Правителството ще бори посредниците за газа

Руската страна проявила разбиране
7 юли 2010 10:29,
53
Правителството ще бори посредниците за газа
Снимка: БГНЕС

България настоява да отпаднат посредниците между “Газпром” и “Булгаргаз”.

Това обясни министърът на енергетиката Трайчо Трайков по bTV, след като вчера първият вицепремиер на Русия Виктор Зубков се изненада от това, че "Газпром" продава средно по 339 долара за 1000 куб. м, докато промишлените потребители в България плащат по 472-501 долара за 1000 куб. м, а битовите – 576 долара за 1000 куб. м.

Според Трайков Зубков не е казал, че няма да има посредници, но е проявил разбиране. 

Предишното правителство също направи опити да премахне фирмите посредници, но те се оказаха неуспешни.

„Според нас формулата за ценообразуване би могла да бъде модифицирана. Ние изразихме позицията си, че посредниците не трябва да ги има. Зубков каза, че според него потребителите в България плащат много висока цена", обясни Трайков.

Прокуратурата трябва да изясни въпроса дали някой се е облагодетелствал от последните договори с “Газпром”, уточни министърът и добави, че простата истина е, че в момента България купува скъп газ. 

Трайков обясни, че с подписания от предишния министър договор за транзит на газ страната ни е ощетена, защото цените на газа стават пазарни, а за транзит остават фиксирани.

 Транзитната такса у нас е 1,70 долара, а в Украйна е 2,80, в Словакия е 4 долара, така че за България тази цена не е изгодна, посочи още министърът.

Още по темата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нито ББ нито Трайчо ги решават енергиините въпроси, РАЗБЕРЕТЕ!!!! Трайчо Трайков да си Трае, реве само като му се обади приятеля му Уорлик. С него си похапват, поговарят на бира и после хоп Трайчо на пресконференция.
42
0
 
0
 
! Отговори
до 48 преди 13 години
И как ги решава Бойко енергиините върпоси - Ще сторим АЕЦ, ама като намерим кой да даде парите, ще се откажем от Бургас-Алексадрополис, но ще врътнем една *** на Русия и ще се наврем в Южен Поток.... Ба си решенията.... Бойко ще се нареди до Царя и Първанов - това са хората излъгали най-жестоко българския избирател!
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Имали още наивници, които да вярват че този некадърник на снимката може да направи нещо?Че него кой "го бръсне за слива"?Бойко решава енергийни въпроси а този *** последен научава ...
40
0
 
3
 
! Отговори
W преди 13 години
СТИГА СТЕ ЗАЩИТАВАЛИ КОМУНИСТИТЕ.ТЕ НЕ СА СОЦИАЛНА ПАРТИЯ,А ВЪРЛИ КАПИТАЛИСТИ.ПАЗИ БОЖЕ СЛЯПО ДА ПРОГЛЕДАНЕ . НЕ САМО КРАДАТ НАРОДА СИ ,НО ГО ПРОДАВАТ НА РУСКАТА ОЛИГАРХИЯ.НЯМАМ НИЩО ПРОТИВ ОБИКНОВЕНИЯ РУСНАК.,А СЪМ ПРОТИВ ОБИКНОВЕНИЯ НЕКАДЪРЕН КОМУНИСТИ ***.
39
0
 
5
 
! Отговори
Даола преди 13 години
Какво значи настоява да отпаднат посредниците - когато се сключва договор се включва и цялата технология на доставката - ако въпросните посредници са били включени, това е чиста корупция - както от руска, така и от наша страна са се облажили яко онези, които са сключвали договора.Отново не искат да публикуват този прословут дговор, защото народът ще види цялата истина.Трява да има закон - такива стратегически договори да се публикуват.
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Енергоресурсите на планетата намаляват, и по-лошо ще стане. Не е нужно да се плюем по форумите, всички знаем , че нямаме алтернатива за друга газ, а част от икономиката ни е пряко свързана с нея.
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Трайчо и БиБи мога само лозунги, за една година не можаха една цена да сметнат...Ама не са виновни ГЕРБ, виновни са тези които им вярват.И да не забравя - Виновни са руснаците, комунистите, предишните, турците, посредниците, газо- и енергоразпределителните и много други. Изберете сами!!!
36
2
 
9
 
! Отговори
Аз преди 13 години
"Е ТОВА АКО НАПРАВИ БОЙКО И АКО СВАЛИ ЦЕНАТА НА ГАЗА, ПАК ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА НЕГО И НЕ САМО АЗ, В СЛЕДВАЩО НС ЩЕ ИМА МНОЗИНСТВО!"Спомнете си как преди няколко месеца ББ каза, че ще махне ЕРП-тата и ще свали цената на тока и после я вдигна. Това обсъждане на високата цена на газа направо ме плаши, защото очаквам след няколко месеца пак да се вдигне.
35
4
 
