЕ ИМАТ НАХОДИЩЕ! МАЛЕЕЕЕ КОЛКО ЗАБЛУДЕН НАРОД? В СЛУЧАЯ ТУРЦИЯ НЯМА ПОСРЕДНИЦИ И ОРТАЦИ. ОТ НИКОЙ НЕ ЗАВИСИ КАКТО РУСИЯ В СП2!
10
3
 
40
 
! Отговори
Голям газ преди 3 години
"Oткритото от Турция...газово находище с 320 милиарда кубически метра газ""Турция е внесла 45 милиарда кубически метра газ през 2019 г."Значи ще им стигне за не повече от 7 години, ако консумацията се запази същата.
9
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Черноглед леферРумъния добива доста газ от шелфа си, напрактика вече те не внасят, даже мисля за тази година имаха предвидени и количества за износ, сега отделен въпрос е че за разработването на ново находище са си необходими поне 5-6 години и изказването на Ердоган е по скоро ПР