Ледниците на Камчатка намаляват с 35%

Температурата на въздуха се е повишила
17 апр 2024 23:00, Инна Ангелова
7
Ледниците на Камчатка намаляват с 35%
Снимка: Mario Hagen от Pixabay

Площта на ледниците на Камчатка е намаляла с 35,6% от 1950 година насам. Проучването е публикувано в сп. "Интернешънъл джърнъл ъф клайматолъджи".

„Както повечето ледници по света, и тези на Камчатка са намалели значително през последните десетилетия. В северната част на Средищния хребет и на Кроноцкия полуостров площта им е намаляла с 35,6% от 1950 г. насам. Средната скорост на намаляване на ледниците в северната част на Средищния хребет в периода от 2002 г. до 2016-2017 г. се е увеличил с приблизително 4,3 пъти. А на Кроноцкия полуостров скоростта остава почти непроменена“, установило изследването на руски специалисти.

От данни на  метеорологичните станции става ясно и, че има леко повишаване на температурата на въздуха до 0,3 градуса през последните 10 години през летния сезон. Намаляване се отчита при валежите през зимния сезон в северните и северозападните части на Камчатка - средно между 5% и 10% за 10 години.

Наблюдава се и значително увеличаване на радиационния баланс на атмосферата в периода май-септември на фона на тенденция към намаляване на облачността. Всичко това показва увеличаване на честотата на антициклоните над района през топлото полугодие. Очевидно това е причина за положителната аномалия на радиационния баланс. Най-вероятно това е следствие от така наречената „тропическа експанзия“, отбелязват учените.

Оценките за намаляване на площта на ледниците са направени с помощта на модела на Oerlemans и сочат спад с 22% за 20 години. Това е направено в съответствие с данните от наблюденията в северната част на Средищния хребет. / БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Площта на ледниците на полуостров Камчатка е намаляла, но този факт не влияе на изобилието от гигантски крабове и най-различни модификации на червенохайверна сьомга /6 вида/ във водите на окръжаващите Берингово и Охотско морета.
3
1
 
4
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 1 месец
Ледниците намаляха защото Путин реши да пренасочи газта за европа към белите мечки и косатките в Камчатка. Да не им е студено все пак са му избиратели.
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако вярвахме на тези лъжи, до сега света да беше свършил поне 50 пъти. Белите мечки да бяха изчезнали 20 пъти, а популацията им се увеличава, за това обаче няма да чуете, защото не им влиза в ежедневния пропаганден наратив.
1
1
 
7
 
! Отговори
Маг Мазно Кафе преди 1 месец
До няколко години Дубай ще е осмото чудо на света - стърчащи железа от морето!