Ромски активисти: ГЕРБ ни излъга, не ни интегрира!

В писмо до премиера те изложиха спешните си искания
23 сеп 2010 18:44,
390
Ромски активисти: ГЕРБ ни излъга, не ни интегрира!
Снимка: БГНЕС

Ромите се чувстват излъгани от партия ГЕРБ, която не е реализирала обещаните към тях ангажименти, съобщиха представители на неправителствени ромски организации и активисти.

В сключения на 5 март 2009 г. Меморандум за разбирателство и общи намерения с ромската общност партия ГЕРБ се е ангажирала да работи активно за „същественото повишаване на социалния статус на ромската общност, за активно участие на ромите в обществения живот и в процесите на взимане на решения и изпълнения на същите“.

Разочарованието си ромите излагат в писмо до министър-председателя Бойко Борисов, подписано от представители на десетки ромски организации и активисти.

Те застават зад изразеното в оставката на Милен Миланов (национален координатор в България на „Международната инициатива на десетилетието на ромското включване 2005–2015") становище, че позицията му е останала обезвластена, за да успее да реализира очакванията на обществото за ромска интеграция.

Ромите са на мнение, че правителството умишлено маргинализира политиката за интеграция на ромите и не предприема никакви конкретни действия в тази посока.

„Когато въпросът за интеграция на ромите заема централно място в дебата на европейските институции, е абсолютно наложително правителството ни да включи в приоритетите си изпълнението на политиката за интеграция на ромите“, заяви Деян Колев от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“.

Той отбеляза, че за целта трябва да се осигури необходимият институционален, финансов и човешки потенциал и да се привлече широка обществена подкрепа.

„Непростимо е да се продължава с досегашната политика, при която ромите се възприемат единствено и само като тежест за обществото и опасност за социалния ред“, пише в писмото до Борисов.

„Този начин за третиране засилва предразсъдъците към нас и води още повече до капсулирането ни“, заяви Деян Колев.

Той изброи спешните искания на ромите:

1. Да се създаде административен орган, който да е пряко подчинен на министър-председателя и който да управлява и координира изпълнението на рамката за ромската интеграция на национално, регионално и местно ниво.

2. Да се планират мерки (с необходимото финансиране) по изведените национални приоритети на политиката за ромска интеграция. Незабавно да започнат да се решават най-наболелите въпроси на гетоизираните ромски общности.

3. Да се делегират отговорности на регионалните власти с реализацията на ромската политика на местно ниво.

4. Да се засили диалогът с ромската общност за вземане на решения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
257
2
 
3
 
! Отговори
тото преди 13 години
Орка с интернет...да бе да... поредното провокаторче.
256
5
 
6
 
! Отговори
един орк преди 13 години
Не знам ние ли сме *** или тези, които ни сравняват с тях. Четейки коментарите изпитвам ужас, защото си давам сметка, че ако ме срещнете сега, бихте ме разкъсали, само защото съм ром. Защо си мислите, че всички роми са еднакви?! Ние не искаме повече блага и права, а да ви кажем, че ние сме граждани на тази страна и не приемаме да ни отхвърляте! Отхвърлянето ражда разбиране, че трябва да живеем извън нормите и законите. Това също е двустранен процес, нали?
255
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами те ГЕРБ излъгаха половин България та някакви си ромски активисти няма да излъжат.
254
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мисля че ще е по лесно да интегрираме маймуните в зоопарка , а на тяхно място да пратиме *** в клетки за да ги гледат децата ни .
253
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Може да ги интегрираме в странджа сакар зад двуметрови огради с 20 киловолта ток по тях.
252
0
 
16
 
! Отговори
Rudi преди 13 години
Тия мързели и тунеядци така и не разбраха, че за да живееш трябва да се трудиш.
251
0
 
