Кристо, който никога не се върна в България, защото…

В Харвард учат за бизнеса му наравно с този на Стив Джобс и Бил Гейтс
Обновена: 16 апр 2016 10:04 | 16 апр 2016 10:01,
146
Кристо, който никога не се върна в България, защото…
Снимка: Reuters

"Откакто съм напуснал България, не съм се връщал там. Предпочитаме страни, където се интересуват от нашето изкуство".

Това обяви световноизвестният скулптор от български произход Христо Явашев, прочул се като Кристо в интервю за "Труд".

Той и съпругата му Жан-Клод са заедно в живота и изкуството до 2009 година, когато тя почина. Въпреки че я няма, тя неизменно до него и той искрено и свободно говори в множествено число.

Преди дни в Италия бе открита изложбата "Кристо и Жан-Клод. Водни проекти". В ход е и друг голям проект на големия творец "Плаващи кейове" по италианското езеро Изео. Експозицията ще се обогати с видео за процеса на реализацията му, която предстои.

По "Плаващите кейове" всички желаещи ще могат да се разхождат, за предпочитане боси, само за 16 дни - от 18 юни до 3 юли. Техните снимки и видео ще достигнат "на живо" и до изложбата. Това преживяване ще е отворено денонощно и най-важното - безплатно, както е по традиция с всички проекти на Кристо и Жан-Клод.

Световноизвестният художник и скулптор Христо Явашев, прочул се като Кристо, напуска България през 1957 година и никога не се връща.

"Роден съм през 1935 г. в България, която по време на студената война беше просъветска страна. Учих там, за да стана артист и да правя онова, което ми харесва. Напуснах я и отидох в Прага, където живях по време на унгарските събития от 1956 г. Избягах от родината си, за да създавам само онова, което желая. Учих марксизъм, но използвам капитализма за моите проекти”, разказва пред "Труд" творецът.

Той обяснява и как успява да финансира изкуството си.

"Сътрудничим с банки на отворен кредит, които ни имат доверие. В САЩ преди 50 години създадох корпорация с моите инициали. Тя продава оригиналните проекти, грижи се за построяването им, после за печалбата от купуването им. Аз върша всичко сам, без никакъв асистент. Когато с Жан-Клод бяхме млади, правехме изложби, но никоя галерия не искаше да сключи с нас ексклузивен договор. Така че ние сме най-големите колекционери на собствените си творби. Скиците, рисунките и колажите са сами по себе си произведения на изкуството. Неслучайно с тези подготвителни работи, желани от големи колекционери по света, си финансираме част от проектите. Има, разбира се, артисти, лидери, частни музеи и институции, които ги купуват, но плащат ниско. Нашият икономически модел се изучава в Харвард бизнес скул (Harvard Business school) редом до тези на Стив Джобс и Бил Гейтс. В неговия сайт от 35 страници са цитирани и Кристо и Жан-Клод", разказва творецът.

Макар че Кристо не стъпва в България, откакто я е напуснал, кратко видео в изложбата ”Плаващи кейове” показва италиански инженери, които правят флотационни тестове миналото лято във вълните на Черно море в Созопол, за да изпробват устойчивостта на кейовете в бурни води.

На въпроса дали ще се върне в родината си, Кристо отвръща, че предпочита страните, където се интересуват от изкуството му. И се подкрепя с думи на Жан-Клод.

"Тя беше много забавна. Когато някой кажеше, че обича моите работи, тя го питаше: "Колко произведения на Кристо притежавате? Щом нямате нищо, значи не го цените." Аз не съм германец, но имам много немски колекционери, не съм японец, но имам проекти в Япония. Не поддържаме почти никакви връзки и с други държави - Китай или Латинска Америка например. Това е въпрос на вкус.".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
8
 
8
 
! Отговори
Barni преди 8 години
До Анонимен 72Знаете ли, омразата към родината може да се заяви по различни начини. Освен директния, съществуват и доста други. Няма никакво съмнение какво е отношението на Кристо към България. Пак да кажа - не можем да го виним, всеки има право да се самоопредели в тези неща! Но ако приемаме поведението на подобни хора толкова болезнено, това говори, че все още не сме изживяли някои национални комплекси. Затова призовавам да не сме крайни отрицатели на Кристо, вредим на самите себе си!
70
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поздравявам всички *** "допринесли" за развитието на родината и света с песената "Селската баня"
69
2
 
6
 
! Отговори
до 74 преди 8 години
а "Новият Капиталистически Неолиберален Демократичен строй" остави неудачниците да тролят в нетаИ не само също така спомогна Страната да се пазпадне за се разпродаде за жълти стотинки да издигне Мафията на ПиадесталНаправи от обикновеният работещ Българин роб,емигрант,престъпник и просяк
68
9
 
9
 
! Отговори
Край преди 8 години
Последните 20г. в България имаше много повече поле за бизнес от местата в които живеят избягалите българи. Българи с пари и възможности се родиха в България а не в чужбина. В чужбина можете да сте добре платени НАЕМНИ работници но никога няма да имате възможност да направите голям бизнес нито да участвате в управлението на държавата.
67
4
 
8
 
! Отговори
Barni преди 8 години
До Анонимен 70Когато един човек се изразява по този изискан начин, няма как да не сме убедени, че не е *** и няма нищо общо с "Ганьоланд" ;)Почитания :)
66
6
 
