1 млн. растителни и животински видове са пред риск от изчезване

Причините - прекомерната експлоатация, промяната на климата
25
1 млн. растителни и животински видове са пред риск от изчезване
Снимка: Pixabay

Всеки ден милиарди хора зависят от дивата флора и фауна, за да си набавят храна, лекарства и енергия. Но нов доклад, подкрепен от ООН, предупреждава, че прекомерната експлоатация, промяната на климата, замърсяването и обезлесяването тласкат един милион вида към изчезване, предаде Асошиейтед прес.

В документа, изготвен от Междуправителствената научно‑политическа платформа за биологично разнообразие и екосистемни услуги, се казва, че ако човечеството не подобри устойчивото използване на природата, Земята е на път да загуби 12 процента от дивите си дървесни видове, над хиляда вида диви бозайници и почти 450 вида акули, както и да понесе други непоправими щети.

Хората използват обичайно около 50 000 диви вида, като всеки пети от 7,9-милиардното население на света зависи от тях за храна и доходи, посочват експертите, изготвили доклада. Един от трима души разчита на дърва, за да готви, като  броят им е още по-голям в Африка.

Много е важно ресурсите да се употребяват устойчиво. "Когато използването на диви видове стане неустойчиво, това е лошо за тях самите, лошо е за екосистемата и е лошо за хората“, казва пред Асошиейтед прес американката Марла Емъри, която е съпредседател на платформата.

Освен мрачната картина, докладът също така дава препоръки на политиците и примери за устойчиво използване на дивата фауна и флора. Водеща трябва да бъде грижата за местно население, което в миналото устойчиво е използвало дивите видове, се казва в документа. От съществено значение е да се запази предаването на традиционните занаяти за устойчиви практики от по-възрастните членове в дадена общност на новите поколения.

Пример за добра практика е риболовът на арапайма, една от най-големите сладководни риби в света, в бразилската Амазонка, каза пред Асошиейтед пред Жан-Марк Фроментен от Франция, който също е работил по доклада.

“Това беше преминаване от неустойчива към устойчива ситуация“, казва той. „Някои общности в Бразилия създадоха управление на базата на общността и след това повикаха изследователи, за да научат повече за биологията на рибата и да въведат ефективна система за наблюдение.  Моделът работи толкова добре, че беше пренесен при други общности и страни като Перу."

Докладът е одобрен от представители на 139-те страни в  Междуправителствената научно‑политическа платформа за биологично разнообразие и екосистемни услуги. Те се събраха тази седмица в Бон, Германия. В платформата участват десетки експерти, от учени до носители на местни знания.

Междуправителствената научно‑политическа платформа за биологично разнообразие и екосистемни услуги е независим орган и не е част от системата на ООН, но има подкрепата на Програмата на ООН за околната среда, както и на други институции, уточнява Асошиейтед прес.   /БТА/                              
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: животнирастения
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Залесявайте!!! преди 1 година
Иначе спасение няма!!!
18
1
 
0
 
! Отговори
Йети Саскуочски преди 1 година
Но пък се появяват нови видове. Напр, Homo macedonicus. Има и снежни човеци. Наскоро са ги забелязали во Башкирия. Русопитеците били техни производни. Междувидово генетично общуване, тук също има разклонение: Homo kopeikus. Има и други, от тях ще произлязат нови видове маймуни. Много агресивни и крадливи. Като родоначалниците си. Бандар лог, маймунският народ.
17
1
 
2
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Х лебарки да изчезнат не съм видял :)))
16
1
 
2
 
! Отговори
Асан преди 1 година
*** да изчезнат не съм видял :)))
15
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ше *** разревете бе
14
0
 
3
 
! Отговори
Малки костенурки... преди 1 година
...и крокодилчета рядко достигат зряла възраст като стават жертва на хищници. Затова майките им имат голяма плодовитост, същото е и при рибите. Латимерията е риба на 360 млн.години и смятана за изчезнала, но 1938г. я уловиха на Коморските острови. Също и плезиозавъра, който живее в някои от големите езера, най-вече Лох Нес. Никой не знае какви видове живеят в големите дълбини. За изработване на един галеон, дълъг 35 метра, през 16 в. са били необходими 300 дъба. Смятайте. Природата си знае как.
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Причината е че се секат горите и хората строят на всяко едно място молове, складове и дата центрове.
12
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще унищожат животновъдството и ще отглеждат храна за рептилите. Опитното поле България започна производството на скакалци и ***.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
+ 3 милиарда хомо сапиенс.
10
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докога трябвя да се съобразяваме с еврогей либералните курвентии? Да се затворят на един остров, да пасат трева и да се самоубиват ако щат! Диваци!
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е страхотно! Браво!
8
5
 
3
 
! Отговори
fact преди 1 година
ами да изчезват по-бързо и да не ни занимават!ТЕ СА АЛИБИ НА ЗЕЛЕНОГЛАВИТЕ ДА НИ ЗЕМАТ И ПОСЛЕДНИЯ ЗАЛЪК ОТ УСТАТА!
7
6
 
5
 
! Отговори
преди 1 година
Аз сега живея, още 20-30 години, така че съжалявам. Който е жив след това да му мисли. Аз ще бъда убит за престъпление, което не съм извършил, за това че съм се родил, затова колкото по-малко видове са осъждани на същото изтезание, предполагам по-добре. Растения не чак толкова, но животните са участниците в жестока хранителна верига, канибализъм и касапница. Затова е добре ако не съществуват.
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И българите сме такъв вид. Застрашен от изчезване.
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хора от най-низшите прослойки се размножават за да оцелеят, а най-големите изпадат в разврат и богатства и забравят от къде са тръгнали. Не една и две цивилизации са си заминали така. всичко е един цикъл започва и свършва и пак започва.
4
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само простите , алчни и невежи хора нямат изчезване а се множат и задушават всичко около себе си !
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората ще се самунищожат.
2
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 1 Изчезни тогава.
1
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако ги няма хората, природата ще се оправи.