Лавров захапа САЩ от Венецуела: Могат да излъжат във всеки един момент

Русия и Венецуела готвят съвместни проекти
19 апр 2023 07:00, Александър Попов
243
Лавров захапа САЩ от Венецуела: Могат да излъжат във всеки един момент
Снимка: БГНЕС/EPA

"Искам да подчертая, че всички знаят много добре, че Съединените щати могат да излъжат във всеки един момент и много по-често те мамят, отколкото да изпълняват собствените си обещания, собствените си предложения", каза Сергей Лавров, запитан за американско-венецуелските отношения в областта на търговията с петрол, предаде ТАСС.

"Това е тяхната страна, това са техните горива, това е тяхната икономика, която е обект на най-силните незаконни санкции", добави Лавров. Според него Венецуела трябва сама да реши как да се развива в бъдеще.

През ноември 2022 г. САЩ облекчиха санкциите срещу Венецуела. Белият дом разреши на американската компания Chevron да добива петрол съвместно с венецуелската PdVSA и да продава петролни продукти на американския пазар. В същото време запази забраната за плащане на данъци на венецуелското правителство, както и за продажба на суровини, произведени от Chevron в юрисдикции, различни от САЩ.

Русия и Венецуела направиха вчера преглед на някои от стотиците двустранни споразумения във финансовия, енергийния сектор, селското стопанство и редица други отрасли. Това стана при дискусии между външните министри Сергей Лавров и Иван Хил и други високопоставени служители по време на посещение на руска делегация във венецуелската столица Каракас, предаде Асошиейтед прес.

Двамата се ангажираха страните им да продължат да си оказват взаимна подкрепа и осъдиха икономическите санкции, наложени на държавите им от американското правителство.

"Напълно подкрепяме позицията на венецуелските ни приятели. "Това е тяхната страна /.../ и ние ще я подкрепяме по всякакъв начин, така че венецуелската икономика да стане независима от натиска на САЩ и други западни фактори", заяви на пресконференцията Лавров.

Хил и Лавров, който се очаква да се срещне и с венецуелския президент Николас Мадуро, заявиха, че страните им разработват алтернатива на системата за глобални финансови трансакции SWIFT, след като миналата година ключови руски банки бяха лишени от достъп до нея като част от икономическите санкции, наложени на Русия в началото на войната в Украйна.

Лавров заяви, че двете страни ще засилят сътрудничеството си в добива на петрол и разработването на газови обекти, както и по множество други проекти.

"Планираме многобройни проекти в областта на добива на петрол, разработването на газови находища, селското стопанство, медицината и фармацевтиката, комуникациите, космоса и новите технологии", каза той.

Русия, наред с Китай, е безусловен съюзник на венецуелското правителство. Нейната подкрепа му позволи да заобикаля унищожителните икономически санкции, които целяха свалянето на Мадуро от власт.

Лавров започна обиколката си в Латинска Америка в понеделник с визита в Бразилия. След Венецуела той ще посети също Куба и Никарагуа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още по темата: ВенецуелаЛавров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
15
 
28
 
! Отговори
Захарова преди 1 година
Русия няма никакво намерение да напада Украйна ! Не лъжа ! Кога ще я наоадне, кажете де !
107
19
 
14
 
! Отговори
кубанская столица преди 1 година
Излъжат ли САЩ и т.н. "европа" или няма да излъжат, за русские е съвершенно безразлично. Плюваме на европа и сащ. Мнение на европейци включително българи (провинция на европа) няма да ни интересува. Русские вървят свой път постоянно.
106
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прекалявате с коментарите и отблъсквате читатели на Днес
105
9
 