2
 
! Отговори
Nobody преди 13 години
Аре, ово е стандарт, червен съм, явно до там ти стига мозъчният напън.Може би силно ще те изненадам, ако ти кажа, че на ниво правителствена спогодба цените са крайни и таксите посредниците на продавача са включени в тях. Купувачът има ангажимент да си плати транзитните такси, освен ако не иска да си носи газта в кофи. И продавачът знае каква цена влиза в неговата паничка, а не каква цена плаща купувача след наплитането по веригата. И никой продавач, дори и твоите любими руснаци, не е толкова ***, че да си позволи да обявява една цена, ако чрез негови посредници тя е променена.Ама не се мъчи да вникваш, подобно разсъждение е висш пилотаж за тебе.
34
3
 
7
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Освен, че си червен, си и невероятно ***, толкова ***, че не само компютър, но и кирка не трябва да ти се дава. Твърдението ти, че независимо от посредниците, преди България, цената от Русия за България е неизменна, е дойстойно за Гинес по тъпотия. ПОСРЕДНИЦИТЕ, ***, СА ЧАСТ ОТ ВЕРИГАТА НА РУСНАЦИТЕ, ПРЕДИ БЪЛГАРИЯ. А надценките вече в България ги прибират червените - преди Станишевите, сега Боковите.
33
5
 
5
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Руската страна не проявява никакво "разбиране". Тя цитира цени, които са известни на българското правителство (друг въпрос е, защо не са известни на народа) и пак крие цената, по която "продава" на своите посредници. Цената за Турция и Германия е ориентир, от който следва, че руснаците си прибират 100% надценка чрез своите посредници. Докато има такива като тебе, които проявяват "разбиране" към руснаците, няма да се оправим.
32
4
 
6
 
! Отговори
Nobody преди 13 години
Ти явно си работещ с кирка, щот не са ти ясни някои икономически понятия.Колкото и посредници да има преди БГ, газта се плаща на цена, на която достига до границата. Преди нея, руснаците, румънците и древните хуни ако ще да навържат триста посредника, крайната цена за БГ не се променя. Тя започва да скача от границата насам. Ситуацията е далеч по-проста и няма нищо руско в нея - или Сашо Дончев е спрял да си плаща членския внос, или не го плаща на когото трябва.
31
5
 
8
 
! Отговори
Helly преди 13 години
Не се връзвайте на поредната PR акцията на правителството! Първо, не мога да повярвам, че информацията за цените не е била известна на управляващите. Някакъв руснак ни е отворил очите. Това звучи най-малко несериозно! Второ - бяхме свидетели на подобния спектакъл преди малко повече от месец. Какво стана с проверките на енергийните дружества и обещанията на премиера да намали или поне да не вдига цената на тока? От 1 юли токът е по-скъп! Не очаквайте и тук да се случи нещо. Бъдете реалисти
30
2
 
2
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Сега сделката, която търсят Боко, Трайчо и сие, изглежда, е следната: руснаците да посвият малко голямото си лапане от своите посредници, преди България. Това ще намали базата, върху която Боковците в България си начисляват комисионите, но те вече вдигнаха цената с 30%, което ще ги компенсира за свиването на базата. Ако руснаците приемат тази сделка (възможно), важното е, дали последвалото оскъпяването на газа увеличение на тока и парното в България ще бъде оттеглено през октомври, поне частично
29
2
 
3
 
! Отговори
До 14 преди 13 години
Точно така е !!! Руснаците вдигат ценат,чрез посредници само на фактура !!!!
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да направим проста сметка, газ 339 долара, за Булгаргаз 5, за Булгартрансгаз 12, прави 356, слагаме 20% ддс и получаваме цена от 427 долара. Промишлените потребители плащат 472-502 долара, или с 45 до 74 долара допълнително. Чудно ми е тия двамата смотани водещи защо не го питаха кой ги взема тия пари?!
27
2
 
7
 
! Отговори
Някой, който ... преди 13 години
Защото това не вдига рейтинги ... Защото българите страдаме от тежкото заболяване на разделението, защото ни управляват еничари, не само от година насам, но от 20 години, защото сме неспособни да се обединим вече нито около, език, нито около вяра, нито около род, нито около история, нито около национален интерес, не сме способни да се обединим, дори за да защитим живота си ...
26
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Стани, майци, да седна ! Дай ми твоите надценки,да ги вземна аз !!! Трайчо и ти си ни ясен....лаком си и си хищен по заповед на своя патрон...но не за ползу роду,а за гушата,която трябва да напълните с остатъци от трапезата на предишните !!!
25
1
 
5
 
! Отговори
Сашо посредника преди 13 години
Я не ми разваляйте рахата.
24
1
 
2
 
! Отговори
ф преди 13 години
ф