Путин е щял да бъде арестуван в Южна Африка

Това се казва в официален документ
22 юли 2023 10:53, Александър Попов
101
Путин е щял да бъде арестуван в Южна Африка
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Правителството на Южна Африка е щяло да арестува руския президент Владимир Путин при негово евентуално влизане територията на страната, се казва в писмена декларация на министерството на правосъдието, която опозиционният Демократичен алианс публикува вчера, предаде ДПА.

След месеци на несигурност Южна Африка и Русия обявиха миналата седмица, че Путин няма да пътува до Южна Африка за срещата на върха на организацията БРИКС. Вместо това той ще се включи чрез видеовръзка във форума в Йоханесбург от 22 до 24 август, който обединява Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

Демократичният алианс, заедно с правозащитната организация "Амнести Интернешънъл", заведоха дело в съд в Претория, за да принудят правителството да арестува Путин, ако той влезе в страната. Изпълнителната директорка за южноафиканския клон на "Амнести Интернешънъл" Шенила Мохамед нарече декларацията "победа за върховенството на закона и международното правосъдие, но най-важното - победа за жертвите в Украйна".

Срещу Путин има издадена международна заповед за арест заради предполагаеми военни престъпления, извършени в Украйна. Южноафриканският президент Сирил Рамапоса каза, че Москва е предупредила Южна Африка, че евентуално арестуване на Путин ще бъде равносилно на "обявяване на война".

Южна Африка е подписала учредителния договор на Международния наказателен съд в Хага, който издаде заповедта за арест на Путин и бе подложена на натиск от международната общност да арестува Путин, ако отиде на форума./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още по темата: ПутинБРИКС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
предполагам ,че и други лидери трябва да бъдат арестувани за предполагаеми военни престъпления ;) Всички се сещат кои са те :)
86
1
 
8
 
! Отговори
vale_karo преди 9 месеца
Издадена заповед за арест заради ПРЕДПОЛАГАЕМИ военни престъпления .Значи мен спокойно могат да ме глобят за предполагаемо пи-кане в шадравана.
85
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нали с БРИКС, щяха да унищожат запада.
84
6
 
4
 
! Отговори
Э преди 9 месеца
Кой Путин? 1,2-4? Този нещастен страхлив агресор ако е жив, така добре се е окупал, че не може да бъде намерен.
83
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За щастие на този етап Русия е голяма и Путин няма да развие клаустрофобия. Пък и може да ходи в Беларус.
82
9
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 9 месеца
Да пробва Путин да иде някъде без Северна корея.. тук с Брикс трябваше да ги наостри срещу сащ у ЕС и НАТО. Изключително важна среща. Не отиде...
81
10
 
15
 
! Отговори
Гай Баньо преди 9 месеца
А бе вие как си го представяте това: да арестуват президент на ядрена сила номер 1? Това може да го мислят само болни мозъци!
80
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
По добре да го бяха арестували, защото руснаците ще го разчленят и заровят в четирите края на Русия.
79
12
 
6
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 9 месеца
Малко пресилено се изказах, извинявам се!Ненавиждам Радев за омразата,която пося между нас БЪЛГАРИТЕ. СЪЩАТА ПОЛИТ.СТРАТЕГИЯ КЪМ УКРАЙНА СЕ ГОТВЕШЕ И СРЕШУ НАС.НЕБАВИЖДАМ ОНЕЗИ "БЪЛГАРИ" НАРИЧАЙКИ БОТЕВ И ЛЕВСКИ БАНДЕРОВЦИ ИЛИ ФАШИСТИ.И ОНЕЗИ ЧИИТО ЖИВОТ БЕ ДАДЕН ЗА ДА ИМАМЕ ЕДНА БЪЛГАРИЯ ГИ НАРИЧАТ ФАШИСТИ И ПРЕДАТЕЛИ. И НЕ ДРУГ , А РАДЕВИТЕ, КОСТАДИНОВИТЕ ПУЙКИ. ТЯХ ЛИ НАРИЧАТЕ ПОЧТЕННИ БЪЛГАРИ???НАИСТИНА ЗНАМ МНОГО ПЛЮСОВЕ НА ПУТИН, НО СЕ СРИНАХА С ТАЗИ ВОЙНА.КОЙТО СЕ СЧИТА ЗА БЪЛГАРИН
78
7
 
4
 
! Отговори
Пепе преди 9 месеца
Хахаха, каква обща валута, като не приемат за човек руския президент. Много ми е весело.
77
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Интересно защо около 2003г. Джордж Буш и Тони Блеър не бяха арестувани заради нападението над Ирак. Нито санкции имаше, нито нищо. НАТО също не участваше, ООН не подкрепи нападението и т.н.
76
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Щял, защото не отиде... Ама надали, ако беше отишъл...
75
8
 
3
 
! Отговори
777 преди 9 месеца
А късмет де!
74
6
 
10
 
! Отговори
Мао Дзъдун преди 9 месеца
Скоро време байдън ще бъде *** - силен публично пред статията на ;свободата ;
73
15
 
11
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 месеца
Честно казано не искам Русия да бъде победена толкова бързо... - искам така бавно да я мачкат и да преживее всички унижения, които несъмнено заслужава...
72
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Затвор за Путин
71
9
 
12
 
! Отговори
Смях преди 9 месеца
Хи-хи-хи, а уж тези от БРИКС бяха партньори и приятели и щяха да са новите господари на света.
70
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"До Бонго Бонго.Къде да одим с българските ни паспорти бе бонго." - Копейки, българските паспорти са на 13 място в света. Не знам как ще ме изритат от терминал 1 но освен, че съм ходил в щатите но съм и работил там. Да, става с виза специално за там но не е big deal както ви се струва на вас копейките.
69
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Глупостите,те и украинците печелят.не заминава защото ако нещо се объркат западните откачалници,фашисти.света си заминава,ще пишете такива лъжливи статии на ония свят...
68
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Путин иска - не иска, възрастта си казва думата. В Русия колкото и да го обичат на сила, си е просто един немощен дядо вече. Не може да се сравнява с Байдън, разбира се, че там положението е покъртително, ама все пак си е дедушка