Мицотакис към Блинкен: Отношенията между страните ни са в най-добрия си вид

Блинкен подчерта "силата на двустранните връзки"
6 яну 2024 22:30, Стела Стоянова
11
Мицотакис към Блинкен: Отношенията между страните ни са в най-добрия си вид
Снимка БГНЕС, архив

"Двустранните отношения между Гърция и САЩ са в най-добрия си вид".

Това каза гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис по време на срещата си с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Ханя, Крит. От своя страна Блинкен подчерта значението от "силата на двустранните връзки". "Ние стоим заедно, изправени пред някои от най-острите предизвикателства, които сме виждали, но фактът, че стоим заедно, че работим заедно, е огромен източник на сила и увереност за Съединените щати," каза още Блинкен, цитиран от "Катимерини" след срещата на четири очи. Мицотакис прие Блинкен в резиденцията си.

В разговорите участваха гръцкият министър на външните работи Георгиос Герапетрис, заместник-министърът на външните работи Александра Пападопулу, посланикът на САЩ в Атина Джордж Цунис и заместник-говорителят на Държавния департамент на САЩ Том Съливан. В дневния ред на срещата бяха войните в Газа и Украйна, гръцко-турските отношения и въпросите свързани с отбраната.

Преди срещите си в Атина държавния секретар на САЩ бе в съседна Турция.

Продължаващата война в Газа, последните стъпки от турската ратификация на шведската кандидатура за НАТО и одобрението от САЩ за продажбата на изтребители F-16 на Турция бяха сред основните теми между външният министър на Турция Хакан Фидан и Антъни Блинкен, предаде Анадолската агенция.

„На срещата министрите обсъдиха войната и хуманитарната криза в Газа, процеса на присъединяване на Швеция към НАТО, двустранни и регионални въпроси“, съобщи турското МВнР. Блинкен обсъди кризата в близкоизточния регион и редица неотложни двустранни въпроси с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, се казва в краткото официално съобщение. На срещата присъства Хакан Фидан и ръководителят на турската Национална разузнавателна организация (МИТ) Ибрахим Калин, както и посланикът на САЩ в Анкара Джефри Флейк. Срещата се състоя в истанбулското имение Вахдетин.

След посещението си в Турция и Гърция Блинкен до 11 януари ще посети Йордания, Катар, ОАЕ, Саудитска Арабия, Израел, Западния бряг и Египет. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: Мицотакисблинкен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
*** то блинкен Хазарче Украйнско, и красавицата Нюланд. Няма ли един бял американец на негово място да сложат, Аман от Хазарчета в сащ, Европа, Русия и Украйна все наместени в политиката и бизнеса *** имате си държа ходете си там. азарчета
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Блинкън на обиколка , кой на коя страна ще застане в 3тата СВ ! Много ги е страх шерифите ,че скоро няма да могат и копче да кажат на който и да било! Само ,че за да мир ,ще се мине през война , а ние пак на грешната страна. И ако някой си мисли ,че ще воюваме с Русия , греши , ще е с Турция , защото Турция е троянския кон на НАТО и е на косъм да се включи във война с Израел! Колко хубаво ще си нарязахме ракетите да влезем в НАТО ( дано сме го направили по БГ начин и си ги има някъде каше)
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Свобода за Палестина! Спрете Геноцида!
7
2
 
8
 
! Отговори
до анонимен 4 преди 4 месеца
Краварите Никому, Никога Не Са Угаждали!!! Те се ръководят единствено от Собствения си интерес и цели!!! Днес, ти си Ситуативен съюзник, утре, може да се окажеш неудобен, който ще Свалят от Власт с Компромати и Цветна Революция или ще ти устроят Гражданска, Етническа или Религиозна Война, ще ти наложат Санкции от всякакъв "род и калибър" и ще замразят националните ти банкови ресурси, или просто ще наемат някой ш///изо да те отстрани, като убийството на бившия японски премиер Синдзо Абе!!!!
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Затова ли, пропуснаха самолета на Лавров и Захарова да прелети над Гърция?
5
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тоя не говореше ли вчера, че отношенията им с България са специални и стратегически? Да не е още един Пилат Банкянски?
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Taka e, aмepиkaнцитe yraжgaт нa вcичkитe им npeтeнции, kanpизи и интpиrи... 3a cмeтka нa gpyrи cтpaни, paзбиpa ce!
3
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Като е така, защо е приел Блинкен в Ханя, малък град на изолиран остров. В Атина, макари Блинкен да не е Байдън сега щяхме да четем за бунтуве, палежи и прочее.
2
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В толкоз добри отношения са, че от десетилетие гръцки премиер не смее да покани американски президент. Избухват масови безредици, а Атина е на ръба на война.
1
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това е добра новина за целите Балкани.