Щастливо неженени или защо бракът става все по-демоде?

Ако двама души са отдали тялото и душата си един на друг, защо да не се оженят?
30 апр 2014 23:00, Михаела Лазарова
59
Щастливо неженени или защо бракът става все по-демоде?
Снимка: photl.com

Бракът е институция, която пази своите традиции от хилядолетия насам. Но все по-често двойките избират да останат „щастливо неженени“ от страх, че бракът сам по себе си ще влоши отношенията им.

Много млади хора се плашат от оковите на брака, за които от малки са чували как развалят отношения, как прогонват любовта, как остава само дългът и отговорността към децата, как бракът се превръща в съюз с взаимна облага и какви ли не още страхотии, които тутакси отказват младежите (и не само) от свещеното вричане. 

Истината е, че не бракът като такъв ни е виновен за съсипването на отношенията с времето. Самите ние сме си виновни, както и обстоятелствата, с които се примиряваме да живеем. Понякога чакаме прекалено дълго да открием точния човек, което обаче може да се окаже „мисия невъзможна“. Чакането може да продължи цял живот. 

Защо да си щастливо неженен става все по-привлекателна опция? 

Отчасти това се случва просто защото можем. Живеем в такова време, в което дълбоките семейни ценности сякаш са изгубили онази строгост от миналите векове и никой не се чувства длъжен да пристъпва в брак, след като не е неизбежно задължително.

Мъжете вече не се нуждаят от жените в домакинството – има достатъчно домакински уреди, които са в помощ и на най-мързеливия човек! Жените не се нуждаят от мъжете, за да се справят в живота – еманципацията вече е факт. 

Не е ли бракът полезен за здравето ни? Поне за мъжкото здраве? 

Според различните изследвания бракът може да бъде и полезен, и вреден в различна степен и по различен начин. Проблемът е, че статистиките не ви казват истината за вашия личен живот, за вашия личен опит.

Но повечето изследвания са единодушни, че мъжете са по-облагодетелствани от брака и се чувстват по-добре, когато са женени, колкото и странно да звучи. Може би жените не се чувстват толкова добре, защото не получават „съпруга“ като се оженят, която да ги „гледа“!

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: браксемействодеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
Hape K. преди 9 години
vajnoto e da se obichate.a lubovta e rabota, rabota, rabota...:)
44
1
 
1
 
! Отговори
Их преди 9 години
Тя,Михаела много постове трие!Аз предлагам да напише някоя истинска статия,но за себе си-хоби,мерки,рождена дата и без да лъже!:-)
43
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бе незнам, ама семейните след десетина години брак стават едни свлечени отпуснати торби. Нямат вече никакви интереси, мечти и цели. Повечето семейни двойки не могат да се понасят. Изобщо брака адски много амортизира участниците. Да не говорим, че от него се оглупява! Научен гакт.
42
5
 
6
 
! Отговори
духа на времето преди 9 години
Въодушевени от духа на времето, под девиза "Без пари и мама на тате не дава", българките загубват интерес към семейството. Пазарната икономика предлага толкова много лъскави стоки, които с една мъжка заплата не е възможно да се купят. Те дори и сметките за ток и парно, с една заплата не могат да се платят. Само постоянната смяна на мъже се оказва ефективен способ за сдобиване с вносните стоки.
41
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ергените и старите моми, са или тотални ***, или тотални егоисти! Не нашата култура налага да се женим, а природните закони, но това малките егоистични мозъчета трудно могат да го асимилират. Статията си е *** - сексиска, неморална, деструктивна и най-вече крайно феминистка. Жената си е жена, нейна основна мисия е да създава живот, тоест здраво семейство за което да се грижи. Ако някоя жена няма подобни желания, спешно да отиде на лекар!
40
0
 
4
 
! Отговори
Феликс преди 9 години
Аз съм съгласен, дори още утре, да се оженя за богато и красиво младо момиче, което е готово да умре за мен. Ама точно този тип нещо ме избягват :-)
39
3
 
6
 
! Отговори
до 42 преди 9 години
Страшна ирония пич!Това с мързеливите мъже и приоритета на жените в живота просто ме хвърли в космоса!Стига си ги базикал ще се разсърдят ,горките едните тръгнаха да дирят рая като се омъжват за чужденци,другите мигрираха от малко населено място в голямо ,а трети го обърнаха на полу-проституция.А на малкото останали жени им казвам да си стоя такива каквито са !
38
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"защо бракът става все по-демоде""Депопулация на населението трябва да иманай-висок приоритет във външната политикаспрямо третия свят, защото американскатаикономика се нуждае от все повече суровиниот чужбина и най-вече от слабо развитистрани."Хенри Кисинджър
37
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Въпросът за брака е не толкова дали някой(някои) е щастлив или не,той по-скоро е доктринално-филосовски и има икономическо,политическо,етично,социално и т.н измерения.От гледна точка на индивида това не е от особено голямо значение.Но от гледна точка на функционирането и развитието на обществото има фундаментално значение свързано със самото устройство на обществото и обществените отношения като държавно и политическо устройство,икономика,политика законодателство,идеология и религия,демография,морал,култура и изкуство, и т.н.Едностранно погледнато,всеки е прав за себе си.
36
6
 
