Кимченунизъм - новата идеология на Северна Корея

Изглежда Ким Чен Ун се опитва да се откъсне от предшествениците си
4 ное 2021 21:10, Нели Христова
171
Кимченунизъм - новата идеология на Северна Корея
Снимка: БГНЕС

Преди няколко дни се появи информация, че лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун е премахнал портретите на баща си и дядо си и е започнал да популяризира нова идеология - "Кимченунизъм". Според експертите, това е ясно усилие, че Ким Чен Ун иска да се откъсне от сянката на своите уважавани предци и да подчертае собствените си пълномощия като героичен водач

Според шпионската агенция на Южна Корея новият термин се използва в правителствените кръгове и снимките на бащата на лидера на КНДР - Ким Чен Ир и президента-основател Ким Ир Сен са премахнати от официалните сгради в Пхенян. Държавните медии започнаха да наричат ​​Ким "великия лидер", термин, запазен преди за неговия дядо Ким Ир Сен.

Промените са безпрецедентни в Северна Корея, където смирението към предците винаги е било част от култа към семейството на Ким. Това предполага, че месец преди десетата годишнина от неговото наследяване на властта, 37-годишният Ким Чен Ун е много уверен в своята сила и авторитет.

"Сигналът не може да бъде по-ясен", пише Фьодор Тертицки, специалист по Северна Корея от университета Кукмин в Сеул, на уебсайта NK News. "Ким Чен Ун не харесва определени аспекти на системата, които баща му и дядо му са изградили – по-специално този, който обвързва легитимността на наследника с неговото уважение към неговите предшественици. Настоящият лидер иска да бъде собствен автократ."

Терминът "Кимченунизъм" все още не е използван от официалните медии, но е открит от Националната разузнавателна служба на Южна Корея, която информира депутатите в Сеул миналата седмица. Значението на термина не е ясно - вместо да описва ясно дефинирана политическа идея, той вероятно е не повече от широко твърдение за величието и мъдростта на Ким.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДЪРПАЙ ЗАДНА!
64
0
 
1
 
! Отговори
Христо преди 2 години
Народа тотално изтреще
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да живее Чалгаризъма! Царство Чалгария на три шишета! Да живее Революцията на масата!
62
0
 
0
 
! Отговори
Задунайския преди 2 години
Не знам какво е задунайския, и не искам да проверявам, че са ми меки нервите. Пич. Върни малко задна - не е сега момента да се бориш. Активиран си. Дръж стабилно. Дъниш се.
61
0
 
2
 
! Отговори
Боко Пенсионера преди 2 години
Колко е на Боко Пенсията другаре?
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ехоо, 4-ти км, приберете си пациента, че започва да прегрява...
59
0
 
3
 
! Отговори
чорапчхе преди 2 години
А тук си имаме чорапизъм...
58
0
 
2
 
! Отговори
неандерталец преди 2 години
Кимче Нун трябва да направи постъпки за обединяване на двете Кореи. Ще отнеме десетилетия, но това е правилната посока.
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 64 Гошето.Значи прадядо ти е бил ФАШИСТ! И как клепаш сега в този момент? Че си и откровен? -:(((
56
0
 
0
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 2 години
Както винаги, някакви лични спорове превземат темата. Ама и статията е глупотевина. Държава, която е избрала свое верую да е затворена и независима, боде очите на едни и същи медии /пък нашите папагали препечатват/. И какво ви прави тая страна? Нещо претенции към ВАШИТЕ територии и природни богатства ли има ?! Нещо ви обсъжда религията или режима ви? Съществува си, за последните 30 години е с 10 милиона прираст. Какво точно пречи северна Корея на някой? Ахаа, напипахме отговора май :)
55
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Звучи ми като новата ми любима дума Мангъропитек.
54
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Байдънизъм - новата идеология на света
53
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До помнещ "И ти ме "обвиняваш" че помня миналото" Не те обвинявам, че помниш миналото. Казвам, че лъжеш за това какво беше миналото. Не се учиш от историята. Ако се учеше от историята, никога повече нямаше да искаш комунизмът да се върне.
52
2
 
6
 
! Отговори
Георги преди 2 години
До помнещМоята баба пък е по-стара! Родена през 1903 г. и починала през 2000 г. Тя не беше доволна от социализма, ама никак! Баща й са го убили през 45-та година, заради фашистки прояви. Майка й цял живот са я тормозили заради "черния" й съпруг. Живооот!
51
2
 
3
 
! Отговори
помнещ преди 2 години
до 61 "Времето ми" безвъзвратно е било загубено казваш? -:) Бъдещето ни "българино" малък,се гради на основите ни на миналото! -:) И ти ме "обвиняваш" че помня миналото? Леле леле....Ами що не го "помниш" и ти? Ясно е защо! На времето с интерес слушах баба ми! Родена 1914 г.Питах я как е било по времето на монархията и после след 1944 г.Казваше че при монархията са живели добре,но по добре са живели след 1944 г! Отиде си на 80 г1993 година! Историята момче! От нея се учим!!!
50
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Помнещ Твоето време безвъзвратно е загубено, като ти гледам приказките. И това за в бъдеще и миналото. Отвори си едно Пиринско с парцалите на дъното (зелена бутилка!) и се завивай с някой от броевете на Работническо дело или ПРАВДА.
49
3
 
2
 
! Отговори
Просветител преди 2 години
През 80-те години, БКП се тресеше от кризи и вътрешнопартийни раздори. Надделяха повече крадците, измамниците и предателите. СССР ни предупреждаваше, че не върви добре идеологията на партията, ама Живков си знаеше своето и накрая баааам.
48
0
 
5
 
! Отговори
Помнещ преди 2 години
До 55 Верно ли бре? И какво целя та да ми се " получи" сополе малък и зелен? Я бегом да спиш и не ми се прави на мъж!-:) Живял и той през социализма!-:) Сигурно си бил и член на ДКМС? Няма да можеш и да ми го преведеш даже какво значи! А за АПК? Същата работа!-:) Хайде пътувай и не ми губи времето!-:))
47
2
 
2
 
! Отговори
До gosho преди 2 години
В момента така го налагам на жена ти, че до теб изобщо няма да стигна.
46
1
 
2
 
! Отговори
черния преди 2 години
До Българин Купуваш си билет до Пекин, от там до Пхенян и ако се върнеш, ще ни разкажеш!