Когато порасналите ни деца се връщат в гнездото

8 начина да запазите здравето, спестяванията и разума си
3 юни 2012 11:36,
37
Когато порасналите ни деца се връщат в гнездото
Снимка: outnow.ch

Социологическо проучване, проведено през декември месец, показва, че 30% от родителите на пораснали деца, живеещи вкъщи, смятат, че децата им са се върнали заради нестабилната икономика. Тези, които се прибират с подвита опашка у дома, са на възраст между 25 и 34 години.

Ако се случи така, че във вашата златна възраст, когато вече мислите за спокойни старини, някое от "гарджетата" ви се обади с обезпокоителната за вашия бюджет и спокоен сън вест, че се налага да се прибере и да поживее при вас, е добре да имате правила, които да запазят мира и да урегулират новото положение в дома ви.

Много експерти съветват поостарелите родители да съставят подобно на договор съгласие в писмена форма, в което с клаузи да се упоменат определени права и задължения на родители и деца. Хубаво е на понеслите тежък удар от живота деца да се създаде известен комфорт, но и да се изясни фактът, че да съжителствате един с друг е привилегия, а не право.

Ето и 8 точки, които е добре да включите във важния документ:

1. Вашият дом не е безплатно общежитие.

Всеки трябва да допринася с нещо към семейния бюджет, като най-честно би било новонанеслият се „съквартирант" да плаща някакъв съгласуван и с двете страни наем. Това е добре и за самочувствието на детето, и за усещането му, че е пълноценен участник в домашните задължения и нужди.

2. Правенето на нищо не се толерира

В случай, че детето ви е без работа или страда от друга форма на безпаричие, е добре да се измислят за него домашни задължения, в които да се включва. Идеалният вариант би било това да са дейности, водещи до спестяване на парични средства: ремонтни дейности, почистване, пазаруване в по-далечния, но по-евтин магазин/пазар и др.

3. И яденето не е безплатно

Ако младите искат да се хранят вкъщи, освен че ще готвят в дадени дни от седмицата, трябва и да помагат в пазаруването.

4. Домът ви не е хан

Да, приятели и гаджета са добре дошли от време на време и в нормални количества, но ясно определени граници за респект на домашното ви пространство трябва да бъдат поставени и съблюдавани.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
3
 
! Отговори
Ачо преди 11 години
Имам авер германче следва. Държавата му дава 800Е на месец докато завърши+квартира -направо лукс за нашите представи и образованието му е безплатно + степендии и платени стажове,лятото обикаля света е как да стане наща работа с 160Е заплата за тежък труд?
30
6
 
10
 
! Отговори
Петрун преди 11 години
Егати еврейската статия на Балканите от векове 2-3-4 поколения са живели под един покрив.Но комунистите развалиха тази хубава традиция и резултатите са на лице тотална разруха в социален аспект.
29
0
 
12
 
! Отговори
до 34 преди 11 години
Да, то е ясно, че има такива индивиди (не само мъже и жени), които макар и получавайки предостатъчно, за да се изнесат и създадат семейство, предпочитат да цоцат от пенсиите на родителите си и да не се задомяват, защото пак било "разход". Само, че това не е масовият случай! Масовият случай са хора, които искат да се отделят и да си създадат дом, но не могат, защото получават жълти стотинки. Това е масовият случай в България!
28
0
 
4
 
! Отговори
Познавам 2-3Венковци преди 11 години
Знам и такива,които са на по 35-36 г.,несемейни, живеят си при родителите на пълна тяхна издръжка и въпреки че работят, тяхната заплата им служи за джобни пари.На такъв защо му е да се жени? Той си прави сметката, че ако се задоми, дори да доведе снахата в дома на родителите си, ще трябва да започне да дава част от заплатата си за домашни нужди.Познавам и семейства, които не са бедни, но майката взима до стотинка заплатата на вече работещите си неженени деца и тя решава колко да са им джобните.
27
5
 
3
 
! Отговори
Името преди 11 години
Аз бих искал >собствен< (не квартира) дом, за да мога да си поканя някаква жена и да не я пусна да си ходи :P Филма е обаче, как да се изнеса като съм свикнал на супер много пространство, тераси с гледки, 2 бани 2 тоалетни, top notch кухненски блок 4 климатика... Поживях 3 години в студентския град (***) *** се в гащите, омазах си го по лицето и се върнах у нас си на хладно при климатика.
26
1
 
1
 
! Отговори
ник преди 11 години
И пето да се въздържат от концепции
25
0
 
10
 
! Отговори
браво, Венко! преди 11 години
Ми ти си още в пуберитета, бе! От него директно влизаш в климактериума, да ти е честито. Само внимавай на околовръстното да не те объркат нещо, та да се случи да заработиш и ти некой лев.
24
3
 
8
 
! Отговори
Търтея преди 11 години
Ще се изнеса когато започна да взимам заплата поне колкото гръцка пенсионерка!!!
23
28
 
