Нов тип мрежи за борбата срещу комарите в Африка

За 2022 г. са регистрирани 249 млн. случая на малария
17 апр 2024 12:19, Инна Ангелова
5
Нов тип мрежи за борбата срещу комарите в Африка
Снимка: Welcome to all and thank you for your visit ! ツ от Pixabay

Нов тип мрежа може да доведе до 13 милиона по-малко случая на малария в Субсахарска Африка. Според последните данни на СЗО през 2022 г. в целия свят са регистрирани 249 млн. случая на малария и 608 000 смъртни случая. По-голямата част от тях са в Африка.

Маларията е причина за смъртта на 500 000 деца всяка година в Африка. Болестта се пренася от комарите. Въпреки че усилията по целия свят са насочени към намаляване на броя на случаите, комарите показват нарастваща резистентност към инсектицидите.

Проектът "Ню нетс" е изпратил 56 млн. мрежи, напоени с инсектицид пирол, в 17 държави между 2019 и 2022 г. Инициативата е финансирана от Глобалната здравна инициатива Unitaid и от Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария. Мрежите са от ново поколение и в комбинация със стандартен пиретроид, са ефикасно средство за борба с насекомите.

След клинични опити и проучвания става ясно, че мрежите подобряват контрола над комарите с 20 до 50 процента в съответните държави в сравнение със стандартните мрежи. Допълнителните разходи за новите мрежи в сравнение със стандартните са между 0,66 и 3,56 щатски долара.

Намаляването на случаите на малария и на смъртните случаи може да спести 28,9 млн. щатски долара на здравните системи в съответните държави, се казва в съобщението на организаторите на проекта./БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
Негрите са проблема преди 1 месец
На Африка, не комарите!
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С тия тигрови комари е пълно по черноморието.