Заради климатичните промени: Младите в Европа са готови да се откажат от децата и колите

Те не са толкова склонни обаче да оставят пластмасата за еднократна употреба
25 окт 2023 20:31, Нели Христова
271
Заради климатичните промени: Младите в Европа са готови да се откажат от децата и колите
Снимка: БГНЕС

Те са готови да имат по-малки семейства, да спрат да използват автомобили и – макар и в по-малък брой – да станат вегани за да спласят планетата. Ала изоставянето на пластмасите за еднократна употреба и отглеждането на още няколко растения може да бъде стъпка твърде далеч.

В цяла Европа, според проучване в седем държави, изглежда младите хора са по-склонни от по-възрастните поколения да направят големи промени в начина на живот, които биха помогнали в борбата с климатичната криза – но са по-малко убедени, че по-малките жестове също помагат.

Проучването на YouGov за The Guardian също показа, че икономическият спад удря надеждите на младите хора за бъдещето, като повече от половината казват, че се притесняват, че няма да могат да притежават дом през следващото десетилетие.

Проучването, проведено през август във Великобритания, Дания, Франция, Германия, Италия, Испания и Швеция, също показа, че голямо малцинство от 18- до 24-годишни смятат, че икономическите проблеми могат да ги разубедят да създадат семейство в рамките на същия период от време .

Запитани какви жертви биха били готови да направят, за да помогнат в борбата с глобалното затопляне, 28% от 18- до 24-годишните и 30% от 25- до 34-годишните отговориха, че биха били готови – или вече планират – да имат по-малко деца, отколкото иначе биха искали.

Това се сравнява с резлутати между 19% и 13% за по-възрастните поколения – повечето от които обаче вероятно вече са родители. Но по-младите поколения също са по-склонни да предпочитат други значителни промени в начина на живот, отколкото по-възрастните респонденти.

Младите хора са по-склонни да се откажат от автомобилите, като 54% ​​от 18- до 24-годишните казват, че биха се предвижвали– или вече са го направили – само пеша, карат велосипед или използват обществен транспорт, срещу 45% от хората на възраст над 65 години. По същия начин 41% биха преминали към електрическа кола срещу 21% от хората на възраст над 65 години.

Въпреки че само 21% от 18- до 24-годишните са заявили, че са готови – или вече са го направили – изцяло да премахнат месото и млечните продукти от диетата си, това все още е значително по-висок дял, отколкото в по-възрастните кохорти (17% от 55-годишните до 64-годишните и 13% от хората над 65-годишна възраст).

По-младите поколения също са много по-склонни да са готови (или вече са го направили) да плащат повече за пътуване със самолет (30% от 18- до 24-годишните срещу около 22% от хората над 55 години) и да купуват само дрехи втора употреба (35 ).% от 18- до 24-годишните и 38% от 24- до 34-годишните срещу 26% от хората на възраст над 65 години).

За по-малки промени, като създаване на зелено пространство в дома им, ядене само на сезонни продукти или никога да не купуват на пластмаса за еднократна употреба, по-възрастните възрастови групи са по-склонни да кажат, че биха се радвали да направят или вече са направили промяната.

По подобен начин по-младите поколения изглежда са по-склонни да подкрепят радикални правителствени мерки в ключови области на политиката, отколкото по-възрастните кохорти, но са по-малко благосклонни от своите по-възрастни към ходове на обществената политика, които могат да се възприемат като нарастващи.

Забраната за производство и продажба на бензинови и дизелови автомобили например би имала подкрепата на 46% от 18- до 24-годишните и 42% от 25- до 24-годишните срещу 28% от 55 - на 64-годишните и само 22% от анкетираните на възраст над 65 години.

Наложеното от правителството ограничение на консумацията на месо и млечни продукти също се радва на значително по-голяма подкрепа сред по-младите отколкото по-възрастните поколения (43% от 18- до 24-годишните срещу 25% от хората над 65-годишна възраст), както и значително по-висок данък върху горивото.

Правителствените ограничения върху опаковките, програмите за засаждане на повече дървета, таксата за често летящи самолети и строгите мерки за налагане на енергийно ефективни домове са склонни да бъдат подкрепяни повече или почти еднакво от по-възрастните възрастови групи.

Проучването показа малка възрастова разлика по отношение на загрижеността относно климатичната криза и нейните вероятни последици, като повече от 70% от всяка кохорта от 18-24 до тези над 65-годишна възраст казаха, че са много или доста притеснени.

