В училищата във Франция забраняват мюсюлманската абая

Това е дълго покривало, носено традиционно от жени
Обновена: 28 авг 2023 07:58 | 28 авг 2023 07:52, Елка Василева
42
В училищата във Франция забраняват мюсюлманската абая
Снимка: архив, БГНЕС

Франция ще забрани на учениците да носят в училищата абая - дълго покривало, традиционно носено от някои мюсюлманки, съобщи министърът на образованието Габриел Атал пред френската телевизия Те Еф 1.   

В интервюто, излъчено по телевизията, той заяви, че ще проведе разговори "още следващата седмица" с директорите на училищата, за да им помогне да наложат забраната.

През последните месеци във Франция избухнаха разгорещени дискусии за това дали дрехите са религиозни символи и следователно трябва да бъдат забранени в училищата.

Законът във Франция, която е светска държава, налага строго разделение между държавата и религията. Смята се, че в 67-милионната страна живеят между 3,5 и 6 милиона мюсюлмани.  Публичното показване на символи, считани за религиозни, многократно е предизвиквало спорове, особено когато става въпрос за исляма.

През 1994 г. е приет закон, който разрешава само дискретни религиозни символи в училищата. Десет години по-късно носенето на забрадки е напълно забранено в училищата, но кипата и кръстът не са.
(БТА, Любомир Мартинов)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
17
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 8 месеца
Да ви светна: целта е постигната! Нормалните във Франция ще се подразнят, мюсюлманите ще настръхнат и ще се свият още повече в гетата, ще има сблъсъци на религиозни основа... а някои хора потриват ръчички - край с бяла Европа, край с християнството и т.н. Разделят и владей! ВСИЧКО Е ТОЧНО! Жабата не усеща как я сваряват!
20
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 5, 18: Да, ама днес е различно. Човешки права, защитни организации, закони и т.н. Освен това, проблема е, че вече не са и малцинство. Те са няколко милиона и могат да си правят каквото си искат. Имат си свое общество там. Внедрили са се и продължават да се внедряват в почти всички европейски страни, а както е видно, мнозинството от европейците са съгласни това да се случва и не им пука.
19
0
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 8 месеца
До хмм - кръстовете да не би да ги носят в мюсюлманските държави - я стига сте се правили, че не разбирате! Като са толкова недоволни, никой не ги държи насила тук! Що за изкривено мислене, то бива явен стремеж към заграбване на чужди страни без оръжие, но толкова не бива! И докато се усетят някои, ще се стигне до кървища!
18
1
 
21
 
! Отговори
... преди 8 месеца
ми това трябва да е напълно нормално! Не за друго ами преди 2000 г са го казали още хората! Като си в Рим ще се държиш като римляните! Като идеш в държава където тези неща са задължителни там ще ги носиш! Като си в държава където това не трябва да се носи ми няма да носиш!
17
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А у нас кога ще се забрани? Вече всеки ден ги виждам тия ***** по улиците...
16
8
 
4
 
! Отговори
Омакрон : преди 8 месеца
Обаче носенето на маски срещу страшния политически ковиТ е задължително!!!
15
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Абе който иска да живее като мюсюлманин да ходи в мюсюлманска държава. Все едно да отида на рок концерт и да мрънкам че не пеят рап. Ай сектир по мюсюлмански!
14
2
 
8
 
! Отговори
Зумбайо преди 8 месеца
Не можеш да забраниш зумбаята след като си надомъкнал милиони змубайовци !
13
17
 
1
 
! Отговори
хмм преди 8 месеца
Да забранят да се носят кръстове и татуси подобни....
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
да забранят и на ортодокалните еврейки да си слагат перуки/те по религиозни причини трябва да си покриват главите , но те измислили като покривало да си слагат коси с перуки
11
0
 
24
 
! Отговори
Samo minavam преди 8 месеца
След 20 години, ще търсите французин, със свещ по улицата. Ще има само качулати бухалки. Не забравяйте, 1796г, когато бяхте народ и се вижте сега, какви сте п...ки
10
10
 
4
 
! Отговори
Атос преди 8 месеца
Една религия може да помага на обществото и да омиротворява,а може да бъде и назадничава.Важи не само за исляма.Руското православие е крайно реакционно и фашизирано.При католицизма също има забежки.А какво да кажем за ортодоксалния юдаизъм?
9
0
 
16
 
! Отговори
Кера преди 8 месеца
Аааа, сетиха се, ама късно е чадо ...
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Късно е вече франсйета вижте си националния отбор само
7
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
и това ми било демократична страна
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Закъсняха с 10 години.
5
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До това води криворазбраната философия за спазване на човешките права. Идват от някъде, настаняват се в дома ти, ползват облагите и те карат да живееш според тяхните разбирания. Не става така. Идваш и живееш като останалите. Иначе си стоиш в мизерията и никой не ти пречи или обижда. Навсякъде, къдео има бежанци мюсюлмани става коч,ина. Искат уважение после.
4
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аууу, къде е демокрацията, това е дискриминация!!! Точно така трябва да бъде, като отидеш някъде, спазваш тамошните правила, а не налагаш своите. Ама, криворазбрана демокрация навсякъде и всеки прави каквото си иска. Така трябва да бъде, на дадено място живееш по там установените правила, иначе отделните държави ще си загубят идентичността.
3
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
То и Косово след Втората световна война бяха 10% албанци и 90% сърби, а виждате какво стана за 40-50 години.
2
2
 
16
 
! Отговори
правилно преди 8 месеца
мюслитата изповядват назадничава религия.