Ромски активисти: ГЕРБ ни излъга, не ни интегрира!

В писмо до премиера те изложиха спешните си искания
23 сеп 2010 18:44,
390
Ромски активисти: ГЕРБ ни излъга, не ни интегрира!
Снимка: БГНЕС

Ромите се чувстват излъгани от партия ГЕРБ, която не е реализирала обещаните към тях ангажименти, съобщиха представители на неправителствени ромски организации и активисти.

В сключения на 5 март 2009 г. Меморандум за разбирателство и общи намерения с ромската общност партия ГЕРБ се е ангажирала да работи активно за „същественото повишаване на социалния статус на ромската общност, за активно участие на ромите в обществения живот и в процесите на взимане на решения и изпълнения на същите“.

Разочарованието си ромите излагат в писмо до министър-председателя Бойко Борисов, подписано от представители на десетки ромски организации и активисти.

Те застават зад изразеното в оставката на Милен Миланов (национален координатор в България на „Международната инициатива на десетилетието на ромското включване 2005–2015") становище, че позицията му е останала обезвластена, за да успее да реализира очакванията на обществото за ромска интеграция.

Ромите са на мнение, че правителството умишлено маргинализира политиката за интеграция на ромите и не предприема никакви конкретни действия в тази посока.

„Когато въпросът за интеграция на ромите заема централно място в дебата на европейските институции, е абсолютно наложително правителството ни да включи в приоритетите си изпълнението на политиката за интеграция на ромите“, заяви Деян Колев от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“.

Той отбеляза, че за целта трябва да се осигури необходимият институционален, финансов и човешки потенциал и да се привлече широка обществена подкрепа.

„Непростимо е да се продължава с досегашната политика, при която ромите се възприемат единствено и само като тежест за обществото и опасност за социалния ред“, пише в писмото до Борисов.

„Този начин за третиране засилва предразсъдъците към нас и води още повече до капсулирането ни“, заяви Деян Колев.

Той изброи спешните искания на ромите:

1. Да се създаде административен орган, който да е пряко подчинен на министър-председателя и който да управлява и координира изпълнението на рамката за ромската интеграция на национално, регионално и местно ниво.

2. Да се планират мерки (с необходимото финансиране) по изведените национални приоритети на политиката за ромска интеграция. Незабавно да започнат да се решават най-наболелите въпроси на гетоизираните ромски общности.

3. Да се делегират отговорности на регионалните власти с реализацията на ромската политика на местно ниво.

4. Да се засили диалогът с ромската общност за вземане на решения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
317
0
 
2
 
! Отговори
kasabov преди 13 години
gospoda , bylgari mnogo zloba i prostotia ima v dycite vi 500 godini ste nazad triabva da se integrirate 1-vo vie .... nicto povece ne ste ot romite ....... kasabov - 5.04. 2011 italy
316
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Има държави, в които ромите не са проблем. Не раждат много деца. Знаят, че законите са строги и работят. Как става това, нека се заинтересуват нашите политици.
315
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Стига с тази интеграция. *** да кажат точно какво искат, за да спрат да крадат и тормозят българите. Ние ще им кажем, ако не знаят, какви точно са българските закони и какво ще им се случи ако не ги спазват. Не са толкова бедни, могат да пращат децата на училище, вместо по улиците да просят. Могат да работят земеделска работа/такова чудо няма!/. Но те са все по градовете защото има повече за крадене. В селата остават тези,които обират реколтата на българите нагло и безнаказано.
314
0
 
4
 
! Отговори
българче преди 13 години
Ромите са български граждани и като такива си имат и права , и задължения, и не е редно да настояват за специално отношение. На мен постоянно ми вдигат здравните вноски, независимо дали работя или не, и парното ми вдигат, незавсимо ползвам или не. Аз мога да плащам постоянно, а те- не. И аз искам някой да ме интегрира- във Франция или Дания, защото те не допускат роми на теиротирията си!
313
0
 
7
 
! Отговори
vgz преди 13 години
Да , да. Нека построим по Германски пример един голям квартал за горките неоправдани ***.Голям и обширен с паркове и градини и ограда с високи кули... По оградата ще тече ток , а в кулите ще има стрелкови отряди.Супер луксозният комплекс ще се нарича АУШВИЦ /пак по германски образец/ и ще има голям поздравителен надпис "Работата Оглагородява"
312
0
 
