България вече е в "чакалнята" на еврозоната и банковия съюз

Заедно с нас в двете структури е приета и Хърватия
Обновена: 10 юли 2020 19:16 | 10 юли 2020 19:15, Бойчо Попов
429
България вече е в "чакалнята" на еврозоната и банковия съюз
Bloomberg L.P.

България вече е член на валутно-курсовия механизъм ERM II и банковия съюз като съществена част от усилията на страната да влезе в еврозоната. Заедно със страната ни в двете структури бе приета и Хърватия.

ЕЦБ определи базов курс за конвертирането на българския лев в евро от 1,95583 лв. за евро.

Този ход подчертава продължаващата привлекателност на валутата въпреки дълговата криза, която последва глобалния финансов срив през 2008 г. и многократните прогнози за смъртта на блока. Преминаването към еврото, което остава на второ място като глобална резервна валута единствено след долара, се разглежда в Източна Европа като средство за стимулиране на инвестиции и в някои случаи – на окончателно затръшване на комунистическото минало на региона.

Последната страна, която осъществи промяната, беше Литва преди пет години. Останалите четири съществуващи членове от Източна Европа са Естония, Латвия, Словакия и Словения.

България ще предприеме последващи ангажименти, за да се стигне до реално въвеждане на еврото, в областта на: засилване на рамката на надзора в банковия сектор, подобряване на макропруденциалната рамка, засилване на надзора върху небанковия финансов сектор (пенсионни фондове и застрахователни дружества), подобряване на рамката за несъстоятелността, засилване на рамката за борба с изпирането на пари и модернизиране на рамката за управление на държавните предприятия. По тези последващи ангажименти предстои да бъдат проведени преговори с европейските партньори, включително с членовете на еврогрупата и представителите на Дания.

По време на престоя ни в „чакалнята“ е необходимо да се следи и за стриктното изпълнение на критериите от Маастрихт, описани в член 140 от Договора за функционирането на Европейския съюз.Hidden Field

На 10 юни Европейската централна банка (ЕЦБ) публикува доклада си за постигнатия напредък в седемте държави членки извън еврозоната, които са правно задължени да въведат еврото: България, Полша, Румъния, Унгария, Хърватия, Чешката република и Швеция. В заключителната му част се обобщава, че България не е готова за приемане на еврото и вече не изпълнява част от формалните критерии. Страната покрива критерия за публичните финанси, както и този за дългосрочните лихвени проценти, но заради растящата инфлация не покрива критерия за ценова стабилност.

След като страните се присъединят към ERM-2, те остават в механизма за около две години, преди да започнат практическата подготовка за присъединяване към еврозоната, процес, който отнема приблизително още една година, което прави 2023 г. най-ранната година за членство в еврозоната.

Повече за пътя на страна ни към еврото вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


429
Още по темата: България в еврозоната
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честито на всички българи. Пожелавам да сте здрави и дано повече позитивни новини до края на 2020
77
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русолюбците в панике, Радев в истерике, на Йотова и е лошо, не може да измисли опорките...
76
3
 
8
 
! Отговори
Чорт преди 3 години
Във ФСБ се очертава мрачен уикенд. Сърбите и Косово сядат за преговори, ние в чакалнята, оранжевия си показва данъците.
75
7
 
13
 
! Отговори
А преди 3 години
Онова руско *** сега се пука от яд и злоба и призовава за бунт. :))))
74
3
 
9
 
! Отговори
Bergen преди 3 години
Честита чакалня.
73
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вбимание - платените провокатори на герб са налазили и се самовеличаят !
72
11
 
17
 
! Отговори
Доволен преди 3 години
Айдеееееееееееееееееее България и Хърватска са приети в ERM II !Mного поздрави на всички кафяво-червени МУТРИ!Да живее Европейска България!ХА ХА ХА ХА
71
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма вече хипер инфлация, няма за приватизация, няма тото милионери, няма кредитни милионери въобще нищо чудно че БСП вдигат народа на протест. Те само това могат да крадат но едно по едно им затвориха кранчетата!
70
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората искат евра, работа и екскурзии в Гърция. Не искат революциите на бай Румен Рубладжиев.
69
10
 
17
 
! Отговори
izh преди 3 години
Гледай ти, гледай ти. А аз се чудех защо Президентя посред лято се юрна да храчи и плюе. Греда Другарю за пореден път. Тези дето си пъхат басуна в колелото на историята обикновенно им избива зъбите
68
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние от 11 години сме и в чакалнята на Шенген
67
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи ни сложиха ЯРЕМА. Престъпните предатели убиха българския лев. Вечен позор за тях!
66
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А на който чекмеджето му е пълно с евра и пистолет отгоре в коя зона го приемат ?
65
12
 
16
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
Браво на Горанов за изключителните му и адекватни усилия!
64
8
 
11
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
До АнонименКато сме влезнели в Еврозоната,нямало как мутрафоните да оберат банките...А бе,оу,обикновените мутри не могат,ама Главната мутра и шефовете и ще могат да теглят кредити неограничено и познайте къде ще отидат парите-където отидоха еврофондовете.Накрая ще фалираме като Гърция,само дето народът нищо няма да види от тия пари,за разлика от гърците.И ще плаща,ще плаща-до гроб,че и след това!Затова-Референдум,да няма сърдити после!
63
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха, ха, най-бързо изчезващата нация в света си сменя валутата!
62
10
 
14
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
И ОТ МЕН ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ!
61
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Супер новина - БГ става страна с валута която е призната за световна резервна валута! Това ще понижи разходите за банкови транзакции в ЕС и ще намали лихвите по кредитите за бизнеса и домакинствата. Допълнително се освобождават едни 25млрд. евро които са на безлихвен депозит в ЕЦБ - въобще голям кеф!
60
14
 
15
 
! Отговори
ERM F-16 преди 3 години
И докато чакате ще изпълнявате всички наши заповеди безпрекословно иначе няма банков съюз за вас. Някъде около 2050 г ще ви приемем, дотогаз сте наши роби. На колене плебеи пред великата Еврозона и могъщите банкери.
59
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунистите са ви крали 100 години и очаквате да не сте бедни?