ООН: Двойно са се увеличили бежанците от войни и кризи за десетилетие

Продължителните кризи принуждават хората да бягат, сочи доклад
18 юни 2021 10:00, Петя Славова
9
ООН: Двойно са се увеличили бежанците от войни и кризи за десетилетие
Снимка: БГНЕС

Въпреки пандемията от коронавирус, броят на хората, бягащи от война и преследване, е продължил да нараства през миналата година, като глобалното разселване се е увличило до над 82 милиона - двойно повече отпреди десетилетие, заяви ООН.

Нов доклад на агенцията на ООН за бежанците показва, че глобалните цифри за разселването са се увеличили с около 3 милиона през 2020 г. след вече рекордната година през 2019 г., оставяйки цял един процент от човечеството да бъде изкоренен и разселен, предава БГНЕС.

Докладът подчертава как продължителните кризи като тези в Сирия, Афганистан, Сомалия и Йемен продължават да принуждават хората да бягат, а изригванията на насилие на места като Етиопия и Мозамбик причиняват нарастващо разселване.

Още по темата

Фактът, че броят се увеличава за девета поредна година, е още по-опустошителен, тъй като се очакваше ограниченията заради COVID-19 да ограничат разселването.

По време на пандемията "всичко останало е спряло, включително икономиките, но войните, конфликтите, насилието, дискриминацията и преследването, всички фактори, които са подтикнали тези хора да бягат, продължават", каза ръководителят на ВКБООН Филипо Гранди пред АФП.

Агенцията на ООН установява, че към края на 2020 г. рекордните 82,4 милиона души живеят като бежанци или търсещи убежище, както и в така нареченото вътрешно разселване в рамките на собствените си страни, в сравнение с около 40 милиона през 2011 година.

Почти половината под 18 години

Като цяло 42% от разселените в света са момичета и момчета на възраст под 18 години.

"Трагедията на толкова много деца, родени в изгнание, трябва да бъде достатъчна причина да се положат много по-големи усилия за предотвратяване и прекратяване на конфликтите и насилието," каза Гранди.

В края на 2020 г. около 26,4 милиона души живеят като бежанци, включително 5,7 милиона палестинци.

Около 3,9 милиона венецуелци също са разселени извън техните граници, без да бъдат считани за бежанци, а 4,1 милиона души са регистрирани по целия свят като лица, търсещи убежище.

Но докато броят на бежанците и търсещите убежище остава относително равен през 2019 г., броят на хората, разселени в собствените им страни, се е увеличил с повече от два милиона до 48 милиона, се казва в доклада. Това може би не е изненадващо, като се има предвид, че факторите, които обикновено принуждават хората да бягат, не са изчезнали по време на пандемията, но възможността за преминаване на границите до голяма степен е останала.

През 2020 г. най-малко 164 държави са затворили границите си заради COVID-19 и повече от половината от тях не са направили изключения за търсещите убежище и бежанците, бягащи заради нова надежда в живота си.

"В ситуация на засилен конфликт и насилие, в ситуация, в която границите са били трудни за преминаване поради Ковид, неизбежно цифрата, която се е повишила, е тази на вътрешно разселените хора“, каза Гранди.

"Егоистичен подход"

Миналата година повече от 11 милиона души са новозаселени - малко повече от 2019 г., като повечето от тях са само в шепа разтърсени страни и региони, показва докладът. Те включват Сирия, която след повече от десетилетие на война отброява 13,5 милиона души, разселени във или извън страната - повече от половината от нейното население и една шеста от общото разселване. МВ същото време над две трети от световните бежанци идват само от пет държави: Сирия, Венецуела, Афганистан, Южен Судан и Мианмар.

Редица нови кризи също са предизвикали значително разселване, се казва в доклада, посочвайки засегнатия от насилието в Етиопия регион Тигрей, от който изселването в Судан е от над 54 000 души само през последните месеци на 2020 г.

Стотици хиляди хора също се измъкват от смъртоносното насилие на джихадистите в Северен Мозамбик, а стотици хиляди са прясно изселени в размирния регион Сахел в Африка.

По-голямата част от световните бежанци са настанени в съседни на кризисни райони страни, главно в по-бедните части на света.

Турция остава домакин на най-голямото бежанско население в света на обща стойност около 3,7 милиона, следвана от Колумбия с 1,7 милиона, Пакистан и Уганда с по 1,4 милиона и Германия с 1,2 милиона.

Докато нуждите непрекъснато нарастват, решенията за разселените лица като че ли намаляват за миналата година. През 2020 г. само около 3,2 милиона вътрешно разселени лица и едва 251 000 бежанци са се завърнали в домовете си, отбелязвайки спад от 40 и 21 процента съответно от 2019 г. И само 34 400 уязвими бежанци са били презаселени в трети страни през миналата година - най-ниското ниво от 20 години, се казва в доклада.

"Решенията изискват глобални лидери и тези с влияние да оставят настрана различията си, да сложат край на егоистичния подход към политиката и вместо това да се съсредоточат върху предотвратяването и разрешаването на конфликти и осигуряването на зачитане на правата на човека", каза Гранди.


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гласуваш за чалгата, получаваш чалга-юмручкото - ДВЕ в едно! Да живеят Тошо Юмручко Фърчилков и всичките БСП-та по сички земни кълбета! Боко е виновен!
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Двата милиона емигранти хукнаха навън след отварянето на границите през 1990 г. - първи бяха ромеите, каито за две години ***...ха името "българин" по цял свят, и насетне всеки с български паспорт беше поставен под ромейски знаменател. Едва през последните 2-3 тодини бившите българи започнаха да се връщат, подмамени от 10годишния мир и сигурност в страната - да, ама НЕ! Мун...ьо пак ни върна в комунизма, и сега българите се изнасяме заради коМУНЬОизЪма. Гласуваш за Слафчу - получаваш Мун...чо!
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 3 "То и нашите бежанци се увеличиха от гербавата криза за десетилетие." Още през лятото на най-чумавата криза с бежанците Боко се ОПЪНА на Меркелска Европа, разбра се с Ердоган и СПРЯ талибаните. Докато той преговаряше с ердоган, Мун...чо гърмеше от Шипка, че вирусът е "измислен" от Боко, и впоследствие Боко беше обявен за "предател", а Ердоган пренасочи талибаните не към България, а към Гърция. Кой е ПРЕДАТЕЛЯТ?
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Войните и кризите не са се увеличили. В периода 2000-2010 имаше много войни и кризи. Голямата разлика е, че преди всички живееха с мисълта, че без виза в ЕС няма да те пуснат. Но един ден една жена управник в централна Европа каза, че ще ги пуснат и те почнаха да идват.
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Предимно млади мъже......Малко по малко ни превземат
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То и нашите бежанци се увеличиха от гербавата криза за десетилетие.
2
9
 
3
 
! Отговори
паоло куелю преди 1 месец
Дано дойдат и у нас повече афганци, сирийци и сенегалци, че да живне малко тая умряла територия! Тъкмо и жените ни ще видят расови мъже, а не само нечистоплътни мутри с наднормено тегло.
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
някой ги насърчава да бягат, че и пари и телефони им дава, май мисли Африка и Азия да я настани в Европа, целта е като да изтрие белия човек и да създаде смесена раса, страх от белите подозирам - единствени носители на прогрес и ум