Ромски активисти: ГЕРБ ни излъга, не ни интегрира!

В писмо до премиера те изложиха спешните си искания
23 сеп 2010 18:44,
390
Ромски активисти: ГЕРБ ни излъга, не ни интегрира!
Снимка: БГНЕС

Ромите се чувстват излъгани от партия ГЕРБ, която не е реализирала обещаните към тях ангажименти, съобщиха представители на неправителствени ромски организации и активисти.

В сключения на 5 март 2009 г. Меморандум за разбирателство и общи намерения с ромската общност партия ГЕРБ се е ангажирала да работи активно за „същественото повишаване на социалния статус на ромската общност, за активно участие на ромите в обществения живот и в процесите на взимане на решения и изпълнения на същите“.

Разочарованието си ромите излагат в писмо до министър-председателя Бойко Борисов, подписано от представители на десетки ромски организации и активисти.

Те застават зад изразеното в оставката на Милен Миланов (национален координатор в България на „Международната инициатива на десетилетието на ромското включване 2005–2015") становище, че позицията му е останала обезвластена, за да успее да реализира очакванията на обществото за ромска интеграция.

Ромите са на мнение, че правителството умишлено маргинализира политиката за интеграция на ромите и не предприема никакви конкретни действия в тази посока.

„Когато въпросът за интеграция на ромите заема централно място в дебата на европейските институции, е абсолютно наложително правителството ни да включи в приоритетите си изпълнението на политиката за интеграция на ромите“, заяви Деян Колев от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“.

Той отбеляза, че за целта трябва да се осигури необходимият институционален, финансов и човешки потенциал и да се привлече широка обществена подкрепа.

„Непростимо е да се продължава с досегашната политика, при която ромите се възприемат единствено и само като тежест за обществото и опасност за социалния ред“, пише в писмото до Борисов.

„Този начин за третиране засилва предразсъдъците към нас и води още повече до капсулирането ни“, заяви Деян Колев.

Той изброи спешните искания на ромите:

1. Да се създаде административен орган, който да е пряко подчинен на министър-председателя и който да управлява и координира изпълнението на рамката за ромската интеграция на национално, регионално и местно ниво.

2. Да се планират мерки (с необходимото финансиране) по изведените национални приоритети на политиката за ромска интеграция. Незабавно да започнат да се решават най-наболелите въпроси на гетоизираните ромски общности.

3. Да се делегират отговорности на регионалните власти с реализацията на ромската политика на местно ниво.

4. Да се засили диалогът с ромската общност за вземане на решения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
277
0
 
3
 
! Отговори
Допълнение към искан преди 13 години
И още, по един ТИР с цветни метали на месец на катун.
276
0
 
10
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 13 години
Най-добрият кардиохирург в България е проф. Чирков. Преди години се бях влюбил в едно много мило и добро момиче *** - санитарка, но някак не ми стигна смелост да я потърся пак, а и отдавна живея в друг град. За мен всеки човек индивидуално в началото е празен лист и аз го третирам положително. Нямам никакви предразсъдъци. Докато той сам не напише нещо грозно на листа.Но не търпя стадния и неандерталския манталитет на *** общности. Това е. Желая Ви здраве и успех във сичко!
275
0
 
8
 
! Отговори
хубаво преди 13 години
И аз познавам образовани роми като теб, но за съжаление в последните 20 години тенденцията която се оформи да се образоват и учат на професия се занемари и резултата е виден.Много хора са недоволни не защото сте РОМИ или както там желаете да се наричате, а защото много от вас не си знаят задълженията и не желаят да ги научат, чувстват се безнаказани и правят престапления поголовно.Съжелявам но е видно и за най-големите ***, че трябва равноправие. Стига мрънкане и оправдания!
274
0
 
8
 
! Отговори
Бабаит преди 13 години
Ти не си ром.Ром е :Ромът е дестилирана алкохолна напитка, направена от остатъчните продукти на захарната тръстика меласа и тръстиков сироп, чрез процес на ферментация и дестилация. Бистрият дестилат обикновено се налива да старее в бъчви от дъбова или друга дървесина. Допълнително, по-тъмен цвят ромът може да получи с прибавянето на карамел.Ти си си *** и в това не трябва да те обижда
273
2
 
