Папата: Има злонамерено тълкуване на доклади за сексуално насилие над деца

"Историческата ситуация"да се тълкува по стандартите на времето, смята той
7 дек 2021 20:07, Петя Славова
36
Папата: Има злонамерено тълкуване на доклади за сексуално насилие над деца
Снимка: БГНЕС

Папа Франциск призова за предпазливост при „тълкуването“ на осъдителен доклад за сексуално насилие над деца от френски католически духовници, като заяви, че „историческата ситуация“ трябва да се разглежда в определен контекст, предаде АФП.

Мащабно разследване, наблюдавано от независима комисия, потвърди широко разпространено сексуално насилие над непълнолетни от свещеници във Франция от 50-те години на 20 век до 2020 г., предаде БГНЕС.

"Когато правим такъв вид разследване, трябва да сме внимателни към тълкуването, което правим за него", каза 84-годишният глава на Римокатолическата църква пред репортери в самолета си по време на обратен полет от Гърция.

"Злоупотребата преди 100 години, преди 70 години беше бруталност. Но начинът, по който се преживяваше, не е същият като днес", каза той. "Например, в случай на насилие в църквата, отношението беше да се прикрие – отношение, което за съжаление съществува и днес в голям брой семейства."

Той добави, че "историческата ситуация" трябва да се тълкува по стандартите на времето.

Папата, който след публикуването на доклада заяви, че е засрамен, разкри, че не го е чел, но ще го обсъди с френските епископи по-късно този месец.

Справянето с лавината от разкрития за сексуално насилие от свещеници беше едно от най-големите предизвикателства, пред които се изправи Франциск, когато беше избран за папа през 2013 г.

Франсоа Дево, ръководител на асоциация на жертвите във Франция, изрази недоверие към "обезпокояващата" липса на интерес на папата към френското разследване.

"Това ще покаже на всички, че папата е в основата на проблема", каза Дево пред AФП.


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
5
 
! Отговори
Ясно е! преди 1 месец
Не случайно назначиха тоя папа, както назначиха Байдън. Чрез избори, разбира се! И не случайно назначаващите, смятат че думата педофил е обидна за колегите им- и я сменят с думата "привлечен от деца" иначе ще ви баннат скоро ако ги обиждате така. Не е фейк нюз, проверете
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Папата не се ли усеща, че казвайки това защитава тези престъпници или те са му по-мили от жертвите?
21
3
 
3
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 месец
Католишки работи, нас не ни засягат.
20
1
 
1
 
! Отговори
Пародия преди 1 месец
Папата като Слънчо е минал е през школата в Симитли. Сега сигурно му грее халката.
19
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 20 На теб какво ти пречи християнството!? Отричай се от него и си върви по пътя, никой не те насилва да си християнин
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Папата дали ще има смелостта да каже на Българския Народ как Византия насилствено Християнизира/слевянизира Българите през 866 г
17
1
 
1
 
! Отговори
Stamen преди 1 месец
До Веселинъ 7112136860Е, в какво виждаш смисъла на човешкия живот? Наистина ли не усещаш някаква празнота вътре в себе си? Празнота, която само Бог може да запълни.
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знаех,че има и добронамерено тълкуване,това значи одобрение и поощрение,така ли да го тълкуваме иска
15
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
До House M.D....Разбира се че не,колега..Лошото е,че мога единствено да споделям..
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нагъл йезуит изобщо не му пука, че шефа му горе го гледа и слуша. Наясно е, че горе нЕма никой за разлика от заблуденото му стадо и затова ги ръси такива.
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не помня, този галил ли е Бойко по главата, или е пропуснал?
12
1
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 месец
При всичките си опити да бъда отлъчен от това гнусилише еврейско месианско и назаретянска църковно ми бе отказвано. Защо бе,попове? Защо държите да съм в списъците на глупаците,които боледуват психически,вярвайки в некакви назаретяно-вавклонски цuranuu? Да ви се uзсе.ра. На религиите просташки! Смъртъ за христиано-мохамедано-юдейо-индуската религиозна лудост! Смъртъ за цuranuba иисус христос ! Смъртъ за психопатите Тара,Авраам,Яков,Исаак,Моисей,Мохамед. На алах и йехова у дupnuцuте семитски !!
11
1
 
10
 
! Отговори
123 преди 1 месец
Отвратителна сатанинска муцyна. Тоя пcихопат контролира медии и правителства.
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки ден започваме вече с новини за педофили и за торнада и паднали покриви светът не върви на добре ако не обърнеме ряско посоката сме обречени.
9
2
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 месец
Веселинъ Радославовъ Димитровъ-Ейси с ЕГН 7112136860 и роден в град София СЪМ. В този си коментар изпитвам съвестта на еврейската християнска съвест,изисквайки да бъда отлъчен от гнусната им организация православно-католико-протестантска. Не вярвам никакъв бог творец.Не вярвам в никакъв иисус христос. Не вярвам в никакъв Свети дух. Не вярвам в никаква църква. Ето,казах всичко,което е достатъчно ,за да бъда отлъчен. Покръстван съм два пъти-в Стамболийски и София. Още един аргумент за отлъчването
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този йезуит е патрон на педофилите.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Папата го не е чел ама трябвало да се чето "по-внимателно". Същото като за набождането - няма да има ефект но се набодете.
6
0
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 1 месец
Колега Просото, от другаря Хорхе Марио Берголио друго ли очаквахте?
5
0
 
16
 
! Отговори
rusnak преди 1 месец
Какво има да ви тълкуваме бе, католически пе дофили??
4
1
 
9
 
! Отговори
Изроди по канон преди 1 месец
Католицизмът, който бездруго е най-геноцидното разклонение на християнството, да не беше налагал целибата за клира преди около хилядолетие и нямаше там да гъмжи от извращенци. Но алчността на Ватикана е легендарна, откакто има понтификат - как така свещениците ще имат семейства, на които да оставят наследство, всичко трябва да принадлежи на църквата. Сега и този се усуква като касиерка, заварена да слага в джоба заплатите на фирмата - "тълкувания" искал. В адския казан му е мястото и на него.