Над 200 пленени украински бойци ще лежат дълго в затвора

Лавров: Водят се дела срещу 900 украинци
31 дек 2023 09:31, Александър Попов
67
Над 200 пленени украински бойци ще лежат дълго в затвора
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия е пратила в затвора повече от 200 пленени украински бойци, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в интервю за държавната информационна агенция РИА, публикувано в неделя.

"Съдилищата на Руската федерация вече са осъдили повече от 200 представители на украински въоръжени формирования на дълги срокове лишаване от свобода за извършване на зверства", заяви Лавров.

Двете страни в конфликта се обвиняват взаимно в извършването на многобройни издевателства във войната, която Русия започна с пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

ООН е открила постоянни доказателства за военни престъпления и нарушения на правата на човека, извършени от руските власти, включително изтезания, изнасилвания и депортиране на деца.

През март Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин, в която се твърди, че насилственото депортиране на украински деца от страна на Москва е война е военно престъпление.

"По пътя ни към постигане на правосъдие основният резултат от годината е несъмнено заповедта за арест, издадена от Международния наказателен съд за Путин", заяви главният прокурор на Украйна Андрий Костин. "Историческо решение и ясен сигнал, че никой не може да бъде над закона", допълни той.

Главната прокуратура на Украйна е регистрирала повече от 121 000 руски престъпления, свързани с агресия и  военни престъпления, според нейния уебсайт.

ООН също така е установила няколко случая, при които украинските власти са извършили нарушения на човешките права на хора, обвинявани в сътрудничество с руските власти, допълва Ройтерс.

Лавров заяви пред РИА, че главният разследващ орган на Русия - Следственият комитет, е започнал 4000 наказателни дела срещу около 900 украински лица."Те включват не само членове на радикални националистически асоциации, представители на украинските сили за сигурност и наемници, но и представители на военното и политическото ръководство на Украйна", заяви Лавров."Тези от тях, които са обвинени задочно, са поставени в списъка на международно издирваните лица", допълни той./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
28
 
19
 
! Отговори
КНСБ преди 4 месеца
Лавров,всичките сте за затвора,а не да пращате хора изпълняващи дълга си към родината, хора защитаващи родината си и семействата си от фашистки изстъпления !!! Вие сте фаши стите и мародерите на днешното враме !Проклети да сте !!!
31
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сега съм спокоен като знам че са осъдени от....Независимият руски Съд...това в графата.....смешки...
30
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Путин поздравява Ердоган.
29
12
 
21
 
! Отговори
Ром"с преди 4 месеца
Провървяло им е на хората ,че ще лежат в затвора...а не са попаднали под "ръката"на наказателните отряди на Украйна които са формирани от най-долната..и най-фанатизирани националисти които стрелят и убиват новите попълнения мобиизирани мирни украинци които се изпращат на фронта и искат да се предадът.. . Лавров това намеква на украинските войници,ама трябва и малко знание на нещата в таз интересна "война"-която не може да се нарече война в пълният смисъл на думата.(мостовете си стоят,киев гуляе
28
5
 
7
 
! Отговори
21-ви преди 4 месеца
До АнонименТебе май кон те е ритал в главата?Толкова си умен!
27
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Путин като го гледам толкова е щастлив усмихнат зачервил бузите алкохол дали пие
26
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Много хора не са на ясно защо толкова бавно протича тази спец акция Путин се старае минимално брои цивилни жертви точно 24 часа и от Украина няма да има и помен ако става въпрос за масово изтребване .
25
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
на 74г. изглежда на 90 г. нема ли да мре мумията
24
2
 
22
 
! Отговори
ПорЦелан преди 4 месеца
До "Ббпта". Наемниците ги съдят в ЛНР/ДНР. Там смъртното наказание не е отменено.
23
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако беше някой мюсюлманска страна САЩ щяха да влязат в да разпердушинят всичко ама с Русия нещо не се получава единствен Путин може да се опъне на НАТО браво това е лидер
22
4
 
14
 
! Отговори
Ббпта преди 4 месеца
Наемниците какво ги правят ?
21
6
 
24
 
! Отговори
аха преди 4 месеца
Правосъдие въздава този който има силата да го направи. Ние въздадохме ли правосъдие на онези в РСМ, дето пребиват българи? Не, естествено. По същия начин и Западът не може да арестува Путин, въпреки призовките на "международния съд" в Хага. Няма силици Свободният свят и това му се демонстрира напоследък особено ясно. А руснаците ще раздадат правосъдие на укрофашагите и наемниците. А дай Боже и на началниците им.
20
26
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Коня, онзи лилипут Медвед и шефа му другия лилипут са за лудницата... :)
19
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
След нова година зеления храст ще тръгне с чувала за парички
18
11
 
13
 
! Отговори
BONZO преди 4 месеца
Ама защо не се изпълнява постановлението на международния наказателен съд за арест на Путин? Нали затова е съд и то международен. Да отиват веднага съдии-изпълнители в Москва и да арестуват Вова, щом неще доброволно да се предаде.
17
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Миналата година същи имаше пленени украинци ,и майките им пишеха писма на Путин да не ги връща в Украйна ,защото Зеленски че ги убили)това е истина
16
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Украйна е разделена още преди тази спец акция въпрос на време този сценарий е написан САЩ и Европа са дали зелена светлина на Путин от преди доста години ще се пишат книги след време
15
5
 
11
 
! Отговори
РУСОФИЛА преди 4 месеца
Нека, нека......
14
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ООН и съдът в Хага потвърдиха, че всичко което травят рунаците е престъпно, а всичко което правят украинците с краварската подкрепа е правилно.
13
13
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 4 месеца
Пък Коньо ще лежи дълго в преизподнята.