Ски сезонът в Швейцария застрашен заради енергийната криза

Курортите ще трябва да икономисват електроенергия
17 авг 2022 09:55, Елка Василева
17
Ски сезонът в Швейцария застрашен заради енергийната криза
Снимка: архив, БГНЕС

Енергийната криза в Европа застрашава ски сезона в Швейцария, където се очаква правителството да наложи на курортите да икономисват електроенергия.

Още по темата
"Можем да спестим около 20 процента от електроенергията", съобщи председателят на сдружението на швейцарските въжени линии Берно Щофел пред швейцарското радио, предаде БНР.

Той обясни, че кабинковите и седалковите лифтове могат да се движат с по-ниска скорост и по този начин да пестят ток. Щофел не изключи и намаляване на работното време на съоръженията.

Зимният сезон ще е свързан с някои неудобства за ски туристите, става ясно от интервюто на председателя на сдружението на въжените линии в Швейцария.

"Няма да има топла вода в санитарните помещения и заведенията ще се отопляват минимално", заяви Щофел, който не изключи в цялата страна да бъде отменено нощното каране на ски на осветени писти.

Той обаче подчерта, че зимният туризъм е основен източник на приходи в Швейцария.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
Да няма топла вода в Швейцария?!? Доживяхме и това... шанс е за хубавите български ски курорти като Банско и Боровец!
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горките туристи. Ся къде ще карат ски и сноуборд? В Давос и Зас Фе има сняг по върховете там е подходящо за ски през лятото
10
0
 
4
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
До 5 Ходете на Банско и на Алеко - там Цеко с години пести електроенергия, като спестената такава се превръща в опашки от вас. Преди 18г карах за последно на Банско и кабинката "летеше". И сега я пуска бързо като има състезание. На Алеко пък като не пуска влековете и лифтовете постига 100% спестяване на енергия и яко панетене и носене. По някаква причина има адски много мазохисти, които карат на Банско и Алеко.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крайно време е да се спре това разхищение на енергия!На запад всичко светнало като коледна елха!Само тука от памтивека сме си черна дупка във вселената!
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Нещо послъгват - Не виждаш ли, идеята е не че на някои ще им е по-трудно, идеята е на ВСИЧКИ европейски държави насила да им е трудно и гадно и мизерно, независимо дали имат ток или газ! Всички насила и ненужно "трябва" да пестят и да се лишават! Понеже това въобще не е свързано с някакви си войни и санкции, това е изпълняване на плана за ограничаване на потреблението и тн. Agenda 2030
7
2
 
9
 
! Отговори
Нещо послъгват преди 1 година
Швейцария е 8.6 милиона население а имат 5 атомни централи които генерират около 35% от енергията. Останалото идва от от 682 ВЕЦ-а. Наскоро построиха един много голям. Само около 2.5% от енергията им идва от конвенционални ТЕЦ. Швейцария не е зависима от руския ГАЗ нито от въглища. За да имат недостиг на ток значи явно и там има кражби и далавери като при нас и си продават евтиния ток на съседните държави.
6
2
 
13
 
! Отговори
Антинатовец преди 1 година
Да купуват шистов газ от САЩ и да решават проблема. Искаха санкции поличиха рецесия на цяла Западна Европа мислейки на Путин мръсно да правят. Получиха си го . Който е дружка с краварите добро не е получил.
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"лифтове могат да се движат с по-ниска скорост и по този начин да пестят ток" айде бе? Ако на нормална скорост харчи по 1 киловат в минута, а на по-бавна скорост харчи по 700 вата в минута ама ги вози вместо за 10 минути - за 15, какво пестим? Бяха ме излъгали преди години да си купя "спестяващ вода" моноблок, вместо да пусне примерно 6 литра, пуска 4 литра, и резултатът е че вместо по веднъж, пускаш по два-три пъти водата и хабиш двойно повече.
4
0
 
22
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 година
И швейцарските банки да иэключат алармите и камерите, може и трезорите да отключат эа пестене на енергия
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
егати наглеците, хората няма какво да ядат тия ски сезона им бил незнам какво. мръсни швейцарци химарс за вас дано Америка ви удари мръсни банкерчета
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и за Швейцария ли да се притеснявам сега?
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи, голям дерт ми е ски сизонът