Изкуствен интелект създава "нови" песни на "Бийтълс"

Повдигат се поредица от етични и правни въпроси
5 юни 2023 11:48, Елка Василева
26
Изкуствен интелект създава "нови" песни на "Бийтълс"
Снимка: архив, БГНЕС

Когато "Бийтълс" се разпада преди 50 години, легендарната група оставя почитателите си да жадуват за музиката й. Но с помощта на изкуствения интелект тази жажда вече е отчасти утолена, предаде АФП.

"Събирайки" отново четиримата музиканти чрез преработка на последните творби на Пол Маккартни с младежкия му глас, тези записи показват най-новите технологични възможности, но и повдигат поредица от етични и правни въпроси.

"Плача! Толкова е красиво", написа слушател в ЮТюб под видео на генерирана с изкуствен интелект версия на сингъла на Маккартни "New" (2013). Гласът му е подмладен, а част от парчето се изпълнява от покойния Джон Ленън. Прави впечатление и версия на "Grow Old With Me", една от последните песни, написана от Джон Ленън и издадена след покушението срещу него. Тя е пресъздадена от ентусиаст в областта на изкуствения интелект, който се представя като "Dae Lims".

С подобрено качество на звука и бек вокали, които напомнят за апогея на групата от Ливърпул, най-емоционалният момент от песента е, когато в нея се включва и Пол Маккартни. "Полудявам, като чуя това. Плача", казва Стив Онотера, известен като SamuraiGuitarist онлайн във видео в платформата. Той добавя, че когато "Бийтълс" се разделят, почитателите им са лишени от хепиенд. "Затова е много вълнуващо да ги видим, събрани изкуствено, но убедително, благодарение на изкуствения интелект", каза той.

Парчето "Heart on a Sleeve", дело на изкуствен интелект, който "събра" рапърите Дрейк и Уикенд, набра милиони гледания в ТикТок и други платформи. Използваната технология анализира и улавя нюансите в гласовете. Създателите вероятно сами изпълняват текста, след което прилагат "клонирани" желаните гласове, сякаш прилагат филтър върху снимка.

Темата за авторските права обаче е ключова. Юнивърсъл груп успя да премахне "Heart on a Sleeve" от стрийминг платформите, но това не пречи парчето да се появява онлайн на различни места.

Според Марк Остроу, адвокат по защита на авторските права, генерираната от изкуствен интелект музика е "сива зона". И музикантите, и звукозаписните компании имат право да търсят защита на правата си. Създателите на съдържание обаче твърдят, че изкуственият интелект се опира на правното определение за "справедлива употреба", нещо като изключение.

Върховният съд на САЩ обаче възприе друга теза миналия месец, когато реши, че фотографка, чиято снимка на Принс е използвана от Анди Уорхол, има авторски права върху произведението.
(БТА, Антоанета Маркова)

 


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А Т1 кога?
25
1
 
1
 
! Отговори
Асен преди 3 месеца
Броя минутите когато тази алгоритъм истерия свърши. Колко *** трябва да е човек да се върже на тази истерия след COVID истерията.Това е същата COVID истерия.
24
1
 
0
 
! Отговори
А у нас ИИ преди 3 месеца
направи коалиция "Козяк"...
23
0
 
4
 
! Отговори
Начи... преди 3 месеца
Както искате го мислете, но... очаква ни пълен хаос и безредие!
22
1
 
2
 
! Отговори
към преди 3 месеца
към младите хора,които не са изпитали тръпката "Бийтълс".....на концерта им в австралия, на летището са прекарали нощта в очакване да пристигнат - 250 000 посрещачи!....в световен мащаб има ли такъв форум на който са присъствали толкова хора! няма и да има!
21
1
 
2
 
! Отговори
ветеран преди 3 месеца
бийтълсите бяха явление в музиката, каквото няма да има повторение!...така че и от други звездни системи да вземете интелекти, те никога нема да бъдат същите! НИКОГА!
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Освен 2-3 песни нищо друго не им харесвам на тия битълси!
19
2
 
5
 
! Отговори
Неук преди 3 месеца
Дяволска работа също като салам без месо.сирене без мляко и любов между еднополови.Но сега това е модерно.
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Песента" е отвратителна. Нула креативност, звучи невероятно зле и празно.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Неграмотен съм, верно е това, но ти си по-зле и от мен, щом си мислиш, че има изкуствен интелект :)))
16
2
 
1
 
! Отговори
За да сме коректни преди 3 месеца
ИИ може да създава песни подобни на песните на "Бийтълс" , но това не са песни на " Бийтълс" и нямат право да бъдат наричани така.
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
6, в ред ли си с преценката за качествена музика?! Песните на Бийтълс са шедьоври, колкото и музикалните вкусове през годините да се сменят, но те са поставили основите на поп музиката в световен мащаб. Или може би ще кажеш, че песни като Мишел, Хей Джуд, Yesterday, Strawberry fields forever, Let it be и т.н са еднодневки като днешните ?!
14
2
 
4
 
! Отговори
глухия преди 3 месеца
До Пффф::Всички концерти на Битълс са пълен провал.В проекта са налети много пари.Рекламата е огромна,на всички нива.Нито един от тях не е музикант на професионално ниво.По време на студената война и войната във Виетнам.Колко време съществуваха?Има-няма пет години,непълни.Кой,Ринго ли е барабанист?Айде мола Ви се!!.
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз искам да видя хибрид на Еминем и Майкъл Джексън - Майкъл Джексън да рапира като Еминем но със собствения си глас.
12
1
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
Е то и сега не може да различим чалгата... Нито телата им същите, нито гласовете, нито музиката. Всичко се изпипва електронно, с фотошоп и тем подобни. Гледаш идеалната красавица с идеалните устни, идеалните цци и удеалния г.зз в идеалното Бентли. Нищо ново под слънцето.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 5 - Защо не може? Музиката лесно се изразява цифри. Тези цифри подлежат на статистипески анализ, отлриват се закономерности и моце да се генерира подобно, близко, но все пак различно съдържание.
10
0
 
1
 
! Отговори
До 5 преди 3 месеца
Ей го неграмотния специалист пак спами и под тази тема... На тоя дали не му плащат да пише коментари?
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 7 - Зщао за съжалвние? Калво лошо има в това?/Нон стоп ново и яки песнички!
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Алгоритми се ползват, дщза да се създава музука от 30 години.
7
1
 
1
 
! Отговори
AI преди 3 месеца
Не само на Бийтълс, има доста песни и на Фреди и Майкъл, за съжаление много скоро ще дойде деня, в който няма да може да различим оригинала.