Възможно ли е и как мерките да отпаднат от март догодина?

Проф. Гетов: Ваксинационното покритие у нас на нивото на третия свят
30 авг 2021 08:53, Елка Василева
206
Възможно ли е и как мерките да отпаднат от март догодина?
Кадър: БНТ

Имаме около 2 милиона ваксинирани в България, нека всеки от тези 2 милиона да убеди още един да се ваксинира през септември и аз съм убеден, че от март месец догодина мерките ще паднат изцяло. Това заяви пред БНТ проф. Илко Гетов – представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

По думите му за съжаление ситуацията за България никак не е добра.

Още по темата

"Ние сме на нивото на ваксинационно покритие на страните от третия свят. У нас ваксинационното покритие е някъде под 20%, докато в повечето европейски държави - Малта, Дания, Португалия, нивото е над 70%", каза Гетов.

Според него посоката, в която се върви, е за все повече рестрикции за българските граждани да пътуват и вероятно това ще се отрази и на туризма, защото на гражданите на други държави ще им бъде препоръчано да не посещават червени зони, каквато е България.

Той коментира и третата доза, която някои държави обмислят да прилагат, с думите: "това е малко като каруцата пред коня". Професорът бе категоричен, че за да има трета доза, трябва да има данни от клинични изпитвания, от наблюдение за това какъв е профилът на ефикасност и на безопасност при поставянето ѝ.

"В момента има одобрени 4 ваксини - 3 с по две дози и една еднодозова. Другото са намерения и желания. Европейската комисия излезе с препоръка, че държавите, които започнат да ваксинират с трета доза, това ще бъде незаконосъобразно, тъй като кратката характеристика е за две дози и производителите не носят никаква отговорност след това", обясни проф. Гетов.

И допълни, че има твърде голяма разлика между бустерна - усилваща, доза и трета доза от същата ваксина. Трета доза - просто трети път те боцкат със същата ваксина. А бустерната доза има за задача да подсили имунитета на организма, т.е., тя е актуализирана по някакъв начин, променена, адаптирана към новите или очакваните варианти на вируса.

Проф. Гетов очаква след приключването на сезона и стартирането на новата учебна година нещата да ескалират. Според него трябва някак си обществото и общественото мнение да бъдат фокусирани в това какви са предимствата на ваксинирането, какво ни носи това по отношение на икономическо развитие, на нормалното протичане на учебната година. По думите му, ако учителите и персоналът в училищата са ваксинирани, рискът от разпространение на заразата ще бъде много по-малък.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
0
 
0
 
! Отговори
до антиваксър преди 2 години
Така е, но ще кажа, че НЕ САМО ПО ваксинацията го забелязваме, а че И ПО ваксинацията го забелязваме.
181
0
 
0
 
! Отговори
тома неверни преди 2 години
кой ще ти се върже ве. Я ги питай набодените в Австралия как им паднаха мерките
180
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"проф. Илко Гетов представител на България в Европейската агенция по лекарствата" - мда, партиен секретар. Като видя представители, председатели , почетни членове , в агенцийки, лиги, бордове, катедри и др. безполезни кръжоци, където са на стипендийки веднага знам, че става въпросо за ***.
179
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спокойно, всички антиваксъри ще се ваксинирате въпрос на време е. Даже сами ще поискате. Вие какво мислете, че заради вас ще затваряме цялата държава сто пъти и ще раздаваме пари на всички ревящи начело с Алибегов години наред ли? Още малко ще ви търпят глупостите и ще стане работата искаш в ресторант само с документ за ваксина или преболедувал, на самолета само с документ, в мола, на работа в автобуса и къде ли не и тогава си стойте вкъщи и пишете по форумите.Това не България света ще го наложи
178
0
 
3
 
! Отговори
Адолф Хитлер преди 2 години
До АнонименСпират ваксините, ама друг път. Блокирана е партида, за която има съмнение, че флаконите са били замърсени, преди да бъдат напълнени. Япония гони 50% по ваксинирани с две ваксини, така че нищо не спира. Ама що ли да не си плямпаш под носа.
177
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другата година пак две дози и така абонати до живот кат наркомани за метадон ..той вируса си мутира както го коментирахме в началото помните ли
176
3
 
3
 
! Отговори
HBK преди 2 години
Г-н професорът (представител на България в Европейската фармацевтична МАФИЯ) каза още нещо (предвидливо спестено от услужливите джурналисти) "Ваксинирането трябва и ще стане задължително в България". За критично мислещите Българи тази позиция е "медицински фашизъм". А лобистите от типа на този гузно гледащ служител осъществяват "медицински рекет". А "бустерите" преведено на човешки са друг вид "ваксини", чиято цел е да се обслужат и други "производители" за да няма излишна конкуренция между арк
175
4
 
10
 
! Отговори
ПРОФЕСОР преди 2 години
Възможно ли е мерките да отпаднат от март догодина? Възможно е защото няма да има достатъчно живи професори и математици които да правят рекламни ваксърски кампании.
174
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахахахх. Това обещание, което даваха държавите на запад, се видя че е чисто примамване. Не се лъжете на такива евтини ракии, ами вижте какво става. После ще кажат, че мерките ще отпаднат след 3та игла, 4та игла и така ще ви мотаят докато не се превърнете в роби - покорни, с осакатена имунна система, изцяло зависими от хапчета, ваксини и др. препарати. Това е
173
1
 
12
 
! Отговори
Аха преди 2 години
Ще паднат когато ония отгоре с парите решът. Израел ги ваксинираха всички и кво стан по 10000 на ден!?
172
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаме 5 милиона неваксинирани, половината да предположим са мъже, хайде всеки да ти го сложи в мръсната уста, професорче гад но, продажно, може ли така?
171
1
 
9
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
Тя и корупцията ни е, като на държава от третия свят. Изобщо по много показатели сме там. Само за ваксините го забелязвате.
170
2
 
5
 
! Отговори
Е как преди 2 години
да стане това, някой да ме убеди, като вече набодени ме питат: ллшо ли е, че съм се ваксинирал?!?
169
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 185 - да, в Дания са паднали
168
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свободните африканци сте много нервни и днес, нещо. Да не би да ви е страх? Я се съберете довечера на една хубава гъста тълпа да си дадете стадна смелост. А и който се зарази по-скоро още може да хване място в болница, след седмица-две ще ви слагат по коридори и мазета.
167
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи ако всеки набоден убеди по един човек да се набоде ще станат 35-40% набодени и "мерките" ще паднат? А в цитираните държави, в които има 70% набодени мерките паднали ли са?
166
0
 
2
 
! Отговори
до 182 преди 2 години
Никой не е длъжен просто да ти дава пари, ***.
165
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
...
164
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може ли вместо ваксини от гейския съюз да отпуснат пари да ни вдигнат доходите до средноевропейските? па нека си задържат ваксините да се спасяват те първо
163
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната безполезна калинка уредена на пост с тлъста заплата, тоя мaлоумниk даже не знае колко са ваксинираните в България, но е неин представител нейде си в нечия ейрогейска агенция