Големи мнозинства от между 64% и 72% във всяка възрастова група са съгласни, че климатът в света се променя в резултат на човешката дейност, въпреки че групата от 18 до 24 години е малко по-склонна да каже, че причините не са антропогенни.

Около 43% от 18- до 24-годишните на целия континент казаха, че се притесняват, че настоящата икономическа ситуация ще повлияе на способността им да се изнесат от семейния дом; 56% казват, че това може да означава, че няма да могат да си купят дом, а 38% - да имат деца.

Независимо от възрастта или държавата, проучването показа, че европейците са по-склонни да смятат, че ЕС трябва да взема решения за това как да се справи с климатичните проблеми от името на своите държави-членки, а не отделните държави да вземат решения самостоятелно.

Италианците, испанците и британците са сред най-склонните да заявят, че биха искали да направят промени в начина си на живот, за да помогнат в борбата с извънредната климатична криза, като германците – една четвърт от които смятат, че глобалното затопляне не е причинено от човека – най-малко вероятно биха променили живота си.

Във всички възрастови групи най-популярните промени в начина на живот са по-малките. Създаването на зелено пространство в дома има най-широка подкрепа, като 79% от британците – до 66% от германците – казват, че вече са го направили или биха искали да го направят.

Около две трети от анкетираните казаха, че биха желали да ядат зеленчуци и плодове, които са в сезон (или вече са), докато отказът от цялото месо и млечни продукти е най-малко популярната промяна, като италианците са най-склонни да го направят - 27% .

Европейците бяха разкъсани да спрат да шофират. Около 58% от французите, 57% от италианците и 56% от германците са заявили, че биха желали да ходят само пеша, да карат велосипед или да използват обществен транспорт – но само 40% от британците, 39% от шведите и 35% от датчаните

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Овцата също е Твореца, ама я стрижат, колят и детето и го ядът на Великден.
167
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нострадамус предрича, че полумесецът ще се разпростре така, че единият му рог ще е до Париж, а другия до Москва. Године си мислех, че това няма как да стане, но сега мисля, че картинката се нарежда! Вече изглежда, че предсказанието е твърде изпълнимо!
166
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това да твърдиш, че си Твореца , е богохулство. Животът е борба. Като не ви бива, ви няма. Адски сте гадни българите, света бихте затрили в името на СВОЕТО детище. Хайде стига с тези посткомунистически лозунги! Чуждото дете вълци го яли! Някой заболя ли го за убитите напоследък БГ деца или си плюхте в пазвата с облекчение, че не е вашето? Или да раждаме, че да има и за фира?!
165
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Всеки един от нас е Твореца , само по една причина , може да създаде ЖИВОТ ,не допускайте да ви отнемат тази ПРИВИЛЕГИЯ , те това искат . Знаят тайните книги и знаят , че силата на човека е да създаде живот , дори това искат да ви отнемат , ще позволите ли .Замислете се за хората написали тези неща , самите те дали нямат деца ?
164
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Българските мъже приемете, че сте неспособни да имате своя държава, нямате необходимите качества. Моите наследници вече не са част от този народ. Апропо, държавата е мъжка работа, а както са казали китайците: хората са основата на държавата, когато тя е здрава, държавата е стабилна.Хората в държавата България са калпави и това се дължи на лошотията на българина, не ме интересува какви са причините за това.
163
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Забележете: Еврипида е погърченото невероятно произношение на трако-българското "ЕВРОПЕЯ" През 14 век Тракия е наричана Велика Европея. Мизия - Велика Търновия, а западните български предели - Велика Сардиния. България не случайно е наричана: "Родина или Лоно на всяка ерес".
162
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 187Абе ръзбирач...кой ще движи икономиката ако няма следващо поколение което да ти плаща пенсията и да поддържа държавата ...какво ще си внясяш африканци....тук не става въпрос децата да те гледат...вече си има домове за стари хора...въпросът е че в тия домове също трябва да има кой да работи..
161
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тук гледам , че даже сексуалноста се коментира .Разберете , може да си имате ваши деца без значение дали сте гей или нещо друго там .Секса не свършва като се появят децата , става по вълнуващ и освободен .Не мислете за последици , не чертайте някакви сценарий в главите си .Децата си ги правите вие , никой няма да ви ги направи ,вие пренасяте вашето ДНК във времето .Най важното , създавате ЧУДО , създавате ЖИВОТ .
160
1
 
