Градове и общини в Хърватия забраняват фойерверките за Нова година

Сдружение „Приятели на животните“ приветства отказа от употреба
22 дек 2023 08:18, Елка Василева
22
Градове и общини в Хърватия забраняват фойерверките за Нова година
Снимка: архив, БГНЕС

Фойерверките за навечерието на Нова година ще бъдат забранени в 44 хърватски града и общини, сред които и столицата Загреб. Целта е намаляване на употребата на фойерверки за сметка на по-екологични алтернативи, предаде Хина.

В Хърватия има общо 428 общини и 127 града, които бавно се движат към по-екологичното посрещане на Нова година, отбелязва агенцията. Ровин, Опатия, Самобор, Риека, Пула, Вараждин, Осиек, Пореч, Задар, Посега, Загреб, Винковци, Дубровник и др. са сред градовете, които ще се откажат от фойерверките тази година.

Хърватското сдружение „Приятели на животните“ приветства всички, които са се отказали от фойерверките заради сигурността на хората, животните и околната среда. Сдружението приветства и магазините, които тази година няма да продават пиротехника.

„Приближава краят на годината, който заради пиротехниката може да бъде смъртоносен за много животни, а за много деца може да приключи със сериозни наранявания. Пиротехниката притеснява хора и животни и замърсява околната среда“, посочи Лорена Херцег от „Приятели на животните“.

Вторият по големина в Хърватия град Сплит все още не се е включил в инициативата.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
3
 
! Отговори
Антонио преди 4 месеца
Спрете *** пиратки от продажба стига сте ми трили коментарите
17
3
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 4 месеца
Нова Година без пиротехника.Няма как да стане.
16
1
 
4
 
! Отговори
Антонио преди 4 месеца
Или веднъж завинаги ще се спрат и тука от продажба тия *** безсмислени пиратки както е в цивилизованите държави или стига сте говорили колко са опасни и че се гърми ми ще се гърми кат още се продават бати селянията аре стига вече да фанат да ги спрат от продажба
15
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 4 месеца
Понеже става дума и за пиротехника, т.е. пиратки и не само, тази дума я има в новината, явно е важно кучетата и котетата да не се стряскат, а не че пиротехниката осакатява тези, които я използват. Все едно казват, тези организации, Много важно, че някой може да бъде осакатен.
14
1
 
1
 
! Отговори
*** преди 4 месеца
Кучкарите се радват, но това е зарята, която е в пъти по-безобидна. Забраната не важи за пукотевиците по квартали, която е болката на панелните животновъди.
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В едно цивилизовано общество всички бездомни животни са евтаназирани. Те нямат място по улиците.Също така бездомните са прибрани в социални лагери където са почистени обезпаразитени и държани под ключ.
12
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аха колко умно. Да страдат хората за да са добре бездомните кучета и котки.
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Никога няма да се откъснете от селянията и простащината, докато си преизбирате такива като Боко.
10
3
 
4
 
! Отговори
gg преди 4 месеца
Някой ден и у нас. След 30-40 години...
9
7
 
4
 
! Отговори
Урсулю : преди 4 месеца
"Така е демократично! И евроатлантическо! И екологично! Следваща стъпка - ще хапвате брашняни червеи, щурци и скакалци и ще викате Слава Кокаине и Да живеЙ Кралица Урсулю Фродолайнен 404!!!"
8
5
 
7
 
! Отговори
Itso преди 4 месеца
Да празнуваш с пукотевици си е доста примитивно, ама глyпацците имат пари - да си ги гърмят както преценят.
7
5
 
9
 
! Отговори
Иван Асен преди 4 месеца
В Гърция отдавна са забранени.Само Общината може да прави заря и да ползва фойерверки.А са те пипнали с пиратка ,а си изкарал 6 месеца в пандиза.Евала на узаките.Тука като на война.То не гърмят,то се надпреварват кой ще изрови земята по дълбоко.
6
4
 
4
 
! Отговори
всичко което не е преди 4 месеца
забранено , започва да се забранява . много хора чакат да видят разхождащи се кучета, или отворени прозорци на кучкари и хвърлят пиратки , големи колкото мини . дууууммммммтрряяяяяаааааассссссссс-ддъъъъъннннн . после от пирогов плачат 3 с отрязани пръсти и едно без око правили бомбички . други целят колите .
5
7
 
11
 
! Отговори
Тихомир Гърмидолски преди 4 месеца
Наш Ганец все реве, че няма пари, а се е запасил с всякакви джаджи за гърмене за трицифрена сума, мило му става, Гацо и Къцо после да кажат "Ама от вашия блок най-много се гърмя" и Ганец скромно да заяви "Така е, и кой, мислите свърши таз работа ?"
4
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кучета и котки нямат място по улиците. Да си седят домашните в къщи и няма да ги е страх. Моето куче как па един път не се уплаши от бомбички??
3
3
 
17
 
! Отговори
селянин преди 4 месеца
Е па ного сте се загрижили за животните ся прасчо да го колем ли или да му пуснем симфония имам две едното се казва шунка другото бекон големи сладури са
2
0
 
11
 
! Отговори
българина преди 4 месеца
пърдиш, пляскаш с ръце и включваш лазерното фенерче
1
4
 
8
 
! Отговори
Митко Бомбата преди 4 месеца
Е що тъй?!