20
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
ЛЪЖЕЦА ВИКА ДРЪЖТЕ ЛЪЖЕЦА
104
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига ни плаших те с тас русия че са ни изнесли нали Иван Колев им показа какво може малка България да им причини на рашистите
103
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А на руската пропаганда да вярваме
102
22
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тенденциозно заглавие нямащо нищо общо с независима обективна журналистика. Препечтка от източника на пропаганда и дезинформация ТАСС (Телеграфна Агенция на Съветския Съюз). Лавров е документиран лъжец и се явява външен министър на държава осъществяваща ядрен шантаж. А Мадуро е диктатор чийто народ мизерства въпреки огромни природни богатства.
101
34
 
28
 
! Отговори
Раянов преди 1 година
Целият свят подкрепя Русия, не вярвайте на американската пропаганда в българските медии
100
34
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Венецуела е на 6000 километра от Блaтнaя, ние да му мислим дето сме на 200. Тия бл.qдове всеки момент могат да нахлуят и да ни поробят.
99
5
 
21
 
! Отговори
dadda преди 1 година
До АнонименА кой им тури санкции да не могат да изнасят петрол и не само и да са на това положение?
98
16
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, не са ли нагли краварите? Разрешили на Шеврон да помпа нефт, защото арабите ги резнаха, но да не плащат данъци?! Който се подчини на САЩ е добър, но който защитава страната си е лош и започват да му налагат санкции. Краварите като наследници на наглосакците са свикнали да изсмукват богатствата на другите страни. Вярно вече не е както по време на британската империя с колонии, които захранваха хегемона, но идеята е същата. Даже ние дадохме едни милиарди са осем самолета.
97
1
 
9
 
! Отговори
до 154 преди 1 година
Какви глупости сънуваш, бе? Научи първо граматиката, после се пИши на професор. Понеже съм учителка, проверих колко граматични грешки имаш - над 20. Това точка, запетая, главна буква, малка буква, тире - за теб не съществува. Тръгнал си да философстваш! Най-добре се скрий някъде и никога не помисляй да се излагаш повече - едно с глупостите, които пишеш и друго - с липсата на познания за българската граматика!
96
3
 
9
 
! Отговори
до 153 преди 1 година
"Белият дом разреши на американската компания Chevron да добива петрол съвместно с венецуелската PdVSA и да продава петролни продукти на американския пазар."Изкарай си главата от з...а и проумей,(колкото и да ти е трудно това)защо хората са били принудени да бягат.Твоите терористи налагат ембарго на всички страни,които не искат да изпълняват техните искания и с финансовата и военна мощ,която притежават съсипват живота на обикновеното население,защото техният президент не искал да кланя глава...
95
14
 
15
 
! Отговори
Ех, лавров, преди 1 година
Целият свят знае, че най-големите лъжци сте вие там, в русия. Да не говорим за вас-старците от кремъл.
94
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес въя Уолстрийт джърнал заглавие на първа страница,,-САЩ навлизат в дълбока рецесия .
93
4
 
6
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Истина.
92
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Петродолара печатан във ФЕД от рептилските влечуги от семействата на Бърнард Барух и Родшилд , съвсем скоро отича у канала ,а с него отичат САЩ и целия покварен джендърясал запад.Войните на САЩ като се почне от Ирак,Либия и Сирия винаги са за едно долара.И Садам и Кадафи бяха отстранени заради желанието им да заменят долара в търговията си с петрол Войната срещу Русия в Украйна е пак за долара.В Ирак и Либия краварите успяха,но в Сирия и срещу Русия не им мина номера.
91
0
 
1
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
До Анонимен 140 Ама уточнявай се че това е ирония щото някой ще си помисли че това което си написал е истина.
90
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Венецуела обяви,че се присъединява към страните от ОПЕК и Русия и ще намали значително добива на петрол.Властите във Венецуела обявиха пълна готовност да премахнат долара в търговията си .
89
10
 
2
 
! Отговори
И Вие преди 1 година
И САЩ сте една и съща стока!Просто им завиждате и искате да седнете на техния стол....Но едно е да искаш,второ е да можеш,а трето и четвърто да го направиш!