Франция се сбогува с легендата Белмондо

Погребението на Жан-Пол Белмондо ще бъде днес сутринта
10 сеп 2021 08:45, Нели Христова
13

Той ще остане завинаги нейният "Ас на асовете": Франция днес отдава национална почит на Жан-Пол Белмондо - филмовата легенда, чиято кончина на 88-годишна възраст в понеделник предизвиква огромни емоции, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Първите поклонници се събираха отрано за тържествената церемония в мемориалния комплекс Дом на инвалидите, планирана за 16,30 часа местно време. От сутринта чака да се прости със своя идол 66-годишната пенсионерка Брижит Рату от Льо Ман, която сподели:

"Пристигнах в 7 часа сутринта. За мен е важно да съм тук, сякаш за да се сбогувам със стар другар, когото познавам още от тийнейджърските си години".

Друг почитател, Жерар, казва, че "за нищо на света не би могъл да пропусне" да се прости с актьора от филма "Лудият Пиеро".

В ранния следобед пред мемориалния комплекс се е изви опашка от 200 души. В двора му могат да влязат 1000 души, снабдени със здравни пропуски.

Марк Бонлар, 23-годишен жител на Лион, също държи да присъства: "Не са много дните, когато се прощаваме със звезда, оставила толкова голям отпечатък върху киното", казва младият мъж.

В двора на Дома на инвалидите присъстват близките на актьора, политици, спортисти и почитатели.
Отвън са инсталирани гигантски екрани. Французите могат да проследят и специалните издания по телевизионните канали.

Вечерта вратите на мемориалния комплекс се отварят за всички, които желаят да се поклонят пред ковчега.

Погребението на Жан-Пол Белмондо ще бъде днес сутринта в църквата Сен Жермен де Пре в Париж. То ще е в тесен семеен кръг според желанието на 58-годишния му син Пол Белмондо.

Жан-Пол Белмондо е баща на още три деца - Патрисия, починала през 1993 г., Флоранс (61 години) и Стела (18 години).

През 2018 г. подобна почит беше отдадена на големия френски певец Шарл Азнавур. Жан-Пол Белмондо тогава присъства на поклонението в Дома на инвалидите.

Въпреки че от 2001 г. Белмондо рядко се снима във филми, той си остава един от най-популярните екранни идоли на Франция.

Жан-Пол Белмондо става известен с филма "До последен дъх", влязъл в златните страници на световното кино. През 70-те години, в апогея на своята слава, Белмондо се снима в екшъни и комедии. Всички каскади във филмите си изпълнява сам ("Животното", "Ас на асовете", "Професионалистът" и др.) Образът на симпатичния млад бунтар с неотразима усмивка, пресъздаден от актьора, става обект на подражание сред европейската младеж в онези години.

Жан-Пол Белмондо се е снимал в над 80 филма. Актьорът е работил с плеяда известни режисьори от ранга на Жан-Люк Годар, Клод Льолуш, Марсел Карне, Жан-Пиер Мелвил. Мелвил определя Белмондо като най-голямото откритие на френското кино след Жерар Филип. Не по-малко забележителни са и театралните постижения на актьора. Той е удостоен с много награди, сред които и Орденът на Почетния легион "За заслуги в областта на изкуството и литературата".

През 2008 г., след дълга пауза, Жан-Пол Белмондо се снима във филма "Човек и куче", създаден специално за него от режисьора Франсис Юстер. За участието си в продукцията Белмондо споделя: "Въпреки че съм се снимал в десетки филми и съм изиграл много роли в театъра, на тези снимки бях по-щастлив от всякога".


13
Още от Звезди
Отново на модния подиум: Емили Ратайковски заблестя
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
La France преди 1 седмица
Франция е най-великата страна! Люлка на цивилизацията и майка на съвременния свят! Vive la Republique! Vive la France!
8
1
 
16
 
! Отговори
Последно преди 2 седмици
Сбогом, благодаря за чудесните филми !
7
1
 
18
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 седмици
Винаги съм го харесвал повече от Ален Делон, въпреки че харесвам и двамата.Делон със сигурност е бил по-красивия - сеХ символ, но Белмондо има някаква вродена доброта и харизма, а усмивката му е 100карата. В миналото са били голяма конкуренция,даже се съдили за общ филм чие име да се изпише първо, но поне се разделиха като приятели.Светла му Памет - няма вече такива актьори.И ние загубихме легенди,които скоро няма да имат аналог.Царство им небесно! Амин
6
2
 
18
 
! Отговори
Krom преди 2 седмици
Светла Му Памет! Велик актьор!
5
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А Бойко кога?
4
11
 
4
 
! Отговори
Варненец преди 2 седмици
Ален Делон бе и е 1. Истински французин, Белмондо не е точно французин.
3
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Беше голям артист. Светла му памет.
2
11
 
7
 
! Отговори
Ми преди 2 седмици
те с Макронката не са ли съученици?
1
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ВЕЧНА ПАМЕТ НА ЕДИН ВЕЛИК АКТЬОР! НЕПОВТОРИМ! ШАПКИ ДОЛУ!