5
 
! Отговори
Спас преди 13 години
А мен като български гражданин, кой ще ме интегрира ??????? Само тия се оплакват бразилците скапани
311
0
 
4
 
! Отговори
бг преди 13 години
а аз отварям сапунената фабрика!
310
2
 
9
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Споко бате Асане, подготвяме ви програма за интеграция. Ще стартира от Нова година. Най-напред СПА процедури през пещите на Кремиковци и после придобиване на трудови навици в Аушвиц....За които издържат СПА процедурите.
309
5
 
4
 
! Отговори
Асан преди 13 години
Костов да върне парите на ***, които открадна от европейските фондове! Затова пълним сега София с каруци и никой ни не бута, оти требе пръво да ни врънат европейските фондове.Тоа, аман наш ***, ни затри. Да бе българин, немаше да ни е толкова мъка, Знам, че ни мразите, ама нека тоа *** си ни даде парите, и онда бегаме от София гаранция. Давай парите, ***!!!
308
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Стояне и аз мисля като тебе.Живея в голям квартал,наблизо има две улици с ***.Цяло лято музиката усилена до дупка,сватбите свършиха наскоро.Подадох жалба в общината от където ми отговориха най-учитиво,че който живее на място със смесени етноси трябва да прояви търпимост,но моята толерантност се изпарява като виждам как си живеят живота и хич не им се отразява кризата.
307
0
 
11
 
! Отговори
! преди 13 години
Те хубаво са поставили искания, ама да почнат да спазват законите, пък тогава да имат претенции.Не работят, крадат каквото им падне, не плащат ток, вода, данъци, но имат претенции.
306
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
samo 4e indiancite sa bili na tqhna teritoriq ,a m**galite sa na na6a
305
0
 
12
 
! Отговори
ПРАВО преди 13 години
Тия м***али не разбраха ли, че наготово не става? Те ще си живеят както са го правели векове наред, ще си правят каквото си искат, а ние през това време ще ги интегрираме, и мнението им ще искаме? Защо не пробват да живеят нормално, да бъдат като нас, и тогава ще говорим за интеграция? Аз например като видя ***, който работи и живее нормално, труди се и има някакво образование, няма да го псувам и мразя, а ще го приема. Но за 20 години съм видял към 10-15 такива, останалите са М***АЛИ!
304
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
а което не им даваш, те си го взимат...берат си тухли, берат си кабели за алюмин...дърва за огрев си берат вековни дървета от защитени гори зимата след като са продали въглищата, които са им отпуснали по социалната програма и така...
303
1
 
19
 
! Отговори
Българин преди 13 години
И Господ да слезе на земята няма да може да интегрира това мръсно,***,крадливо и престъпно племе. Това са същества мързеливи,които са свикнали само да им даваш,даваш,даваш...И държавата им дава,но защо ли? Не сте ли виждали КАЦА без дъно... По-скоро ние ще се интегрираме към тях, и този процес вече е започнал...Не знаете какво ни очаква...
302
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
а по-образованите искат участие във властта-"да вземат решения".И някой трябва да ги финансира.А още нещо ,а?
301
0
 
12
 
! Отговори
joga преди 13 години
Като интеграция за една година те разбират на всеки от тях общинско жилище, редовни соц. помощи, опрощаване на сметки за ток и вода, издръжка на децата им в училище. А откъде ще дойдат парите.От работещото българско малцинство.
300
0
 
14
 
! Отговори
вива преди 13 години
*** ще се интегрират, когато спрат да използват раждането на деца като основен източник на доходи, но затова скапаните политици трябва да променят законите за соц. подпомагане-никакви детски, помощи за деца и т.н.децата са грижа и отговорност на родителите, а не на държавата. и да се сложи лимит на соц. помощи на възранните- до150 лева/месечно, независимо дали имаш 1,5 или 10 деца ама нали ще загубят *** гласове и затова не го правят
299
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Скапани ман**ли !
298
0
 
13
 
! Отговори
Ivan преди 13 години
Как ГЕРБ да ви интегрира?Като ви хване за ръчичка и ви заведе в училищата и работните ви места ли?

Спонсорирани публикации