Страх ме е от земетресение. Да си правя ли застраховка на жилището?

Цената на застраховката е съобразена с потенциалната опасност от трус
Обновена: 9 окт 2013 13:05 | 9 окт 2013 12:50,
Страх ме е от земетресение. Да си правя ли застраховка на жилището?
Снимка: архив, Reuters

Земетресението е нещо, за което малцина искат да мислят. Рискът от случването му обаче е реален, а в последните десетилетия имаше такива в Истанбул и Атина. България е в сравнително сеизмично активна зона, като самата страна е разделена на няколко зони.

Важно е да се знаят няколко неща относно застраховка с рисково покритие земетресение.

На първо място, целта на тази застраховка е защита на личното богатство, в случая жилище.

На второ място, цената на годишната застраховка срещу земетресение е около 10 000 пъти по-малка от цената на жилището. Тя е съразмерна или по-малка от цената за кабелната телевизия или интернета.

На трето място, тази застраховка дава спокойствие.

Големият проблем пред сключването й е фактът, че няма навик за сключването й. Именно затова след всяко бедствие, като земетресението в Перник например, се надигат гласове за превръщането на застраховката в задължителна, каквато е практиката в много европейски страни.

По традиция обаче мерки се вземат едва когато е късно, тоест след събитието.

Желаещите да ползват по-ниска цена на застраховката може да изчакат промоция, каквито големите компании правят, като при тях цената на застраховка имущество е с отстъпка до 40% от базовата цена.

Нека дадем един пример. Цената за застраховка може да е 25 лв. на година (2,08 лв. на месец) за покрития като 10 хил. лв. за недвижимо имущество, 3 хил. лв. за движимо имущество и 2 хил. лв. за кражба чрез взлом. С доплащане може да добавите рисковете Земетресение или Отговорност към трети лица.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още по темата: застраховка
Още от
Спонсорирано съдържание