Да искат ли мъжете позволение за брак от бащата на любимата?

Разговорът с бащата укрепва семейните отношения
24 дек 2012 15:49, Мария Дуковска
43
Да искат ли мъжете позволение за брак от бащата на любимата?
Снимка: Sxc.hu

Може да се спори дали напоследък социалният живот на хората еволюира или деволюира. Жените настояват на равни права с мъжете, след това съответно се оплакват, че кавалерството умира. Много повече жени предпочитат да се утвърдят като личности, да се образоват, да си намерят работа, да са финансово стабилни и чак след това да търсят любовта на живота си. После се оплакват, че не могат да си намерят подходящ мъж. Все по-често двама души живеят на семейни начала, вместо да сключат брак, защото „какъв бил смисълът“. Вследствие на всичко това семейните традиции започват да избледняват.

Искането на ръката на дъщерята от нейния баща по-скоро ни напомня на времената, в които уредените бракове са били нещо съвсем обикновено (дори в момента има места по света, в които това е обичайна практика). Свързваме го и с липсата на право на глас от страна на момичето (и дори момчето). Връзката между две семейства е била в ръцете на двамата бащи, водели са се сделки за земя, добитък и пари, всичко с общото наименование „зестра“.

В момента никой не бърза да се жени, защото не му трябва работна ръка за полето и някой, който да шета по цял ден у дома (за последното може да се спори). Когато желанието за брак е продиктувано изцяло от взаимната обич, никой не може да спре двамата влюбени да се съберат. Гласът на който и да било баща би бил като глас в пустиня.

Въпреки това, красивите отношения зет-тъст-тъща трябва да започнат все отнякъде, затова на запад хората имат практика да ходят при бащата на любимата, за да искат не толкова разрешение за ръката й, колкото благословия. По този начин се показва уважение към по-възрастните и човек заявява готовността си да се превърне в достоен и отговорен член на семейството.

Дали мъжът ще падне на колене пред любимата си, дали ще прекоси девет планини и девет морета, за да помоли баща й за разрешение или благословия, дали ще предложи добро материално, емоционално и всякакво спокойствие за нея, всичко е въпрос на контекст и принципи. Най-важното от всичко е да се поддържат здрави и много усмихнати отношенията между членовете на което и да е семейство, независимо от възрастта и произхода им.

Още интересна информация прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 32 преди 11 години
И ако след свадбата чаршафът е чист какво ще направиш ? Ще си я вземеш обратно и ще я заколиш или ще увеличиш зестрата !И не си мисли ,че с "девствен пояс" ще спасиш честта й ! Ще получи "майсторски пояс" за други умения !
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименПробвай ги и в кревата!
33
1
 
2
 
! Отговори
Savoya преди 11 години
откога равните права за жените изключват обноските (в единия случай им викат кавалерски в другия обноски на дама...
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
аз не избирам- аз само пробирам и ще оставя по- качествения
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 30 Евала брат, добре да им го набримчат, а после и по ним така ще скачат, като сега по наз с теб. Дете лесно се недава- особено за ***, прости и самочувствени долари като вазе.
30
3
 
6
 
! Отговори
до "турчинът&qu преди 11 години
Щом не ти се дава ........ сложи си я на рафта и й обирай паяжините от време наврем !
29
3
 
4
 
! Отговори
До 32 преди 11 години
Склада за дърва .......магазин ли му викаш ?Щото на дървар ми мязаш !
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щом ти ще избираш приятеля на дъщеря ти значи тя е много ***.и не може да преценява хората.Т.е. ти не си я възпитал добре да се справя сама с избора на кандидат,щом е избрала някакъв льольо.Успех в начинанието ти.
27
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Един такъв отворко като пишещите тук се въртеше около дъщеря ми. На третото му идване пред входа "случайно" тръгнах за магазина и се отбих при него в колата за две минути. След 30 секунди имаше цицина колкото яйце на челото а дъщеря ми така и не разбра този къде изчезна и защо не се обажда
26
0
 
4
 
! Отговори
mhm преди 11 години
Ще искат ако нямат пари....ако имат няма нужда!
25
3
 
11
 
! Отговори
Баща преди 11 години
Честита Коледа, на всички ***, писали преди мен, пожелавам по една дъщеря, че като дойде време да се омъжи, да паднат на моя и ще разберат как се дете дава!
24
10
 
6
 
! Отговори
! преди 11 години
Ако някой е чак толкова *** да сключва брак то няма проблем да поиска ръката от бащата, макар че е много чекиджийско, далеч по-удачно е да поиска устата примерно. Но тая работа не е за ***.
23
4
 
5
 
! Отговори
смях преди 11 години
да искат ли разрешение . срам и позор ако иска да им е и в къщата под завивките и др.
22
7
 
5
 
! Отговори
БУЛТРАС преди 11 години
Омайниче.Мушкато.Бегония.Значи може да правиш каквото си искаш с една жена,но когато трябва да подпишеш трябва да питаш баща и.А ако той е грозен,глупав и богат,как ще се почуства един студент,примерно.
21
4
 
16
 
! Отговори
до човека долар преди 11 години
Ти дето работиш ,там дето казваш...си виновен за кризата! Ти заедно с илюминатите го направихте това ,за да изкарате дивиденти от това. ТАКА ВКУСНО ЛИ ТИ Е , ЧОВЕКО ДОЛАР. АЗ БИХ СЕ СРАМУВАЛ ДА ЗАЯВЯВАМ ВСЕКИ ПЬТ ЗА УОЛСТРИЙТ. ВСЕ ЕДНО--- РАЗБИРА СЕ ТИ НЕ РАБОТИШ ТАМ , ПРОСТО СИ ЧЕШЕШ ЕЗИКА...
20
2
 
5
 
! Отговори
деса преди 11 години
?!
19
8
 
12
 
! Отговори
хи хи преди 11 години
Ей , 21 - разсмя ме брат,...... ама не разбрах защо като искаш това трябва да се жениш ?Значи, ако бащата на жената е *** като животно *** / ако ще и пет висши -още по - зле/ вероятността да имаш само и единствено само това дето иска "прям" е 90%.А ако жена ви е и красавица .......... слушайте ейсидиси - дъ джак.
18
9
 
62
 
! Отговори
Прям преди 11 години
-Искам пу---та на Вашата дъщеря !-Абе ти луд ли си !? Другите искат ръката й!-Мани ги тия чикиджии !
17
2
 
13
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 11 години
АКО СА ЗАСТРАХОВАНИ СОЛИДНО ....МОЖЕ....
16
4
 
11
 
! Отговори
испатил преди 11 години
До бъде6ти , за позволения незнам , но ако уцели6 някой свестен 95% е дядото !