Мисиите до Марс са пилеене на пари, твърди Баумгартнер

Трябва да научим повече за Земята, смята екстремният парашутист
27 окт 2012 13:11,
115
Мисиите до Марс са пилеене на пари, твърди Баумгартнер
Снимка: Reuters

Мисиите до Марс са пилеене на пари, смята  австрийския пилот и парашутист Феликс Баумгартнер, който по-рано този месец написа историята, като скочи от стратосферата, преодолявайки звуковата бариера и счупи три световни рекорда, пише в. "Дейли телеграф".

За мнозина това изказване е изненадващо, защото предвид това как спечели славата си, Баумгартнер беше смятан досега за привърженик на мисиите за изследване на Космоса, посочва изданието.

Но в интервю за "Дейли телеграф " Баумгартнер призовава американското правителство да пренасочи парите, които харчи за изследване на Марс, към екологични проекти на Земята.

"Много хора говорят за пилотирана мисия и кацане на Марс. Те казват, че е много важно човек да стъпи там, защото така хората ще научат повече за нашата собствена планета, за нашата Земя. Това за мен няма смисъл, защото ние вече знаем доста много за Земята и въпреки това продължаваме да застрашаваме по много лош начин нашата планета, която е много крехка", казва Баумгартнер.

Още по темата
 "Мисля, че по-скоро трябва да похарчим всички пари, предназначени сега за Марс, за да научим повече за Земята. Мисля, че ние не можем да пратим хора на Марс, защото е прекалено далече. Малкото знания, които получаваме за Марс, нямат смисъл, според мен", допълва парашутистът.

По-рано тази година НАСА изпрати на Червената планета лабораторията Кюриозити, която ще изследва Марс за 10 години за цената от 2,5 милиарда долара.

"Това са пари на данъкоплатците", казва 43-годишният Баумгартнер. "Хората ще трябва да решат дали имат желание да харчат тези пари, за да стигнат на Марс. Мисля, че средно хората на Земята никога няма да похарчат толкова много пари. Трябва следователно да инвестираме тази сума в нещо, което има смисъл и което окончателно ще спаси нашата планета", препоръчва Баумгартнер.

Той  подобри три регистрирани световни рекорда - скок от най-голяма височина /39 045 метра/, най-дълго свободно падане без парашут /36 529 метра/ и най-бързо падане по време на скок /1342 километра в час/, припомня БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още по темата: Феликс Баумгартнер
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
10
 
6
 
! Отговори
RecidivisT преди 11 години
Баумгартнер = просто момче тип минзухарче!
82
1
 
0
 
! Отговори
mmmsaaaaa преди 11 години
До ...........mi prodwai da snimash na 39 km ako naprawish klip i da se wijda togawa ti kazwam ewala
81
1
 
27
 
! Отговори
хък преди 11 години
Прав е Феликс, за какво да харчим пари за Марс,като си имаме Гърция.
80
7
 
4
 
! Отговори
Mimmy преди 11 години
Shtom tvardi taka,znachi e glupav i ogranichen chovek,koito ne vijda po-daleche ot skapania si nos! Da pogleda malko nauchno-populyarni filmi. Parite na danakoplatcite otivat osnovno za poddarjane administracii, foenni proekti,orajia i tn. Da se dadat za razvitie kosmicheskoto izsledvane e vazmojno nai-razumnoto im harchene!Glupak!
79
7
 
14
 
! Отговори
DARK преди 11 години
Хах къде си бе парашутист.От милионите изхарчени за неговият скок каква научна информация се събра? Че можем да пуснем *** от 39км и тя пак да си остане *** ли. *** тоя верно се оказа некфо тъпо парче.
78
7
 
11
 
! Отговори
космонавт преди 11 години
Мисиите до Марс са просто усвояване на едни пари, от група високоплатени мошеници. Те затуй си признаха,че Марс досущ прилича на пустинята Мохаве.. Май ми намирисва пак на "лунна епопея"...
77
6
 
14
 
! Отговори
Марсианец преди 11 години
Аз го мислех за пич!А той се оказа ***.
76
4
 
1
 
! Отговори
sat преди 11 години
i ednoto i drugoto imat smisal
75
8
 
18
 
! Отговори
... преди 11 години
Айде бе, тоя *** изхарчи десетки милиони за тъпия си скок , а сега ще ми говори за мисиите до Марс...не му ли е малко неудобно...ГОВНЯР !!! Хората поне могат да намерят нещо интересно , а този *** си направи собствения кеф за милиони на чужд гръб...
74
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Но най ме е яд, когато вземат парите уж за изследване на Космоса, а ги изразходват за техническа работа!
73
5
 
12
 
! Отговори
Разсипник преди 11 години
По тая логика тоя да върне парите за балона!Неговия скок не е ли и той едно пилеене на пари? Егати лицемера!
72
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
изказванията на този човек са поредното доказателство, че шофъорите в Космоса не трябва да се занимават с несвойствени дейности, т.е. те не трябва да решават за изследванията на Космоса нито да правят изследвания, една неспецифична дейност за един шофъор, пък бил той и в Космоса. Тях ги учат да управляват превозни средства или да скачат, както и да воюват! Толкова!
71
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този е военен, така че много не ги разбира човечецът...що му се връзвате? Така едно време се вързаха на военни за несвойствени за тях дейности, та сега науката за космоса е на опашката...да си тренира там мускулите, явно е че това е за сметка на мозъка.
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Присмял се Куку на Пипи...
69
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе немците, ако бяха успели да направят атомна бомба сега щяхме да знаем немски (международен език), а болшевиките и хамерикосите щяха да са отживелица.И защо ли си мисля, че щяхме да сме по-добре.------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Английският език е много по-лесен от немския, френският е благозвучен, а руският е много близък да българския.Колкото до германската атомна бомба - това е една от най-големите загадки на 2-та световна война.Германия е притежавала учените и материалите за нейното производство, но така и не са я направили.Друга голяма загадка е немското химическо оръжие - Хитлер е имал достатъчно, губил е войната но не го е ползвал.Май има други хора, които са движели историята по това време.
68
0
 
0
 
! Отговори
водолаз преди 11 години
Как изчислихте скоростта при свободно падане.Теглото по земното ускорение ли,ако да има много неточности.Първо на 40 километра ускорението не е 9,8,второ съпротивлението на въздуха се увеличава с увеличение на скоростта.Друг проблем ще е декомпресията при изкачване до 40 км височина,казват,че там е вакуум и ако не си с костум под налягане си пътник.Просто не ядем доматите с колците,аман от *** журналисти.И на тоя образ кои му плати експедицията до космоса.
67
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прав си е.
66
4
 
0
 
! Отговори
Боян преди 11 години
Добре,че не всички мислят като теб niki.Иначе и пътища още нямаше да има, защото построяването им е скъпо.
65
5
 
28
 
! Отговори
niki преди 11 години
Все едно скокът му нахрани 20 села в Сомалия
64
5
 
23
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Моите уважения към господин Баумгартнер!Той направи наистина голямо постижение.Обаче смятам това само за негово мнение.Природата на човека е да изследва.Да изследва всичко, което може.Космоса, нашата Земя, Слънцето, живота, други вселени, всичко!Астронавтите тръгват на мисия със съзнанието че може да не се върнат.Това, че хора стъпиха на Луната смятам че не е напразно.Някой ден човек ще стъпи на Марс и на други планети.Защото такава е нашата съдба. За това се раждаме, живеем и умираме..