Байдън се възмути от поисканата от МНС заповед за арест на Нетаняху

"Каквото и да намеква прокурорът, няма равнопоставеност между Израел и "Хамас"
20 май 2024 23:30, Красимир Ангелов
98
Байдън се възмути от поисканата от МНС заповед за арест на Нетаняху
Снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън разкритикува заповедта за арест, поискана от прокурора на Международния наказателен съд (МНС) срещу израелски лидери, като заяви, че не е възможно Израел и "Хамас" да бъдат поставени на равна нога, предаде Франс прес.

Искането на прокурора Карим Хан е "възмутително", заяви Байдън в изявление.

"Нека бъда ясен: каквото и да намеква прокурорът, няма равнопоставеност между Израел и "Хамас", никаква", подчерта Байдън.

Още по темата
"Винаги ще подкрепяме Израел срещу заплахите за неговата сигурност".

Ръководителят на американската дипломация Антъни Блинкън определи съобщението на прокурора на МНС като "срамно" и добави, че то може да възпрепятства преговорите за прекратяване на огъня в Газа.

"Ние отхвърляме равнопоставеността, установена от прокурора между Израел и "Хамас". Това е позорно", подчерта Блинкън в изявлението си. "Хамас" е жестока терористична организация, която извърши най-тежкото клане на евреи след Холокоста и все още държи десетки невинни хора за заложници, включително американци", посочи той.

Освен това Международният наказателен съд "няма юрисдикция" над Израел, подчерта държавният секретар на САЩ.

Самият Бенямин Нетаняху заяви днес, че "отхвърля с отвращение" заповедите за арест, поискани от прокурор на Международния наказателен съд (МНС), насочени срещу самия него и представители на палестинското движение "Хамас".

"Като премиер на Израел отхвърлям с отвращение сравнението на прокурора от Хага между Израел, който е демократична държава, и масовите убийци от "Хамас"", се подчертава в изявлението на Нетаняху. (БТА, Асен Георгиев)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
0
 
! Отговори
Ами сега, ами сега? преди 2 месеца
Ако Нетаняху стъпи на българска територия, ще бъде ли арестуван заради решението на МНС в Хага? В България уж медии много, а няма журналист, който да зададе този въпрос на българския премиер и коскоджамити дипломат номер едно Димитър Главчев.
88
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До turk - Защото ЯВНО в България живеем цивилизовани хора. Ако не ти харесва тук и си турчин, можеш спокойно да отидеш да си живееш в Турция. Защо не отиваш там, при положение, че не ти харесват църквите тук? Защото заплатата там е по-малка ли? Значи на първо място за теб не е религията, а парата. Тогава защо се правиш на вярващ?
87
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В цивилизованите общества Съдът е този, който преценява кой е виновен и кой не, а не президентите или министър-председателите. Щом се поставя под съмнение решението на МНС и то от президенти и министър-председатели, значи или си говорим за НЕцивилизовани общества, или за проблем в МНС. Първият вариант е Запада да признае, че е НЕцивилизовано общество, а вторият да признае, че МНС не е никакъв Съд, а инструмент за постигане на някакви цели на определени лица. Кое от двете си избирате?
86
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
няма равнопоставеност между Израел и "Хамас", никаква", подчерта Байдън. Няма, Хамас е националноосвободително движение, Израел, колониална държава и военнопрестъпник.
85
2
 
12
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 2 месеца
Естествено че не е възможно Израел и "Хамас" да бъдат поставени на равна нога. Прав е дядо Байдън. Израел у'бива много повече палестинци, отколкото Хамас у'бива евреи.
84
2
 
7
 
! Отговори
daa преди 2 месеца
За тези,които са се чудили ЗАЩО обикновеният човек,(който не може да го накараш да разсъждава както е удобно на властимащите) винаги слага двете страни под общ знаменател,особено когато бомбардират и правят каквото си искат, с когото си искат и абсолютно винаги са НЕвинни....
83
9
 
0
 
! Отговори
turk преди 2 месеца
ша ми идети *** сички блгари и християни в бг турците сме 1,3 милиона, турските циганнннни сме 850 хиляди, помаците 200 хиляди, араби и други мюслимани пуловин милион, общо 3 милиона сме мюслиманите е крайну време да се за брани христианството, ердоан махна църквити в турция и ги направи джамии а в бг защо никой не ги маха църквите като сме нозинство
82
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да не би защото Байдън е съучастник на Нетаняху в този геноцид, че реагира така? Нямал юрисдикция в Израел. Този съд няма и в Русия, но когато обвиниха Путин бяхте доволни и го приехте.
81
5
 
3
 
! Отговори
Ердоган преди 2 месеца
в Турция сме номер 1 вече преработваме водата от тоалетните фекккалните води и ги пускаме по чешмите, заповядайте в Истанбул да се обедините, много е вкусна. Турските лайннна с много вкусни и питателни, не са като европейските лайннна, на турците и лайннната ни са топ и всичко.
80
4
 
0
 
! Отговори
Тюркиемспор Берлин преди 2 месеца
да . вилика турция вечи е по вилика от саш франция ипония ердоан го каза в балъкшехир, сички в турция го буготворят и с право заштото при саедини балгария към турция вече сме едно/ Скоро ще приемите ис ляма сички балгари, гърци, русия вече го прие 50 % мюсюлмани от 140 милиона , 60-65 милиона мюслимани в русия,
79
3
 
9
 
! Отговори
мдаа преди 2 месеца
Няма равнопоставеност. Някой са по-равни, а евреите са най-равни. Как изобщо си позволяват да ги съдят?
78
10
 
0
 
! Отговори
раб на Аллах преди 2 месеца
сички ще станите рабове на Аллах и на неговите нъ месници на земята муха мед и ердоан, ердоан е свят човек , обяви война на християнството и цяла балгария му се кланя и турция, вече сме една држава с нашите братя турците балгария не сааштествува вече благодарение на ердоан
77
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
за всички дето защитавате Хамас, палестинците , които от деца са учени да мразят и убиват евреи, ви пожелавам любимата ви Хамас да взриви ваши близки и да ви видя тогава путинофилско-турско-палестинските измекярски физиономии
76
3
 
8
 
! Отговори
Прокурор преди 2 месеца
Ох как започнахте да говорите а когато ставаше въпрос за Путин нищо , че този съд не е признат от Русия мълчахте все едно аха и да арестуват Путин 😂
75
3
 
10
 
! Отговори
Анти Тяло преди 2 месеца
Байдън винаги ще подкрепя Нетаняху...до ноември!!!
74
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За Путин може заповед за арест, но за евреина Нетаняху, не може. И двамата избиват невинни хора.
73
6
 
28
 
! Отговори
Факт преди 2 месеца
САЩ и запада са съучастници, на еврескйте кланетата в Газа.
72
3
 
6
 
! Отговори
Байчето преди 2 месеца
БиБи ми е личен приятел
71
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
У.р.о.д.л.и.в.и животни управляват запада
70
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
'чудно' живяха в исляма през 70те:). Иран Иракска война от 1980- 1млн убити; ливанска гражданска война 1982 - 1 млн убити и прогонени християни; 1960 и 1970 - над 10 преврата и граждански войни в Йемен, Сирия, Кувейт, Ирак. Общо са се клали помежду си над 98 пъти от края на втората световна, и то без дори да има намеса от СССР, сащ, Китай или Израел. Те това умеят само. Не се чудете, че като дойдат в уредена Европа, пак започват да убиват и да взривяват арабите.и то в държави като скандинавските