СЗО препоръчва: Учителите да са приоритет за ваксиниране

Това може да гарантира училищата да останат отворени
30 авг 2021 22:00, Петя Славова
33
СЗО препоръчва: Учителите да са приоритет за ваксиниране
Снимка: БГНЕС

Учителите и училищният персонал трябва да бъдат сред приоритетните групи за ваксинации срещу COVID-19, за да могат училищата в Европа и Централна Азия да останат отворени, заявиха днес от Световната здравна организация (СЗО) и УНИЦЕФ.

За да се гарантира, че училищата могат да останат отворени по време на пандемията, мерките трябва да "включват предлагане на ваксина срещу COVID-19 на учителите и други училищни служители като част от целевите групи от населението в националните планове за ваксинация", пишат в своето изявление агенциите на ООН, предава БГНЕС.

Препоръката, направена вече от група експерти на СЗО през ноември 2020 г. преди въвеждането на ваксинацията, трябва да бъде изпълнена "като същевременно се гарантира ваксинация на уязвими групи от населението", се казва в текста.

Още по темата

Според СЗО и УНИЦЕФ е жизненоважно по време на предстоящата учебна година "обучението в класната стая да продължи без прекъсване", въпреки разпространението на по-заразния Делта вариант на вируса.

"Това е от първостепенно значение за образованието на децата, психичното здраве и социалните умения, за да помогнат училищата децата ни да бъдат щастливи и продуктивни членове на обществото", каза директорът на СЗО за европейския регион Ханс Клуге.

"Пандемията е причинила най-катастрофалното прекъсване на образованието в историята", добави той.

Агенциите призоваха държавите да ваксинират деца на възраст над 12 години, които попадат в рискова група от по-тежко преболедуване на COVID-19.

Документът припомни също така значението на мерките за подобряване на училищната среда по време на пандемията, включително по-добра вентилация, по-малобройни класове, физическа дистанция и редовно тестване за Covid на деца и персонала.

Според препоръките на СЗО, публикувани в началото на юли, тестването на деца в рискови групи, които проявяват симптоми на COVID-19, трябва да бъде приоритет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Ясно е! преди 2 години
Китайския етиопец от СЗО не миряса, след като китайския Байдън му върна финансирането
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да го дуxа СЗО
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво очаквате от терористи.
16
1
 
13
 
! Отговори
R преди 2 години
СЗО са с нулево доверие!
15
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Учителите,дори и ваксинирани могат да пренесат вируса в семействата си - бебета, деца, възрастни родители. Защо не се мисли за това?
14
6
 
6
 
! Отговори
Проблем преди 2 години
А пък нормалната логика препоръчва двойкаджии да не стават учители, но в антиваксърското гето всичко е на кестерме.
13
0
 
19
 
! Отговори
Калашников преди 2 години
Мързе.ливите родителки да спрат да настояват за насилствено ваксиниране на учителите, защото няма да усетят кога ще набодат после и безценните им умници, докато си развяват *** по молове и кафета. Естествено, ако самите те не са ги скопили вече. Толкова свободни места за учители има - да отидат да се пробват как се пие кафенцето онлайн и как в мола.
12
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЗО не знаят,че в България се хвърлят ваксини. Даряват се ваксини и няма нужда от приоритетни групи защото където и да идеш за ваксина не се чака опашка повече от 3 човека.Аз съм от Пловдив. При двете дози вакснина до Понеделник пазара отидох и не съм чакал повече от 5 мин. Дори при първа доза ме послещнаха на стълбите защото кабинетите са 2 и единия е някак навътре в коридора.Няма нужда от приоритетни групи.Не е навалица.Който иска отива. Който не иска няма как да го принудят дори и лекар да е.
11
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това си е личен избор още повече, че щом не предпазва от заразяване, боледуване и разпространяване се губи обществената функция на ковидваксините.
10
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази година за пореден път се влиза в университет с педагогическа специалност на държавна издръжка защото учители няма. Ако притискате хората и ги карате на сила да се ваксинират, България скоро ще остане без учители. Всяка година се пенсионират хиляди учители, а за младите кадри процеса е бавен докато се изградят като учители. Не е това пътя да налагате ваксините по този начин. Човека е устроен така, че когато му се налага нещо насила да отказва.Измислете други методи, за да ги пожелаят хората!
9
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А нема нужда! Благодарим за загрижеността!
8
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Починаха толкова учители - колкото и лекари. Ваксините не са гаранция на 100%, че хората няма да се разболеят. Както се вижда в България на 100 ваксинирани има 3 -*** заразени. Как държавата ще обещети тези хора, които дори и ваксинирани се разболеят заради риска пряк контакт с децата, които нито се тестват, нито се имунизират? Няма как СЗО да иска това от учителите. Аз съм ваксинирана. Но колегите ми не са. Около 40% сме ваксинирани. Останалите се опасяват. Това е лично тяхно право и решение.
7
33
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, ама учителите не искат да се ваксинират. Щото друго си е онлайн обучение от вкъщи на кафенце и да сгъваш 2 бондака. Ееех, дай боже всекиму...
6
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе! Приоритет! Те не искат, ще ги приоритирам, как не! Бг учителите са неграмотни като цялото ни племе!
5
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, не знам приоритет или не, но доста учители/ки се опасяват от ваксините, та ще видим.
4
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дами и господа,не вируса е проблем,нито ваксините Ви...Проблема за всички вече се нарича ИНФЛАЦИЯ,натам си обърнете главиците...
3
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ммдааа СЗО НА СЪД
2
2
 
15
 
! Отговори
Мъдуран преди 2 години
Заради СЗО плъзна вируса. Да не се били затваряли граници за Китай в началото още. После взеха да се усилват. Нормално като виждаме Рома де и е председател .
1
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЗО да се закрие. Да излезем от тая организация ако трябва. Тръмп го направи. Значи всеки може. Тия освен да побъркват хората с нищо не са помогнали.