Уволняването не е съвсем проста работа

Няколко неща, които един шеф трябва да направи, преди да уволни свой служител
Обновена: 25 сеп 2012 15:01 | 24 сеп 2012 10:15,
29
Уволняването не е съвсем проста работа
Снимка: sxc.hu

Една от най-трудните задачи на ръководителя е да уволнява член на персонала си, ала веднъж взел решение, има 5 неща, които трябва да направите, преди да извикате този служител, за да му съобщите неприятната новина.

Проверете дали не можете само да го прехвърлите: Ако даденият служител не работи добре във вашия отдел, това невинаги означава, че той непременно е лош работник. Проблемът в ефективността му би могъл да идва просто от неподходящо назначение, затова преди да го уволните, помислете дали не можете да намерите за този човек вярното място във фирмата ви, където той успешно да разгърне своя потенциал.

Това, разбира се, не означава да натресете некадърните си служители на друг, нищо неподозиращ мениджър, а просто да помислите дали друга позиция и отговорности в компанията ви не биха били по-подходящи за този човек. Бъдете откровени с колегите си, разкажете открито къде вие смятате, че са проблемите на този кадър и в кои неща би бил добър и вземете заедно това решение.

Информирайте за решението си звената по цялата верига над вас: Разбира се, че вие сте шефът и вашите решения има тежест, но освен в случай, че фирмата, в която работите е ваша, винаги е добре да получите поне формалното одобрение на висшестоящите. Освен че това е каналният ред за действие, една от основните причини е, че уволнените хора обикновено не са доволни от този факт и имат възражения. Много често тези възражения те желаят да отнесат към мениджърите над вас, което би ви поставило в неловка ситуация, ако те не са предупредени за развоя на събитията и за вашите мотиви и намерения.

Измислете стратегия за поемане на работата на освободения служител: Когато кадър от екипа ви бива отстранен, след него остават задължения и отговорности, които трябва да бъдат рационално разпределени или директно делегирани на някой от другите ви служители. Такава промяна би могла да засегне и работата на други отдели, които вероятно пряко зависят от продукцията на вашия екип.

За да може тази промяна да мине максимално безболезнена за всички и работата да продължи да върви гладко, докато намерите, назначите и обучите заместник, измислете стратегия за действие след уволнението и я обсъдете със засегнатите страни, за да няма неприятни изненади след това.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
20
 
! Отговори
работник преди 8 години
Доволен съм от Би Сис. Разбират си от работата. Шефовете са си професионалисти. Коректни са.
21
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До КокоЗдравейте, аз също съм работил във фирма " БИ СИС " ООД, град София. Преди една година заминах за чужбина със семейството си. Навън, далеч от Родината е доста трудно. Искам да изкажа моите благодарности на бившите си работодатели - г-н Влаев и г-жа Маринова от " БИ СИС " ООД, те са невероятни хора и отлични професионалисти. Обектите са професионално изпълнени. Фирмата наистина е на световно ниво,така я оценявам аз, който работя със световни компании в тази сфера. Успех на " БИ СИС " ООД!
20
3
 
103
 
! Отговори
Коко преди 9 години
До АнонименРаботя вече 8 години във фирма БИ СИС, ръководителите са изключително коректни и внимателни хора. Г-н Влаев е професионалист в работата си и взаимоотношенията му с работниците са перфектни. Всички мои колеги са доволни, работим с желание. Дано тази фирма да има много работа и много успехи!
19
4
 
8
 
! Отговори
ДИДО преди 11 години
ГЛУПОСТИ!Най лесната работа е да уволнят един работник,да не мислите че имат някакви душевни терзания-ГЛУПООООСТИ,и не си мислете ,че е само в България!
18
5
 
15
 
! Отговори
фсб преди 11 години
имам чувството, че болшинството фирми си правят каквото си искат и се възползват от слабия контрол на държавата и незнанието на кодекса на труда. И при нас редовно махат "по взаимно съгласие", но хората се усетиха и спряха да подписват и онея нямат избор и съкращават щата, за да ги махнат и им дават 2 заплати компансация... Иначе п0ростотията е налице и при нас
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
M A L M O (neshto saita e zle ne priema opredeleni simvoli) kakto i da e , imeto na miastoto ot snimkata ne e savsem viarno no po-dobre ot Ø Æ Å (kakto go izpisva :)
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Malmö :D
15
0
 
3
 
! Отговори
Passenger преди 11 години
Ah, Malmø :D predi niakolko sedmitsi biah pod tazi sgrada :D
14
92
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да, Иван Маринов и Биляна Маринова, които се водят управляващи на БИ СИС ГР.СОФИЯ УЛ.ПРОФ.МИЛКО БИЧЕВ 5 ВХ.Б ЕТ.6 А, трябва да бъдат обстойно проверени за своеволята спрямо работниците им. В събота на работ, в празнични дни на работа и вечни заплахи. Всичко тяхно трябва да се провери и да започнат да плащат навреме на хората и за празнични дни.
13
95
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най некоректния работодател е на фирма БИСИС, не плаща навреме, не пуска в отпуск, върти си негови игри. Хората ако се вземат в ръце и го напуснат в купом ще го питам този *** дето все плаши, че има мераклии за работа. Няма качествени проверяващи, това е проблема. Такива *** трябва да се изхвърлят за да не съсипват човешки животи.
12
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво общо има снимката със статията? Това е сграда построена в едно градче (има google) , където поради премахването на огромния кран ,символ на града решават да построят тази сграда. В голямата си част е жилищна или поне аз не знам да има фирми вътре.Толкова ли е трудно да връзвате статията с картинката ,защото това далеч не е най- неподходящата ,но пък е поредната без връзка?
11
4
 
30
 
! Отговори
Лесно се уволнява преди 11 години
Типичен пример в ТВ ФАНТАСТИКО ревизията беше нагласена и излезна нарочно - 80 000 лева и да видите как за 10 минути ни изгониха всичките 36 човека персонал...на следващия ден магазина отвори с нов персонал...
10
2
 
23
 
! Отговори
bez преди 11 години
Radvam se, che BG menidjurite se uchat ot Tialoto.bg kak da rakovodyat! Golemi!!!
9
2
 
28
 
! Отговори
Онзи преди 11 години
Абе тия работи стават така при цивилизованите хора, при нас в *** ''аре брато изкарай си седмицата, щото един братовчед е останал без работа а ти си млад и ще се оправиш някак''.
8
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От тази статия може да си направим следния извод - Горките шефове, живи да ги ожалиш за усилията, които трябва да положат преди да те изритат!!!!
7
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** статия! Честно!
6
1
 
28
 
! Отговори
Ж преди 11 години
До нинджа Архитектът на кулата е бил уволнен поради раздутия бюджет, финансови кризи и т.н. До колкото знам и архитектът на операта в Сидни е имал същата участ. :) Колко иронично, че това са станали символи на тези градове.
5
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
3 дена ако ти забавят заплатата можеш да му кажеш чао без предизвестие. Имал съм колеги които си спестиха 1 месечното предизвестие точно по тоя закон. От тогава не смее да бави париВажно е да знаеш законите
4
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В България няма правила има мой човек.
3
2
 
13
 
! Отговори
нинджа преди 11 години
Защо на снимката е Turning Torso в Малмьо :) ?