Грузинците на протест срещу спорен закон, приличащ на такъв в Русия

Според критиците законът представлява авторитарен завой
8 мар 2023 14:10, Елка Василева
54
Грузинците на протест срещу спорен закон, приличащ на такъв в Русия
Снимка: БГНЕС

Полицията в Грузия използва сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, за да разпръсне протест пред парламента срещу проектозакон за "чуждестранните агенти", предаде Ройтерс.

Журналисти на Ройтерс в столицата Тбилиси видяха полицаи с щитове за борба с безредиците да извършват арести по протежение на главната улица "Руставели", минаваща през центъра на града.

Часове по-рано полицията влезе в сблъсъци с демонстранти, някои от които хвърляха бутилки със запалителна течност и камъни. След това множеството се събра пред парламента, където някои хора събориха леките метални бариери, предназначени да държат хората далеч от сградата.

В изявление министерството на вътрешните работи съобщи, че има ранени и от двете страни след това, което нарече изключително насилствен протест, и заяви, че полицията ще реагира на нарушенията на закона.

Протестите избухнаха, след като депутатите дадоха първоначалната си подкрепа за закона, който според критиците представлява авторитарен завой и може да навреди на стремежа на страната да се присъедини към Европейския съюз.

Вчера грузинският министър-председател Иракли Гарибашвили потвърди подкрепата си за закона, като заяви, че предложените разпоредби относно чуждестранните агенти отговарят на "европейските и световните стандарти".

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел обаче заяви, че проектозаконът е "много лошо развитие" за страната и може сериозно да засегне връзките ѝ с ЕС.

Хиляди хора, някои от които развяваха знамена на ЕС и на Украйна, стояха пред парламента и слушаха как ораторите осъждат закона, който изисква всички организации, получаващи повече от 20 процента от финансирането си от чужбина, да се регистрират като "чуждестранни агенти" или да бъдат подложени на значителни глоби.

Критиците твърдят, че той напомня на закон от 2012 г. в Русия, който оттогава се използва за разправа с инакомислещите.

Президентката на Грузия Саломе Зурабишвили, която заяви, че ще наложи вето на закона, ако той попадне на бюрото ѝ, заяви, че е на страната на протестиращите. "Вие представлявате свободна Грузия, Грузия, която вижда бъдещето си на Запад и няма да позволи на никого да ѝ отнеме това бъдеще", каза тя в обръщение, записано в Съединените щати, където е на официално посещение.
(БТА, Любомир Мартинов)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И закон приличащ на такъв от САЩ. Лицемери дребни.
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
грузинците и те като нас не могат да се отърват от освободителите си само че тях ги държат по здраво.
45
0
 
3
 
! Отговори
Приличащ на какво? преди 1 година
Тоя закон са го преписали от конституцията на САЩ заедно със запетаите - я проверете!
44
0
 
9
 
! Отговори
По същество преди 1 година
Приличащ на такъв в САЩ. Не бъдете хитри пропагандисти. Американците го имат тоя закон и са го усъвършенствали от началото на 20 век още. В ЕС също има доста държави с подобни закони. Русия го одобри преди няколко години - вой до небесата.
43
0
 
6
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
В БЪЛГАРИЯ ЩЕ ОСТАНАТ САМО ПРОРУСКИТЕ ПАРТИИ !!! ВСИЧКИ ДРУГИ ПОЛУЧАВАТ ОТ АМЕРИКА !!! ПРИМЕР - КРИПТО ИВАНОВ И ,, ДЕСПОТИЧНА БЪЛГАРИЯ " !!!
42
0
 
8
 
! Отговори
Istinata преди 1 година
САЩ иска да умират Грузинци във Война с Руснаци. За това хората на Наакашвили са на улицата.
41
0
 
8
 
! Отговори
Istinata преди 1 година
Колко плаща Сорос когато триете Истината деца на Сатаната?
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Закона е препис на американския, но американците не го позволяват на ***!
39
0
 
7
 
! Отговори
козяшки жендаар преди 1 година
До Аз "Ами този закон за чуждестранните агенти реално е американски и е в сила от1938г" ---- ама... ама... това го няма в опорките, значи е лъжа! А ти си долен русорооб!
38
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Законът си е баш американско-британски. Идеята да се вмъкне Русия в статията, е че Грузия е буквален про-американски марионетен режим. Обаче става интересна ситуация, защото в про-американските режими няма как да има протести - там всичко е идеално.
37
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 123 "Проруското правителство на Грузия случайно приема закон едно съм едно като тоя който Копейкин се опитваше да пробута в България. Явно им дават инструкциите от едно и също място." ---------------------------------- на краваристан пак ли от същото място са им дали инструкциите за приемането на същия закон???
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Грузинците на протест срещу спорен закон, приличащ на такъв в Русия" ... И НА ТАКЪВ В САЩ!
35
9
 
0
 
! Отговори
123 преди 1 година
Проруското правителство на Грузия случайно приема закон едно съм едно като тоя който Копейкин се опитваше да пробута в България. Явно им дават инструкциите от едно и също място.
34
1
 
11
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Ами този закон за чуждестранните агенти реално е американски и е в сила от1938г руският е препис на американския едно към едно и е приет през 2012 г грузинският закон който искат да приемат е препис на американския закон в ЕС го има същия закон с малка разлика не виждам какъв е проблема тук
33
4
 
2
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Грузия е единствената държава която е вдингнала с 10% GDP през изминалата година. Това е на гърба и от нещастието на украинците. Лилипутин да не си прави илюзии, че САЩ ще го оставят да развива нелегален внос и износ на горива и други стоки през Грузия!
32
1
 
11
 
! Отговори
мнение преди 1 година
Така е, който не подкрепя чичо Сам, му устройват майдан.... така почна и в Украйна
31
1
 
21
 
! Отговори
Избирател преди 1 година
Ми да го приложат в американския му вариант :) Или за американците може, ама за руснаци и грузинци не може :)
30
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ей рая русия ви е влязла под кожата
29
1
 
14
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
Най-после достигна новината малко изкривена, но все пак е нещо! Не е зле да се спомене, че такъв закон поставя в неприемливо положение тези, които прокарват чуждите интереси в дадена страна.. Ако ние имахме такъв, щяха маса нпо-та да изреват, а ако се приложи в американския му вариант, то няма да имаме правителство поне година и половина хахаха
28
1
 
22
 
! Отговори
Онзи преди 1 година
Всички знаем, кой организира тези цветни протести.