12
 
! Отговори
до 33 преди 9 години
700 000 тръгнаха за чужбина с ясна цел да си намерят чужденец-балък-касичка!
35
10
 
5
 
! Отговори
dd преди 9 години
не е важно женен ли си , важно е дали топваш чушката редовно .
34
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Липсата на пари и сигурност превърнаха българина в пълен ***. Бракът бил отживелица, щото всичките му женени приятели били нещастни, образованието било отживелица, щото никой не работел по специалността си, лекарите били бялата мафия, учителите само си бъркали в носовете по цял ден, а после давали частни уроци.
33
1
 
6
 
! Отговори
не трий истината преди 9 години
Михаелчето беше написала една статия "Ценни съвети за *** секс". Но я е срам, защото два пъти ми трие поста вече. Махаелче какъв срам а? :))))))
32
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Моето женско мнение: ако един мъж се страхува от обвързване и брак, няма да си губя времето с него. Извадих късмет и намерих мъж, който намери смелост да посика брак и обеща пред всичките си приятели, роднини и пред Бог да ме обича и да ми е верен, нали именно това е сватбата. Вече 10 години сме заедно и не бих променила нищо. Та според мен проблемът в обществото е липсата на мъже, истински такива, и жени, дето си гледат дома и си обичат мъжете!
31
3
 
2
 
! Отговори
до 33 преди 9 години
Това което до 90 те е било рядкост ,след 90 та е станало масово.Не само моите 15 годишен опит ,а и опита на още поне 200 мъже мога да ви изкарам като факти.Ако вие сте единаци ,то мъжете са солидарни!Къде са тея материално обезпечените жени ,аз идея си нямам ,а дествени до 20 години рядкост.Не бъркаите ,вече в България се мисли по-***!И няма нужда от женска злоба ,сама знаете ,че младите са деградирали ,безотговорни и мързеливи!Честно казано след 2 милиона млади имигранти...
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
30И те те познават. Бъди сигурен!Жената не търси само социална сигурност. Тя е жена - майка и инстинктивно търси най-подходящия и сигурен човек, за да предпазва и отгледа децата си.В природата има много по важни инстинкти от този да правиш наляво-надясно секс , после да разправяш, че нямало девствени! Погледни се отстрани.Много жени работят и са достатъчно материално обезпечени. Когато всичко друго е на ред и чувствата са истински, няма значение кой носи издръжката в семейството.
29
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бракът не е отживелица. Няма да го разберат онези, които търсят само секс и сметка. Сключването на брак е отговорност към бъдещите ни деца, към тяхното възпитание, образование и култура. Всеки гледа от своя гледна точка. Моята беше любов, чувстно за принадлежност и вярност, готовност за отдаване на живота на семейството.Човек трябва да знае с кого може да преживее живота си искрено и без унижения.Сексът е до време, красотата - също.Всеки отговаря ЛИЧНО за своето щастие или нещастие.
28
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те умните хора си се женят и обичат цял живот, пък вие се плюмчете по форумите, че жените и мъжете били еди какви си, бракът отживелица, пък децата се правели само да се изнудват хората едни други. Тя любовта както и повечето неща на тоя свят са само за интелигентни хора.
27
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прекалено много жени познавам ,че да се оженя!С прекалено много съм бил в интимни отношения ,че да имам 100% доверие.И ако още някои не го е разбрал в България жените позват мъжа за социален асансъор.Една долнопробна приказка за Пепеляшка и Принца е в поне 95% от случайте.Слугинчето и господаря ,дрън-дрън!А иначе правете си добре сметката ,коя и кой от къде и какво социално-икономическо положение идва ,че 2-3 години се издържа ,но после почва да тежи.
26
15
 
10
 
! Отговори
jane преди 9 години
Бракът е пълна отживелица и трябва да изчезне. Едно време това е било начин мъжете да опазят жените си и да подсигурят наследството. В днешно време полицията пази жените от другите мъже(говорим за насилие), а наследството може да се подсигури с ДНК тест. За съжаление огромен проблем оставан възможността на несемейни двойки да осиновяват. За инвитрото не знам как е, за сурогатството проектозаконите също изискват да са женени. Което за мен е пълна дискриминация срещу тях и самотните родители .