Ромски активисти: ГЕРБ ни излъга, не ни интегрира!

В писмо до премиера те изложиха спешните си искания
23 сеп 2010 18:44,
390
Ромски активисти: ГЕРБ ни излъга, не ни интегрира!
Снимка: БГНЕС

Ромите се чувстват излъгани от партия ГЕРБ, която не е реализирала обещаните към тях ангажименти, съобщиха представители на неправителствени ромски организации и активисти.

В сключения на 5 март 2009 г. Меморандум за разбирателство и общи намерения с ромската общност партия ГЕРБ се е ангажирала да работи активно за „същественото повишаване на социалния статус на ромската общност, за активно участие на ромите в обществения живот и в процесите на взимане на решения и изпълнения на същите“.

Разочарованието си ромите излагат в писмо до министър-председателя Бойко Борисов, подписано от представители на десетки ромски организации и активисти.

Те застават зад изразеното в оставката на Милен Миланов (национален координатор в България на „Международната инициатива на десетилетието на ромското включване 2005–2015") становище, че позицията му е останала обезвластена, за да успее да реализира очакванията на обществото за ромска интеграция.

Ромите са на мнение, че правителството умишлено маргинализира политиката за интеграция на ромите и не предприема никакви конкретни действия в тази посока.

„Когато въпросът за интеграция на ромите заема централно място в дебата на европейските институции, е абсолютно наложително правителството ни да включи в приоритетите си изпълнението на политиката за интеграция на ромите“, заяви Деян Колев от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“.

Той отбеляза, че за целта трябва да се осигури необходимият институционален, финансов и човешки потенциал и да се привлече широка обществена подкрепа.

„Непростимо е да се продължава с досегашната политика, при която ромите се възприемат единствено и само като тежест за обществото и опасност за социалния ред“, пише в писмото до Борисов.

„Този начин за третиране засилва предразсъдъците към нас и води още повече до капсулирането ни“, заяви Деян Колев.

Той изброи спешните искания на ромите:

1. Да се създаде административен орган, който да е пряко подчинен на министър-председателя и който да управлява и координира изпълнението на рамката за ромската интеграция на национално, регионално и местно ниво.

2. Да се планират мерки (с необходимото финансиране) по изведените национални приоритети на политиката за ромска интеграция. Незабавно да започнат да се решават най-наболелите въпроси на гетоизираните ромски общности.

3. Да се делегират отговорности на регионалните власти с реализацията на ромската политика на местно ниво.

4. Да се засили диалогът с ромската общност за вземане на решения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
237
1
 
30
 
! Отговори
mmmm99 преди 13 години
Не може да бъде инегриран този който не иска .Как да ги впишат насила в обществото като не искат да се научат да говорят и пишат на български,не плащат данъци ,ток ,вода а само консумират.Итеграция според *** означава:Дай ни парички,колкото може повече,а за работа не ни търси.Бюрата по труда са пълни с обяви за нискоквалифицирана работа, но някой *** да се е хванал на нея-не предпочитат обезщетенията за безработица,да пият,правят деца ,които после ние ще издържаме от нашите данъци.
236
1
 
22
 
! Отговори
Savich преди 13 години
Когато успеем да интегрираме ***, като пчели, тогава може би ще има успех и с интеграцията (каквото и да се разбира под тази дума) на "ромите" !!!
235
0
 
27
 
! Отговори
tutankhamon661 преди 13 години
"Интеграция" в превод на ромски значи "Дай хилядарка". Удовлетворете мераците им, пък може да ви отмъкнат само половината лично злато, докато тарашат дома ви.
234
2
 
7
 
! Отговори
Haha преди 13 години
То само вас да са излъгали, ще е дбре, ама не са...
233
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много сложен е въпроса с ***,нито ще ги избием,нито ще ги кастрираме,лошото е че май няма идея какво да се прави с тях...в следващите години очаквам да наберат още кураж и да започнат да нападат домовете и колите по пътищата и май единствения начин е да се либерализира получаването и употреба на оръжие,само че да не стане така да въоръжат първо тях...
232
0
 