19
 
! Отговори
Човек преди 8 години
Дефакто животът на Кристо е напълно безсмислен, допринесъл с нищо за човечеството, както много други преди, а и след него. Разликата е, че той се / ни го продава/т за велик. Да е жив, здрав и опакован най-добре далеч родината. п.п. Да те изучават начинаещи полупроводници (бъдещ бизнес елит) в компания с други отявлени полупроводници (далавераджии като джобс и гейтс) не е особен повод за гордост.
65
1
 
20
 
! Отговори
Barni преди 8 години
До до Barni от 14Поздравявам Ви за това, че пишете "непозволява, неуспее, непревишават", а сте постигнали толкова много във Великобритания. Все пак да отбележа, че така и не обяснихте като как с Вашите доходи от 4000 и разходи от 1000 / поздравления, само за малкия си ергенски апартамент в Челси плащам 850!/ ще успеете да си купите къща за 350 000 само за две години. Очевидно живеете в страната на чудесата. Само не знам защо я наричате "Англия"....;)
64
1
 
8
 
! Отговори
2 преди 8 години
До смяхнищо сбъркано-човекът просто никога не е излизал по-далече от родното си село и си мисли,че в Англия ядат доматите с колците.
63
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 69: Комунизма "ПРОКУДИ ДОСТОЙНИТЕ БЪЛГАРИ ЗА ВИНАГИ ОТ РОДИНАТА", а "Новият Капиталистически Неолиберален Демократичен строй" остави неудачниците да тролят в нета.
62
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички евреи крадат по фини специални отработени схеми. Например едни инфилтрират изпълнителната власт и осигуряват концесии, други инфилтрират патентните дружества (няма патентно дружество, което да не се е управлява от евреи) и директно копипействат всички патенти към Израел, трети се нагнездват като "творци" като този шмекер и получават тлъсти пари за измислени "арт-проекти", "арт-инсталации" и прочие съмнителни неща. Четвърти се насаждат в НПО-тата и получават грантове по европейски проекти.
61
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чета статията,препрочитам я вече за кой ли път и никъде не видях Кристо да е казал ,че мрази България. От 6 години съм извън страната (а бях си казал ,че ще съм последният човек който ще я бапусне ) и честно казано ,2-та пъти през които се прибрах за почивка,ми бяха достатъчни за да се замисля дали си заслужава прибирането в нея. Моята България не е тази страна която се намира на територията и в момента. В моята България хората бяха мили и приветливи . Бяха щастливи. Вече има само мъка и ненавис
60
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Barni А бе ч.угун *** ти наясно ли си как се купува къща на запад бря. Тва да не ти е Ганьоланд ?
59
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Новият Капиталистически Неолиберален Демократичен строй ПРОКУДИ ДОСТОЙНИТЕ БЪЛГАРИ ЗА ВИНАГИ ОТ РОДИНАТА
58
13
 
10
 
! Отговори
Berlin преди 8 години
Прав е човекът да не се връща. Каква работа има при малки злобни завистливи коментаторчета?!
57
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименГорда лондонска Мишка. С голям доход 3950------Е па малък ли е ?Твоят колко е ?
56
4
 
2
 
! Отговори
Barni преди 8 години
До Анонимен 58Скъпи сънароднико, ако бяхте прочели пост 14 на въпросната личност, щяхте да знаете - този успешен български англичанин в прав текст заявява, че работи от една година в Англия и догодина ще разполага с пари за покупка на къща в Лондон. Това и оспорих, явно - доста болезнено . Четете по-внимателно, за да не ставате за смях с глупости ;)
55
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой от тук тролещите "патриоти" да е платил нещо на Кристо та талкова реват по доходите му...Кристо нещо да е откраднал и изнесъл от България !!!? Нещастници !
54
3
 
9
 
! Отговори
1378091 преди 8 години
Защото е евреин и няма нищо общо с Българите.
53
2
 
11
 
! Отговори
до Barni от 14 преди 8 години
Последно да се изкажа и да приключвам темата.1. Не съм свръх-успешен, просто не съм гастербайтер и неработя неквалифициран труд. Средните работни заплати са по-високи в моята сфера, просто UK-ския ми опит непозволява да искам повече пари.2. Да, свили сме се на макс, свикна ли сме, в БГ това го правим от както се помня.3. Разходите ни непревишават 1000паунда/мес. Сметките са вкл. в наема, храната е евтина, а и ние си готвим.4. Хубаво е човек да се пробва в чужбина, дори и да неуспее
52
2
 
8
 
! Отговори
Край преди 8 години
Добре Барни прости му великодушно аз обаче не мога. От 25 г. по родината ни и по народа ни се хвърля кал от какви ли не ***. В какво ли не бяхме упреквани Българите бяхме изкарвани най-жалките хора на света. Даже и сами повярвахме и се самобичувахме. Някой от висока трибуна трябва да го каже - БРАТЯ БЪЛГАРИ ОБИЧАЙТЕ СЕ И СИ ПОМАГАЙТЕ. ОБИЧАЙТЕ СИ и СИ ПАЗЕТЕ РОДИНАТА ЧЕ ДРУГА НИКЪДЕ НЯМА ДА ИМАТЕ БОРЕТЕ СЕ ДА СИ ПОДОБРИТЕ ДЪРЖАВАТА ЧЕ ОТ ВАС ЗАВИСИ ДА Е ДОБРА.