Как да преборите голямото его на свой колега

В почти всяка фирма поне по един човек, който използва думата „аз“, вместо „ние“
26 дек 2013 13:15,
9
Как да преборите голямото его на свой колега
Снимка: Dreamstime

Обикновено хората с голямо его са такива във всеки един аспект от живота си. Докато в личен план вие може да изберете дали да бъдете с такъв човек, в професионален нямате толкова голяма власт. За съжаление, почти във всяка фирма има по някой служител, който се отличава с огромното си его. В началото той може да бъде объркан с образа на колега, който е уверена личност и има конкурентен характер.

Служител и съответно колега с голямо его обаче е проблем, както за останалите във фирмата, така и за самата работа. Хора, имащи нарцистични прояви, несъмнено ще окажат влияние върху динамиката на екипа. Арогантното поведение предизвиква стрес и се отразява негативно върху цялостната атмосфера в офиса.

Характеристиките на служител с прекалено голямо его:

- Не се спира пред нищо, за да получи това, което иска;

- Когато става въпрос за групова задача, използва само „аз“, вместо „ние“;

- Поема всяка среща и дискусия;

- Постоянно търси чуждото внимание;

- Интересува се само от собствените си мнения и идеи;

- Постоянно критикува работата на други хора; - Никога не греши (или поне той така смята);

В случай, че вие имате колега, който идеално се вписва в горепосочените характеристики, значи си имате работа с човек с прекалено голямо его. Не трябва обаче да „капитулирате“ и да се примирявате със ситуацията. Докато вашите работодатели не решат да махнат „проблемния“ служител, вие можете единствено да направите работата си с него по-поносима. Ето как:

1. Бъдете спокойни. Не се поддавайте на изкушението да отвърнете на удара, тъй като това ще доведе до режим на защита/нападение. Другият човек смята, че винаги той е прав, оставете го да изложи своите мнения и мисли, като по този начин „изпусне парата“. Едва след това се включете вие, излагайки спокойно своята теза – запазете самообладание и изложете добре своята аргументация. По този начин няма как да не покажете своето превъзходство.

2. Създайте илюзорно чувство у другия човек. Използвайте името на своя колега, когато говорите с него. Това е едва доловим начин, чрез който ще масажирате (привидно) неговото его. Наричайки своя колега по име, вие ще получите неговото внимание много по-лесно, отколкото смятате. Използвайте името често (но все пак не прекалявайте), за да успеете да създадете илюзорно чувство, че разговорът се върти само около вашия колега.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: поведениеегоколега
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато аз бях в нашето бюро по труда .Оказа се ,че лицето с ,което аз работех се оказа негов човек .Но Директорката държеше много на нея .
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Описаните признаци за съжаление са характерни за всеки български пишман-бизнесмен, особено това: "- Постоянно критикува работата на други хора; - Никога не греши (или поне той така смята);"Имал съм такъв шеф, но за щастие не му се връзвах много и имах свободата да му ходя контра повечето пъти (просто му бях нужен, и се наложи да посмали малко егото) :)
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
напълно споделям това което е написал 3. Такива хора са много манипулативни, "хлъзгави", успяват да завъртят нещата в своя полза, да променят мнението си на 180 градуса и все да се харесат на шефа! Като ученици зубрачи!!!
5
0
 
10
 
! Отговори
О преди 10 години
НА ЕВЕТЕ ЖЕНА МУ ТАКА ЩЕ СТЕ ДОВОЛНИ И ВИЕ И ТОЙ
4
0
 
2
 
! Отговори
история преди 10 години
Въпросът е зададен от не професианолист !!!!
3
0
 
8
 
! Отговори
съдба преди 10 години
И при мен има един такъв ***.Той е безгрешен.Само мрънка като свекърва.Това защо така,а не иначе?Лошото е,че шефа му вярва и трябва да стане неговото.
2
1
 
8
 
! Отговори
Онанимен преди 10 години
Хващате го отвън и го пребивате от бой, но така, че ударите ви да са в тялото му. В края на боя си слагате ботуша на главата му и се постаравате той да запомни този момент. Както и тежестта от ударите ви. После на работното ви място ще настъпи рай...
1
1
 
9
 
! Отговори
ffff преди 10 години
Напръскайте му сакото с дезодорант с миризма на скункс или изпуснати газове.