25
 
! Отговори
дееба преди 13 години
*** стават все повече и по все по-нагли, а Арагорн рита мачлета в работно време.
231
0
 
37
 
! Отговори
Boroka преди 13 години
Катуните да се изгорят. *** да се кастрират.Помощите да се спрат.Направете им гета с огради и охрана.За най малкото провинение максимална присъда.Който не му харесва вън от България
230
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бойко да решава , *** ли ще гласуват за него или ние!
229
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
kvo da vi integrira da te kape da te vodi na raboto li da te hrani koli dati kupuva kavo iska6 pariti dava smetkite ti pla6ta pa toi gerb nesa nai budalite ti gi pomisli verno hora
228
0
 
10
 
! Отговори
Boiko Borisov преди 13 години
Vednaga zapo4vame integraciata vi v Belene
227
0
 
2
 
! Отговори
Boiko Borisov преди 13 години
Awe ste vi abstrahiram az vas.....
226
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Лелее пак някой използва *** срещу правителството... *** политици играете си с огъня, използвате ги тая лесна манипулируема маса, която се продава за едни кебапчета, но стават прекалено МНОГО и са прекалено НАГЛИ, ОПАСНИ... Утре вдругиден нещата ще излезнат извън контрол, но вас това не ви интересува нали.. Имате си вие уреден живот в чужбина...
225
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
be stiga obiasniava,sopite vadete,tuy nai go razbirat,vednaga sxva6tat polu4ovecite
224
0
 
36
 
! Отговори
Бореца преди 13 години
И какво им виновен ГЕРБ че ги бил излъгал?И какво искат нашите ***- интеграция която значи жилища,ток,вода,високо платена работа като за IT специалисти без да си учил нещо социални помощи ако може за всяко *** по 400 евро на месец ако може и малко горница и затова мислят че ГЕРБ ги е излъгал, а ако може въобще да не работят и как да стане това уважаеми *** кой да ви създаде това- Сорос ли, ЕС, САЩ кажете кой и този който ви обещал това отидете и го попитайте защо нямате всичко това!!!!!
223
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Отново само искания и никакви ангажименти от страна на ***! Искат да ги уважаме - аз лично уважавам работещи, образовани, ненарушаващи закона, чистоплътни хората, коя от тези характеристики притежава средно статистическия ***? Тайната на *** интеграция е промяната в тяхното мислене и поведение - всичко си зависи от тях самите!
222
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ei,kremikovskite pe6ti bezdeistvat...tam da gi integritrame grupovo
221
1
 
35
 
! Отговори
детхин преди 13 години
братя роми,вече мина времето на интеграцията ви ,идва времето на принуда за живеене по законите на страната,АКО СЛУЧАЙНО НЕ ВИ ХАРЕСВА ПРАВ ВИ ПЪТ И КЪСМЕТ ,СВЯТ ШИРОК ПЪТУВАЙТЕ СИ НА ВОЛЯ ПО 1000 КИЛОМЕТРА ПЕШ, КОЛКОТО СИ ИСКАТЕ.
220
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ш` ги интегрирам аз. С атомен ДЕЗинтегратор. Процедурата е еднократка и не отнема кой знае колко време. Нова технология, с гарантиран ефект :)
219
1
 
29
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Разбирайте статията - ГЕРБ ги излъга - отказа в условия на криза да отдели милиони за да хранути 11 годишни "майки" с по 3 деца. Отказа да построи нов блок за *** - разрушили блок 20 в Ямбол. Отказва да и раздава пари просто ей така (това разбира се не е вярно - още и раздават ама не колкото те искат ГАДОСТ). Отказва да налива пари в бездънна яма без никакъв смисъл... Край няма...
218
1
 
20
 
! Отговори
Българин преди 13 години
А тия гнусни *** не са в позиция да искат каквото и да било, защото не плащат ни данъци, ни осигуровки, ни метки. За да искаш каквото и да било, първо трябва нещо да дадеш или поне да предложиш.Това, че продължават да отправят искания, показва само невероятната наглост на хъхрещите ***.

Спонсорирани публикации