Кимченунизъм - новата идеология на Северна Корея

Изглежда Ким Чен Ун се опитва да се откъсне от предшествениците си
4 ное 2021 21:10, Нели Христова
171
Кимченунизъм - новата идеология на Северна Корея
Снимка: БГНЕС

Преди няколко дни се появи информация, че лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун е премахнал портретите на баща си и дядо си и е започнал да популяризира нова идеология - "Кимченунизъм". Според експертите, това е ясно усилие, че Ким Чен Ун иска да се откъсне от сянката на своите уважавани предци и да подчертае собствените си пълномощия като героичен водач

Според шпионската агенция на Южна Корея новият термин се използва в правителствените кръгове и снимките на бащата на лидера на КНДР - Ким Чен Ир и президента-основател Ким Ир Сен са премахнати от официалните сгради в Пхенян. Държавните медии започнаха да наричат ​​Ким "великия лидер", термин, запазен преди за неговия дядо Ким Ир Сен.

Промените са безпрецедентни в Северна Корея, където смирението към предците винаги е било част от култа към семейството на Ким. Това предполага, че месец преди десетата годишнина от неговото наследяване на властта, 37-годишният Ким Чен Ун е много уверен в своята сила и авторитет.

"Сигналът не може да бъде по-ясен", пише Фьодор Тертицки, специалист по Северна Корея от университета Кукмин в Сеул, на уебсайта NK News. "Ким Чен Ун не харесва определени аспекти на системата, които баща му и дядо му са изградили – по-специално този, който обвързва легитимността на наследника с неговото уважение към неговите предшественици. Настоящият лидер иска да бъде собствен автократ."

Терминът "Кимченунизъм" все още не е използван от официалните медии, но е открит от Националната разузнавателна служба на Южна Корея, която информира депутатите в Сеул миналата седмица. Значението на термина не е ясно - вместо да описва ясно дефинирана политическа идея, той вероятно е не повече от широко твърдение за величието и мъдростта на Ким.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Помнещ "Ще ти се нали?-:) Да съм шарлатанин ? Е ще те разочаровам.Не съм!" Не ми се "ще". Знам го, защото съм живял през тия години и то доста и знам какво беше. Такива като теб тръсят хора, които не знаят, за да си прибутват басните и лъжите. Пробва другаде, тук няма да ти се получи тази вечер :)))
44
0
 
3
 
! Отговори
Помнещ преди 2 години
До 55 Ще ти се нали?-:) Да съм шарлатанин ? Е ще те разочаровам.Не съм!-:))Лично Добри Джуров подписа заповедта ми за уволнение с чин сержант от армията на НРБ !-:) И то след 24 месеца и 29 дни със задръжката!-:) Още ли имаш некакви съмнения че съм " шарлатанин"?-:)
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То в комунистическите сатрапии така си се нарича режима там.В СССР първо беше Ленинизъм. Като се гътна Ленин после стана Сталинизъм. При нас беше Живковизъм. Голяма разлика няма - основното е терор и глад. Само който не го е преживаял може да си мисли, че е нещо добро. За добро го мислат бившите висши партийни ръководители, дечицата и внученцата им. Те си бяха построили комунизма за семействата си. Обикновените хора страдаха.
42
4
 
3
 
! Отговори
До 53 преди 2 години
Абеее, Андрей Луканов и Петър Младенов си бяха САЩолюбци, демократи от класа. Чакаха удобен момент да превземат партията отвътре, изчакаха когато БКП се затресе от кризи, СССР ни нападна, и тогава се възползваха и свалиха Живков, ако не беше убийството на Луканов, сега щяхме да сме колония на САЩ.
41
1
 
3
 
! Отговори
До gosho преди 2 години
Моля се единствено да се ограмотиш и да ни спестиш шизофренните си постове. Но така като гледам, това е кауза пердута. Ако не знаеш какво е това, може да провериш в Гугъл, ако знаеш какво е Гугъл разбира се.
40
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега разбирате ли що дебелогъзия от Банкя не ще да си връща книжката от БКП ? Мечтае си да стане като Кимчо в България.
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Помнещ Явно нищо не помниш отпреди 89та.
38
0
 
3
 
! Отговори
Помнещ преди 2 години
До 46 Верно ли бре?!-:))) Ти вярваш ли си на написаното? ЦК на БКП с кого го сравняваш че не разбирам?-:))) Я поясни моля глупостите ти!-:)
37
4
 
2
 
! Отговори
Поучително преди 2 години
Моят дядо е бил 25 години кмет на родното му село и 13 години партиен секретар. Човек със средно образование, единственият по онова време в селото, построил училището в селото и го кръстил на Никола Вапцаров, понеже имало и мюсюлмани там, той ги е репресирал през възродителния процес и им смени на сила имената с български. Глобявал наред жените, които ходили със забрадки и шалвари. Доживя до завидните 93 г. и не съжаляваше за нищо Така че комунизмът все хубави неща е правил в БГ :).
36
0
 
2
 
! Отговори
де да знам преди 2 години
това че СЗО публикува статистика за продължителноста на живота в северна Корея - очевидно имат някакви данни. Живеят повече от нас. А с обща граница със Китай и Русия как така нямат ваксини
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радевизмът е в пъти по-страшен от Кимченунизма: в държава, в която няма ембарго и сме в най-богатия съюз в света, хората дават фира в линейките и по стълбите, а масовото измиране е насърчавано от Радев и неговите верни слуги.
34
3
 
3
 
! Отговори
Помнещ преди 2 години
До 40 Нищо интересно не си и няма да пропуснеш! Вярвай ми! В КНДР живота си тече,както си течеше и тогава много дълги години по времето на социализма! Само на западният Американски империализъм, шовинизъм казваше тогава др Живков преди 1989 г!-:) Те децата от къде да знаят как беше тогава? 32 г им се втълпяваше че социализъм е лоша дума!-:) Ам нас комунистите не ни изядоха тогава бре! И още сме си живи и здрави!-:))) Та така,пропагандата работи и днес 32 г по късно!-:( Жалка работа но факт!
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако и до днес в БГ, БКП си беше на власт, щеше да е супер дясна партия, хептен слуга на САЩ. Отдавна да сме бяхме разделили с Русия.
32
1
 
5
 
! Отговори
Христосков преди 2 години
Навремето Тодор Живков казваше:Другари и другарки, комунизЪма ще царува вечно! А Ко стана?
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашата идеология е милиционеризъм!
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До де да знам ---Ами то ако се вярва на Северна Корея там няма и Ковид, въпреки че моргите им пращят щото няма ни лекарства ни ваксини.
29
4
 
6
 
! Отговори
Въпроско преди 2 години
Чакайте бя, при нас не се ли развива новата идеология, и то ускорено - джендъризъм? Като гледам какво се случва.
28
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
такъв лидер и трябва на България.трябва пръчката здраво да играе по гърбината на проостия народ,за да сме добре.
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кимченонанизъм е най-новата идеология.
26
2
 
5
 
! Отговори
До 30 преди 2 години
И в БГ беше висока продължителността на живота, едно време като кажех на баба ми, която беше 94 - годишна, бабо колко си стара, как доживя. Гръм да те светне казваше, и ти ще станеш кат мен. Да, ама НЕ!