Силата на музиката в детското възпитание

Песните спомагат за развитието на речта
2
Силата на музиката в детското възпитание
Снимка: photl.com

Музиката е красива и успокояваща. Хубаво е децата да бъдат насърчавани в любовта към музиката. Особено ако детето проявява интерес и внимание към ритмите е хубаво родителите веднага да обърнат внимание на този порив и да го насърчат! 

Обикновено музикалността е вродена. По този начин децата изразяват себе си, тананикайки си нещо още преди да могат да говорят. Дори при танците е така – много деца се поклащат в ритъм и подскачат от радост, чувайки позната мелодия, а все още не са проходили! 

Музиката е истински феномен, факт! Тя подобрява настроението, сближава хората и изгражда вкуса. Ако родителите забележат известен потенциал за вродена музикалност е важно тази дарба да бъде развита. Дори от детето да не излезе преуспяващ музикант, ползите от слушане и възпроизвеждане на музикални произведения са много! 

Усъвършенстват се слуха, фината моторика, ритмиката, развиват се по-лесно и бързо речта, въображението, прохождането става по-леко. 

Направете музиката част от ежедневието 

Винаги, когато ви се отдаде възможност, пейте на детето си. Независимо дали му разказвате приказка, басня, четете книжка или гледате анимационно филмче, подчертавайте красотата на музиката. Между четенето на приказки можете да изпеете някоя любима песничка, свързана с контекста на приказката. 

Ако филмчето, което сте пуснали на детето съдържа песнички – запейте ги заедно. Хубаво е да избирате филми, изпъстрени с любими мелодии. Така вниманието на детето се задълбочава и насочва към музиката. 

Песента е успокояваща. Това е известен факт още от древността. Песни са се пели при повиване, при приспиване, по време на къпане. От кърмаческа възраст повечето бебета свикват с гласа на майката именно чрез песента.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: децасемейсвто
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
Гози преди 9 години
...внуче към баба си след 40 години от днешна дата:- Бабо, изпей ми някоя песен от твоята младост.- Опа гагнам стайл....оп оп....оп
1
0
 
4
 
! Отговори
Цецко преди 9 години
Особено този текст много ми разви съзнанието като дете: " Що не си свалиш фанелката моряшка, а аз ще ти покажа мойта синя прашка. Ти и без това със поглед ми сябличаш, но да знаеш, че след мене гол ще тичаш" . Сега само по к**ви тичам...