Тайван увеличава рекордно бюджета си за отбрана

Китай проведе най-мащабните си досега военни учения около острова
25 авг 2022 21:40, Йоана Цонева
14
Тайван увеличава рекордно бюджета си за отбрана
Снимка: БГНЕС

В четвъртък Тайван предложи 19 млрд. долара разходи за отбрана за следващата година - двуцифрено увеличение спрямо 2022 г., което включва средства за нови изтребители, седмици след като Китай организира мащабни военни игри около острова, който смята за своя суверенна територия, предаде "Ройтерс".

Китай проведе най-мащабните си досега военни учения около демократично управлявания остров след посещението този месец на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси. Пътуването разгневи Пекин, който видя в него опит на Вашингтон да се намеси във вътрешните работи на Китай.

Общият бюджет за отбрана, предложен от кабинета на президента Цай Инг-уен, определя 13,9% увеличение спрямо предходната година до рекордните 586,3 млрд. тайвански долара (19,41 млрд. щатски долара).

Това включва допълнителни разходи в размер на 108,3 млрд. тайвански долара за изтребители и друго оборудване, както и други "специални фондове" за Министерството на отбраната. В изявлението на Генерална дирекция "Бюджет, счетоводство и статистика" не се посочва конкретна разбивка за какво ще отидат тези пари.

Планираните разходи за отбрана, които са рекордно високи и трябва да бъдат одобрени от парламента, отбелязват шестата поредна година на ръст на разходите за отбрана на Острова от 2017 г. насам.

Двуцифреният ръст през 2022 г. бележи рязко увеличение в сравнение с ръста на разходите за отбрана на острова през последните години; от 2017 г. насам годишният ръст е под 4 %.

Министърът на статистическия отдел Чу Цър-мин заяви, че увеличението на разходите за отбрана ще отиде главно за оперативни разходи.

"Винаги даваме основен приоритет на безопасността и националната сигурност... затова (бюджетът за) оперативните разходи се увеличава значително", каза Чу, посочвайки разходи като гориво и поддръжка на самолети и кораби, изпратени за противодействие на китайските военни дейности в близост до Тайван.

Като се изключи допълнителният бюджет за военно оборудване и средства, предложените разходи за отбрана представляват увеличение от 12,9 % на годишна база, в сравнение с 20,8 % увеличение на общия държавен бюджет, предложен за следващата година.

Тези предложени разходи съставляват 14,6 % от общите разходи на правителството за следващата година и са четвъртият по големина разходен сегмент след социалното осигуряване и комбинираните разходи за образование, наука и култура и икономическо развитие.

Миналата година Островът обяви допълнителен бюджет за отбрана в размер на 8,69 млрд. долара до 2026 г., който допълва годишните му военни разходи, предимно за военноморски оръжия, включително ракети и бойни кораби.

Още по темата
През март Китай заяви, че ще похарчи 7,1% повече за отбрана през тази година, определяйки размера на разходите на 1,45 трилиона юана (211,62 млрд. долара), въпреки че много експерти подозират, че това не е истинската цифра - твърдение, което правителството оспорва. прочети повече

Цай превърна в свой приоритет модернизирането на въоръжените сили - добре въоръжени, но превъзхождащи тези на Китай.

Китай харчи за модерно оборудване, включително за незабележими изтребители и самолетоносачи, на което Тайван се опитва да противодейства, като влага повече усилия в оръжия като ракети, които могат да нанасят удари далеч в територията на гигантския му съсед.

Китай не изключва възможността да използва сила, за да постави острова под свой контрол. Тайван отхвърля претенциите на Пекин за суверенитет, заявявайки, че Китайската народна република никога не е управлявала острова и че само народът на Тайван може да решава бъдещето си.

На среща с гостуващи японски учени в кабинета си в четвъртък Цай отново заяви, че решимостта да защити своя суверенитет, свобода и демокрация няма да се промени "поради натиск или заплахи".

"В същото време, като отговорен член на международната общност, Тайван няма да провокира инциденти, нито да ескалира конфликти", заяви Цай в коментар, предаван на живо на страниците ѝ в социалните медии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Някой "като почнат китйците да стрелят" Китайците веднъж стреляха по САЩ и имат много лош спомен от тогава струваше им 400000 трупа и спешни молби за спиране на огъня, та едва ли ще почнат да стрелят още повече след фиаското на руското оръжие в Украйна. Китай много добре разбират какво ще им се случи ако започнат да стрелят. Председателят Си си прави патриотичен ПР за сметка на ежене пред Тайван и САЩ. На предстоящата среща Байдън Си ще видим как председателят Си ще извърти дупе на 180градуса
9
2
 
2
 
! Отговори
сашо преди 1 година
Включвайки и втори фронт цялата им Военна промишленост ще работи с " пълна пара" . Те както при ВСВ ще бъдат печеливши си мислят. Но ! - Руските и Китайските МКБР ще ги " изтрият" от картата на света завинаги това те не искат да разберат или не осъзнават понякога казват " Ние не искаме Трета Световна Война " .Излиза,че "Вие воювайте ние ще ви осигурим оръжие колкото искате".
8
2
 
2
 
! Отговори
сашо преди 1 година
Ако се върнем години назад 1937-1938 година рецесията в САЩ и как финансираха Хитлер и по-късно "помогнаха " на СССР. Военnата промишленост промени изцяло Америка докато Еврoпа беше в развалини те печелеха милиони долара по-късно с Маршовият план напълно " заробиха " Европа която продължава до ден днешен.Историята се повтаря трябва им "Голяма война " като за начало Източна Европа по-късно в Западна Европа.Но и това е не достатъчно още по-голяма като между Тайван- Китай.Включвайки и втори
7
2
 
2
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Тайван ще излезе лоша инвестиция за САЩ, поради една проста причина-това е остров и ти не голям! Като почнат китайците да стрелят, тайванците няма да къде да идат, съчетано с блокада на флота и въздушен чадър!
6
1
 
4
 
! Отговори
Камер в Пекин преди 1 година
Защо Китай не клекне на таиван и не проведе чесни избори , без цензора , арести и истинска опозиция .
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 1 Умните политици засега се разплождат като зайци само в Москва и Пекин.
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доколкото разбирам Китай е изгорял с неговите "невидими" самолети и кораби. Не е лошо да имаш самочуствие, но прекаленото самочуствие за сила и мощ може да ти изиграе много лоша шега като на Русия.
3
2
 
6
 
! Отговори
Янков преди 1 година
Тайван ще превземе Китай!
2
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пускайте новите нвидия ртх 4000 преди да са ви превзели,че после 10 години ще е суша ако Китайците ви нападнат.
1
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не му се живее в мир на тоя свят, навсякъде оръжия дрънкат и за войни се готвят. От умните политици е.