7
 
! Отговори
the_brainiac преди 13 години
Вижте господине, не само ромите са виновни. Ако знаете, че само в българия ромите, учащи за висше образование са 10 000, че и повече, можеби щяхте да се замислите. Ако има държава, то това значи, че има и закони. Аз съм за идеята да се прилага закона - виновните да се наказват. Вярно, че голяма част от ромското общество е наистина под всяка критика, но това не означава, че всички са такива. Аз съм ром, но си знам правата и ЗАДЪЛЖЕНИЯТА!
272
0
 
13
 
! Отговори
Aussie Dude преди 13 години
И аз искам да съм неинтегриран,което според ромската представа е:1.Да не се налага да се образовам и съответно да участвам в пазарана труда,като работя и плащам данъци.2.Да разчитам на социални помощи,детски добавки,някоя далавера(с някой кабел на Еон) или старо желязо от буклиците.3.За постигането на един нормален месечен доход са необходими няколко фацтора на лице:Популацията ми трябва да се конкурира с тази на полската мишка,така се осигурява една хубава сума дестки добавки,същевременно давам някой лев на социалните работници,което ми осигурява пълноценно използване на държавни средства и не на последно място минимални умения по крадене на кабел.4.Не се налага да живея на постоянен адрес,плащам данъци-защото съм специален в тази държава и тя трябва да ме издържа,защо аз да работя докато другите работят за мен.А какво значи интегрирам ами сигурно обратното на горе написаното,почти съм сигурен че ако *** осъзнаваха какво означава нямаше никога да пишат(не ,че те могат да извършват такива дейности) такова писмо.Не съм расист и нямам никакви проблеми с *** просто всички сме граждани на тая дъжава и имаме еднакви ангажименти към нея.
271
0
 
8
 
! Отговори
Циганин преди 13 години
Уважаеми *** (***), ГЕРБ не ви излъга, напротив свърши си перфектно работата. Идеята на ГЕРб беше не да ви интегрира, ами да ВИ ГО ИНТЕГРИРА, и това го направиха.
270
0
 
16
 
! Отговори
... преди 13 години
Като си поданик в една държава освен права имаш и задължения.Когато си изпълниш задълженията, можеш да започнеш да изискваш.Това трябва да важи за всички.Не може на едни да даваш, а на друг не.За каква интеграция се говори, при положение, че и лидерите на ромските организации пет не дават за своите и припират сумати пари от субсидии. Няма ли желание от страна на ромите да се променят, няма как и ние да ги приемем.Не може да ти дадат тристаен апартамент,а ти да запалиш дограмата и да се топлиш.
269
0
 
14
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 13 години
Франция им виновна, ГЕРБ им виновни...Ако ромите (каква е тази дума бе?) имат някаква работеща идея, аз съм много любопитен да чуя. Предполагам, че и самите ГЕРБ са отворени към идеи.На мен вече нищо не ми идва на ум. Опитаха се да ги интегрират с железобетонен панелен блок (номер 20 в Ямбол) и блокът се разпадна като след ракетни атаки... Само с клетки за лъвове в резервати, без никакви метални и каменни инструменти могат да се интегрират тези. Откъдето минат тревичка не никне...
268
0
 
20
 
! Отговори
продължение преди 13 години
А който разчита на кражби и помощи не успява. Това не е по вина на държавата. За да искаш да те интегрираш трябва и ти да покажеш, че заслужаваш. А не да ми разправят колко низвергнати били. ама само когато им е угодно. Какво са платили те през живота си? А? В пловдив преди няколко години от ВиК като искаха да влязат в една от махалите да отчетат водомерите знаеш ли с какво ги посрещнаха, а? С камъни. Каква интеграция искат? Аз мога да плащам, а те не. Кой е дискриминирания в случая?
267
0
 
