Над 200 пленени украински бойци ще лежат дълго в затвора

Лавров: Водят се дела срещу 900 украинци
31 дек 2023 09:31, Александър Попов
67
Над 200 пленени украински бойци ще лежат дълго в затвора
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия е пратила в затвора повече от 200 пленени украински бойци, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в интервю за държавната информационна агенция РИА, публикувано в неделя.

"Съдилищата на Руската федерация вече са осъдили повече от 200 представители на украински въоръжени формирования на дълги срокове лишаване от свобода за извършване на зверства", заяви Лавров.

Двете страни в конфликта се обвиняват взаимно в извършването на многобройни издевателства във войната, която Русия започна с пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

ООН е открила постоянни доказателства за военни престъпления и нарушения на правата на човека, извършени от руските власти, включително изтезания, изнасилвания и депортиране на деца.

През март Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин, в която се твърди, че насилственото депортиране на украински деца от страна на Москва е война е военно престъпление.

"По пътя ни към постигане на правосъдие основният резултат от годината е несъмнено заповедта за арест, издадена от Международния наказателен съд за Путин", заяви главният прокурор на Украйна Андрий Костин. "Историческо решение и ясен сигнал, че никой не може да бъде над закона", допълни той.

Главната прокуратура на Украйна е регистрирала повече от 121 000 руски престъпления, свързани с агресия и  военни престъпления, според нейния уебсайт.

ООН също така е установила няколко случая, при които украинските власти са извършили нарушения на човешките права на хора, обвинявани в сътрудничество с руските власти, допълва Ройтерс.

Лавров заяви пред РИА, че главният разследващ орган на Русия - Следственият комитет, е започнал 4000 наказателни дела срещу около 900 украински лица."Те включват не само членове на радикални националистически асоциации, представители на украинските сили за сигурност и наемници, но и представители на военното и политическото ръководство на Украйна", заяви Лавров."Тези от тях, които са обвинени задочно, са поставени в списъка на международно издирваните лица", допълни той./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
6
 
22
 
! Отговори
ъ преди 4 месеца
Правосъдие ще раздаде този, който може. През последните 35 години правилата се пишеха от гърбоносите и те прилагаха някакво "правосъдие" с двойни, тройни и петорни "стандарти". Това време отмина и е много вероятно украинската хунта да опере пешкира за извършените военни престъпления. Пък може правосъдието да застигне и онези из Брюксел, Хага, Страсбург и Ню Йорк. Знае ли човек...
11
3
 
12
 
! Отговори
Да преди 4 месеца
Малко са....
10
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Украинците се предават в плен и предпочитат затвор в Русия пред живот в украйна.
9
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ООН не е открила никакви доказателства за престъпления, извършени от украинските власти. А дали е търсила изобщо?
8
7
 
29
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 4 месеца
Украинците по нашето Черноморше са много по-надъхани, да воюват с Русия, в сравнение с украинците в окопите, биещи се с Русия!????? Къ стааа таа работа ......ха ха ха ха
7
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Евро нацягите борел и дер лайен да се готвят да бягат към южна Америка, натам вървят нещата.
6
21
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 4 месеца
Товарищ Кон да не се кахъри много и него в недалечно бъдеше чака същото. Дано да дочака!
5
8
 
17
 
! Отговори
2 преди 4 месеца
До АнонименТи не мисли за децата на украйна, мисли за българските!
4
8
 
21
 
! Отговори
До 1 преди 4 месеца
До АнонименПленените украиски войни не искат да бъдат разменени, защото пак ще ги върнат на фронта!Затвор, затвор ама живи!
3
24
 
18
 
! Отговори
Йосиф преди 4 месеца
Мисля че идва времето на Разделението в РУСИЯ едва ли всички РУСНАЦИ мислят като В.Путин и Сер-Гей Лавров иначе в РУСИЯ скоро ще ядът ШИШАРКИ.
2
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Лавров, ами децата от Украйна?
1
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Щом го казват руснаците, значи трябва да се разбира точно обратното. Значи няма да лежат в затвора а ще ги разменят скоро за пленени руснаци.