7
 
! Отговори
Хххх преди 6 месеца
А тия дето сега се правят на млади, като станат дърти кой ще движи цялата икономиа, кой ще Ви плаща пенсиите като сте били дзилени и сте ходили пеша, кой ще е след Вас ....ааа разбрах да си *** бело и водчица и да сисеибете сега пък след Вас потоп...той изкустения ЕнтЕлект ша са грижи за Вас...а кът станете на по 65-70 ша си навирате паратаментитеотзад
159
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Човешката история е история за това как една група хора експлоатира друга група хора. Човешкият вид е единственият вид, който паразитира върху себе си. Аз слуги на българските новобогаташи деца на бивши комунисти няма да раждам. Да си внесат работници, които да им работят за без пари. Да сме живи да го видим това как ще стане. Апропо, няма да родя и дете върху , което някой изтърван полуи*ди*от да си тества ножа.
158
4
 
4
 
! Отговори
Пфф преди 6 месеца
Струва си да имате деца само ако ще ги обичате и ще инвестирате в тях. Ако ги имате само да има кой да ви гледа на старини, по-добре е да нямате деца, защото определено няма да ви гледат на старини и само ще ви чакат да умрете да ви вземат имота.
157
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Децата винаги са били тема , даже навремето арийците , да не казвам друга дума , са искали децата да са общи .Евреите се женям меджу братовчеди да запазят кръвта на богоизбрания народ .Комунистите са имали слоган ,че семейството е градивната клетка на обществото .Винаги при всички е ставало дума за деца .Всеки от нас заслужава да остави поколение след себе си
156
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Том Тотенберг въвежда понятието "цена на детето". Това е сумата за издръжка на едно дете до завършване на училище. Тъй като целта е да се снижава себестойността на продуктите, а образованието е продукт, препоръката е да се снижава качеството и продължителността на образованието респективно цената му, защото излишни познания не са нужни, а придобиването им, струва пари на обществото.
155
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ако нямате мотивация за деца , приемете го като въпрос на чест и достойнсво да оставите ваше поколение . Ще ви дам един пример Сл.ТРифонов , е щастлив ли е от всичките си пари , жени , коли и тн .Никой не му каза :"Обичм те тате " , аз не бих искал да съм като него .Правете колкото можете .Желая ви щастие .
154
2
 
3
 
! Отговори
Пълни И-диоти преди 6 месеца
Браво.Новите К-омунисти победиха!Отказвам се да имам деца...Евала,машалла
153
0
 
8
 
! Отговори
Индус преди 6 месеца
Ние няма да се откажем. Ще си правим по 5 деца и ще си караме тата на ниво евро-2. Вие си карайте колела-тандеми, по възможност еднополови, та да не се размножите случайно. Идем във вашия рай!
152
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не гледайте новини , не мислете , че няма да можете .Навремето всичко беше по подредено , но пари нямаше , а деца имаше навасякъде .Незабравими спомени имам с децата .Правил съм неща които изобщо не сум допускал че мога .Като станете на 50 и поне едното дете е голямо с кеф ще чакате внуци .Не слушайте политиците , те не ви мислят доброто , те са гнили хора .В Библията пише "Плодете се ..., не пише правете пари и ги харчете за тъпотии
151
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Току що посетих България след дълго отсъствие и всички мои познати с поеаснали деца нямат внуци. Децата им купуат апартаменти и коли к си съжителстват с години и си гледат живота, има и забегнали и високообразовани в САЩ, UK, Нидерландия. И те без деца а вече са над 30 годишни всичките. Една млада двойка в БГ пък 3 неуспешни инвитро-та. Това е ситуацията. И в малък град от 3 деца една позната има само 1 внуче, пак всички са над 30 год в махалата 30 годишните са баби и дядовци. Бъдещето е там!
150
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На 40г масово БГ юнаци влизат в криза на средната възраст и си хващат нова жена и хич не мислят за децата. На 50г новата жена им бие шута, а старата не желае да ги види, но вече мъжът е с дълг от няколко десетки хиляди по младата жена. Масово въпросните мъже се връщат в домовете на родителите си, а жените им гледат децата и внуците.
149
2
 
12
 
! Отговори
Камен Павлов преди 6 месеца
Представете си, станали сте на по 70-80 г, ако доживеете, сами, без близки, без деца, ергени и моми. Ужас! Приятелите са до време, роднините пък изобщо ще ви забравят. Ще си умрете в леглата и изгниете там.