9
 
! Отговори
Венко пича преди 11 години
Аз пък съм на 44 и си жевея в наште. Не бачкам по цел ден съм си в къщи на компютъра. Дъртата готви хубаво и несе оплаквам. 1-2 пъти месечно паля на дъртия асконата и отивам на околовръсното да олабя. с кинтите немам проблеми щото дъртите и двамата зимат големи пенсии и дават другите два апартамента под наем. айде да са живи и задрави дъртите пък вий си трошете главите да правите семейства да ви цица некоя *** кинтите и да ви врещят деца посред нощ.
22
6
 
18
 
! Отговори
до ваньо преди 11 години
Не, не е нормално и никой не защитава това твърдение! Но щом живееш в скапана държава, където заплатата ти стига само за сметки и наем нямаш друг избор освен да живееш при родителите си, за да има поне какво да ядеш. В другите държави хората си пъдели децата на 18 - ще ги пъдят понеже със заплатите, които ще получават там ще могат да се издържат и да си плащат наема. А тука с тия пари като платиш сметките и трябва да мреш. За това родителите няма да си гонят децата- понеже ги обричат на мизерия!
21
3
 
22
 
! Отговори
ваньо преди 11 години
Чудя ви се на акъла и страстта, с която защитавате позицията, че под един покрив е нормално и дори добре да живеят по няколко поколения и то години наред. Това неизменно поражда конфликти, защото хората се оказват тотално лишени от лично пространство. А и българите много обичат да се месят в чуждите отношения, да дават препоръки и съвети.
20
2
 
21
 
! Отговори
EMOS преди 11 години
саки-абсолютно прав си глупост е човек да живее повече отколкото трябва защото почва да пречи на другите аз лично като бях дрисък като тебе си бях определил,че трябва да живея до 62.Две години да видя какво толкова му е хубавото на тая пенсия и кой от къде Е тогава времената бяха такива,че всеки викаше, пенсионер да си на днешно време.В момента по твоя план точно трябва да съм гушнал букета.Готов съм ама как да освободя място на такива като тебе като и *** за зеле не става от такива
19
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
американския писател го съветвам да дойде да живее в бг малък град където работодателите плащат чисто 300 лв максимум и то ако има работа , наемите за стара гарсониера са около 100 лв. , сметките ток , вода ... още 100 лв.(зима повече) и останаха 100 лв за храна е ако работиш в магазин и бракуват стоки може и да намажеш нещо , за дрехи трябва да гладуваш , развлечения забрави и т.н. после да не реве че било концлагер .......
18
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цял живот се трепах да дам на децата си добър старт в живота,за да не ме напускат и да са около мен,сега вече аз и техните деца имаме нужда от тях и подобни глупави договори между нас са немислими.
17
0
 
29
 
! Отговори
майка преди 11 години
Взаимоотношенията между родители и деца на се определят от договори, поне не у нас. Ако децата са възпитани в уважение и зачитане на родителите си, няма да има проблеми. Ако пък са егоисти и мързеливци, и пет договора да подпишете - все тая. В днешно време какво ли не може да се случи на човек, така че, по леко с рецептите за правилни решения. Важното е да има взаимно уважение и толерантност, тогава нещата ще се наредят по най-добрия начин.
16
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
прословутите експерти, дето ни съветват, нямат идея какви са ни традициите - вярно че в англия и щатите, и не само там, с навършване на пълнолетие си напъждат децата сами да се справят... но ние не сме от тях, нито социалната ни политика е такава, нито пък стандарта на живота децата ни, дори и да живеят с родителите си, са такива, каквито сме ги възпитали - ако сме ги възпитали като търтеи, ще се и държат като такива
15
3
 
34
 
! Отговори
big mama преди 11 години
Тази статия е най-голямата тъпотия, която съм чела в Днес.бг. Или може би - най-голямата тъпотия, която съм чела въобще! Децата са най - големия дар от Бога. К`во значи да сключвам договор и тем подобни простотии? Колко по-хубаво от това децата ти да са край теб? Мога цял живот да живея с децата си, но за съжаление идва момента, в който те си тръгват, а ти оставаш сам със снимките и домашните си любимци. :(
14
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В България е изключително трудно за един млад човек да има собствено жилище (без да плаща космически наем или безумна ипотека до пенсия). Единственият вариант да има собствено жилище е след като родителите му се споминат той да стана собственик на семейното жилище и то при положение, че е само дете - без братя и сестри. Е кажете ми при такава перспектива как се създава семейство, как се живее?! И защо само в БГ децата живеят до старини при родителите си?
13
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не съм си родила децата,за да има кого да гоня,да подписвам договори и т.н.Родих ги,за да им дам обичта си,нежността си и майчината си вярност и ПОДКРЕПА!Докато бие сърцето ми!
12
2
 
37
 
! Отговори
Додо преди 11 години
Поредната преведена статия от американско издание, която даже не съответства на българската действителност. Няма смисъл да се чете тази боза.