4
 
! Отговори
ради преди 13 години
Мисля че си налучкал верния тон.Жалко че няма кой да те чуе-имам предвид някой с власт да го направи.
250
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Те и *** ни излъгаха,уж щяха да се интегрират пък разбиха блоковете и ги обърнаха на ***,а техните лидери и псевдозащитници крадат парите от Европа,а други източват държавния бюджет,чрез фалшиви фондации/вижте фондация "Владиславово" на Янко Сътанев от Варна,влезте в сайта на община Варна и ще разберете колко пари е източил от бюджета,та *** от Варна да питат него каъде са им ***/.
249
0
 
21
 
! Отговори
бай Гошо преди 13 години
От 1000 години живеят по нашите земи и не са се интегрирали ,та сега Герб не ги интегрирал ....Ама като взема пусто дърво недодялано ....
248
0
 
17
 
! Отговори
Към 285 преди 13 години
Да ползваме богатия съветски опит - *** директно в Сибир!
247
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Румънците протестират, че *** се наричали роми, което било равнозначно на румънец ...Хайде, който в България се нарича ром, да ходи в Румъния!
246
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Непростимо е да се продължава с досегашната политика, при която ромите се възприемат единствено и само като тежест за обществото и опасност за социалния ред - ами променетео ге бе *** долни - в момента сте то4но това - заплаха за обществото -АБЕ ПЪРВО СЕ НАУ4ЕТЕ ДА СПАЗВАТЕ ЗАКОНИ ПОСЛЕ ИСКАЙТЕ - СПРЕТЕ С ТАЗИ ГРЕШН АПОЛИТИКА ЗАМО НА ИСКАНИЯ НА ПРИВИЛЕГИИ - МАМКА ВИ ДОЛНА
245
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
България е устояла на много по големи бедствия. 500 години под турско РОБСТВО българите са съхранили своята култура и самосъзнание почти непокътнати. Това е един уникален случай за цялата човешка история. А сега се опитват с евтини политически трикове да ни накарат да се слеем с един отпадъчен етнос който не би просъществувал сам. Това е обречена кауза. Или ние, или те.
244
0
 
7
 
! Отговори
ули преди 13 години
Само така-арбайт махт фрей
243
0
 
11
 
! Отговори
ПЕТЪК преди 13 години
Предлагам на ромите следното--Да се обединят в големи групи ида заселяват изоставени къщи в села,да ги потегнат както могат,да обработват земята ида се изхранват-даже продукцията им ще е екологично чиста,да подобрят хигиената и навиците си,да станат по-културни,да направятработилници за неща,които умеят,за да могат да изкарват и по малко пари,да докажат,че не сатова,за което гипредставят ----у с п е х
242
0
 
10
 
! Отговори
Мария преди 13 години
Освен че отново ,,ИСКАТ'',*** решили ли са какво ще ,,Дават''? Интеграцията включва ХИГИЕНА,НАУЧАВАНЕ НА ЕЗИКА НА ДЪРЖАВАТА,ОБРАЗОВАНИЕ,КУЛТУРНИ НАВИЦИ,РАБОТА. Интеграцията не означава ,,ДАЙ ПАРИ И ЖИЛИЩЕ !
241
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В трудови лагери мисля че ще се интегрират чудесно!
240
0
 
18
 
! Отговори
Dios преди 13 години
ГЕРБ ни излъга, не ни интегрира! Другарите *** сигурно са очаквали всеки *** да получи чисто нов апартамент,обзаведен, най-вече с телевизор във всяка стая и сателитен приемник, и банкова сметка в която всеки месец да им се внасят пари,а те цял ден да гледат ххх каналите и да правят ***???
239
0
 
23
 
! Отговори
БГ преди 13 години
За *** интеграция означава аз ям, пия, живея в общинско жилище без да плащам сметки, а държавата и "лошите" българи плащат.
238
2
 
10
 
! Отговори
до № 260 преди 13 години
Абсолютно вярно , и без това в строителния и много други браншове , съкратиха работници и намаляха и осигуровките и преките данъци - ДДФЛ. Нямам представа на какво разчита това правителство за бюджет 2011 , ако въобще е имало някакъв резерв то той е изпапан.е сега и на тия ако почнат да дават пари - предложението ти е много правилно, за два месеца ще се наложи да печатат пари и ...хоп ... ЖанВиденова криза ....

Спонсорирани публикации