14
 
! Отговори
гого преди 13 години
До 302: В случая става въпрос за тенденции. А те са, че болшинството ***, не всички разбира се, се занимават с криминални деяния и пълнят затворите. Мога да ти покажа статистически данни, но не мисля че ще ти харесат. Аз лично нямам нищо против вас когато се държите цивилизовано.
266
0
 
13
 
! Отговори
аз преди 13 години
Колко усилия още трябва да се направят? Не е ли достатъчно, че ги издържаме, плащаме им помощи, водата, тока, здравните осигуровки, построили сме им жилища, за които естествено не плащат и ги рушат за да вземат арматурата от тях. Като се качи контрола в автобуса или където и да е познай кой глобяват - мен или тях... Специално в малцинството, който иска да се интегрира - се интегрира. Има много от тях, които работят, плащат си сметките, децата им учат в хубави училища. Всичко е въпрос на желание.
265
1
 
11
 
! Отговори
един орк преди 13 години
Не, разбира се, но когато се говори за всички, знаеш, че покрай мокрото и сухото гори. Плашещо е, че вината се търси ту в едната, ту в другата страна. Плашещо е, че се реагира първосигнално и от роми, и от българи. Усилия трябва да се правят от всички, за да направим обществото ни едно по-уютно място да нас и децата ни. Въпросът е, че всички трябва да искаме държавата да влезе в гетата и да не позволява беззаконие по никакъв повод. Законът трябва да закриля и наказва еднакво всички граждани.
264
0
 
9
 
! Отговори
forgetit преди 13 години
Интеграция на *** е поредната утопия която ще се провали с гръм и трясък. Също като интеграцията на черните в САЩ. Те имат по-големи социални придобивки от белите. Приемат ги с предимство в големите университети, платиха им обещетения заради робството, построиха им прекрасни нови блокове които те унищожиха до неузнаваемост... звучи ли ви познато?... и т.н. И след всичко това резултата е пълни затвори с черни генг-бенгари.
263
0
 
10
 
! Отговори
МЕН преди 13 години
Отговора на исканията от премиера трябва да е само една дума ФАКОФФФФФ!!!!с послеслов РАБОТЕТЕ И ПЛАЩАИТЕ СИ ДАНЪЦИТЕ И СМЕТКИТЕ!
262
0
 
8
 
! Отговори
ГЕРБер преди 13 години
"НА КАЛПАВ КОСМОНАФТ - КОСМОСА МУ ПРЕЧИ"
261
0
 
15
 
! Отговори
До 302 преди 13 години
Е ти май не разбираш същината на проблема приятелю - никой не би разкъсал теб! Ти явно си ОБРАЗОВАН ЧОВЕК, водещ нормален живот като всички нас - под НАС нямам предвид просто българския етнос, а всички хора живеещи в нашето общество включително и ти. Проблема са *** живеещи нечовешки в гетата, отказващи да се образоват и приобщат към обществото - тези хора които са приели като начин на живот кражбите, просията, проституцията и т.н. Ти одобряваш ли този начин на живот?
260
1
 
8
 
! Отговори
интегратор преди 13 години
Кво се правиш на вода ненапита бе,хитрец!?Много добре знаеш за какво става дума!Докато се правите на тарикати,вършите щуротии и все по тънката лайсна,никой няма да ви приеме!Дръжте се като останалите хора и всичко ще е наред!Аман от *** и ***!
259
1
 
11
 
! Отговори
до 302 преди 13 години
Чудесно е че има и такива роми като тебе,но за съжаление те са изключение от правилото а не правило.Масовите роми са от другия тип(крадящи ,неплащащаии мрункащи и т.н ),Интеграция означава да учиш да работиш да си плащаш данъците и тогава да имаш някакви претенции, а не да се самонастаниш някъде и като те изгонят държавата да ти е виновна пък и длъжна.Така че такива като теб са добре дошли и никой няма да ги разкъса.
258
3
 
5
 
! Отговори
Балин преди 13 години
ГЕРБ никой не интегрира а само подтиска просто сте час от българите те ГЕРБ подтискат всички българи!

Спонсорирани публикации