Ромски активисти: ГЕРБ ни излъга, не ни интегрира!

В писмо до премиера те изложиха спешните си искания
23 сеп 2010 18:44,
390
Ромски активисти: ГЕРБ ни излъга, не ни интегрира!
Снимка: БГНЕС

Ромите се чувстват излъгани от партия ГЕРБ, която не е реализирала обещаните към тях ангажименти, съобщиха представители на неправителствени ромски организации и активисти.

В сключения на 5 март 2009 г. Меморандум за разбирателство и общи намерения с ромската общност партия ГЕРБ се е ангажирала да работи активно за „същественото повишаване на социалния статус на ромската общност, за активно участие на ромите в обществения живот и в процесите на взимане на решения и изпълнения на същите“.

Разочарованието си ромите излагат в писмо до министър-председателя Бойко Борисов, подписано от представители на десетки ромски организации и активисти.

Те застават зад изразеното в оставката на Милен Миланов (национален координатор в България на „Международната инициатива на десетилетието на ромското включване 2005–2015") становище, че позицията му е останала обезвластена, за да успее да реализира очакванията на обществото за ромска интеграция.

Ромите са на мнение, че правителството умишлено маргинализира политиката за интеграция на ромите и не предприема никакви конкретни действия в тази посока.

„Когато въпросът за интеграция на ромите заема централно място в дебата на европейските институции, е абсолютно наложително правителството ни да включи в приоритетите си изпълнението на политиката за интеграция на ромите“, заяви Деян Колев от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“.

Той отбеляза, че за целта трябва да се осигури необходимият институционален, финансов и човешки потенциал и да се привлече широка обществена подкрепа.

„Непростимо е да се продължава с досегашната политика, при която ромите се възприемат единствено и само като тежест за обществото и опасност за социалния ред“, пише в писмото до Борисов.

„Този начин за третиране засилва предразсъдъците към нас и води още повече до капсулирането ни“, заяви Деян Колев.

Той изброи спешните искания на ромите:

1. Да се създаде административен орган, който да е пряко подчинен на министър-председателя и който да управлява и координира изпълнението на рамката за ромската интеграция на национално, регионално и местно ниво.

2. Да се планират мерки (с необходимото финансиране) по изведените национални приоритети на политиката за ромска интеграция. Незабавно да започнат да се решават най-наболелите въпроси на гетоизираните ромски общности.

3. Да се делегират отговорности на регионалните власти с реализацията на ромската политика на местно ниво.

4. Да се засили диалогът с ромската общност за вземане на решения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
297
2
 
8
 
! Отговори
Владо преди 13 години
Ако ги третираме както американците третират индианците проблема ще бъде решен много елементално. Предпоставките това да се направи не са никак малко 1.Индианците както и *** на желаят да работят 2.Не спазват закони и правила както едните така и другите 3.Пречат на местното население да живее спокоен живот няма да продължавам.А решението е елементарно ,да се създаде резерват на избрано място където да бъдат изселени *** .Така ние ще живеем спокойно а те няма да са "Дискриминирани.
296
1
 
13
 
! Отговори
ЧЕ от БГ. преди 13 години
В сключения на 5 март 2009 г. Меморандум за разбирателство и общи намерения с ромската общност партия ГЕРБ се е ангажирала да работи активно за същественото повишаване на социалния статус на ромската общност, за активно участие на ромите в обществения живот и в процесите на взимане на решения и изпълнения на същите.И КОЙ СЕГА ИЗЛИЗА,ЧЕ Е ИЗБРАН С ГЛАСОВЕТЕ ТА РОМИТЕ?-НАШ БОКО!
295
0
 
19
 
! Отговори
Helzo преди 13 години
Дадохме им апартаменти - ограбиха ги и ги разрушиха.Дадохме им пари.Изхарчиха ги и продължиха да грабят.Пробвахме с добро.Почнаха убийствата.ДОКОГА, питам ви?
294
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
просто лъже като ДЪРТ ***. НЕ СИ ПРАВ, НЕ ЛЪЖЕ КАТО ДЪРТ *** - ПРОСТО СИ ГОВОРИ. ТЕ *** ДОКАТО ГОВОРЯТ ЛЪЖАТ, НЯМА СМИСЪЛ ДА СЕ НАЗОВАВА ЧЕ ЛЪЖАТ :))))
293
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
просто ***!!без коментар
292
2
 
8
 
! Отговори
Турчин преди 13 години
Тая интеграция с Герб няма да стане...Трябва да дойдат руснаците...Ей ви един пример за успешна интеграция: ПРОФ. ТОДОР БАЛКАНСКИ: ТОДОР ЖИВКОВ ПРОИЗХОЖДА ОТ ВЛАШКИ ***! ...Преди това Руси Стойков, още в началото на 70-те години, ми каза, че в Ботевградско живеят така наречените кръстеняци, тоест, ***, които са били побългарени насилствено от един руски офицер, и че Тодор Живков произлиза от такава фамилия. След като вече имах този сигнал, за мен не представляваше никаква трудност да открия кръстеняците. Конкретния повод и описанието на покръстването открих в записките на един известен български държавник - Тома Василев, и така попаднах на рода Яшарови. Яшар на турски значи Живко и при побългаряването са си променили името на Живкови. Открих защо повечето правчани са с име Тошко и Тодор и защо им казват Тоше. Защото при покръстването е използван свещеник от близкия манастир Св. Тодор и попът при всеки е казвал името на светеца Тодор и така са се намножили Тошетата в Правешко. Така открих част от биографията на Тодор Живков и рода по баща на Диктатора. Намери се едно свидетелство, че ***, който е носил главата на Бенковски, е бил прадядото на Живков.
291
0
 
10
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ преди 13 години
На всички БЪЛГАРИ препоръчвам това... потърсете в интернет "Срещу цинизма на "Великолепната шесторка" и "Байландо"много добър текст засягащ и *** чакане наготово и безотговорно размножаване на тази напаст, а аз ако съм на мястото на *** активисти бих се заврял в миша дупка от срам стига сте чакали на готово бе хиени работете мързеливци скапани!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
290
0
 
14
 
! Отговори
До 320 преди 13 години
Аз за пет години редовно обучение в университет не съм видяла НИТО ЕДИН *** да учи там, нито пък съм чула за такъв в някой друг ВУЗ. Така че г-н Ромът , който твърди, че в България имало над 10000 ромски студенти , просто лъже като ДЪРТ ***.
289
0
 
3
 
! Отговори
az преди 13 години
da be da
288
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Съгласен съм,има сред ромите "бели лястовици", както и сред българите има адски много противна ***...но трябва да разберете, че докато не се разбие модела на гетото, за никаква интеграция не може да става въпрос. Не може в 21 век в европейска държава да има квартали, в които не обикновени граждани, а дори полицията се страхува да влиза..това го има само в САЩ, и третия свят...
287
0
 
11
 
! Отговори
До 320 преди 13 години
Имах съученичка- ***, която завърши английска гимназия, приеха я да учи висше в Благоевград, специалност дефектология, или нещо подобно.След ви курс от фондацията на Сорос я изпратиха на няколкомесечно обучение в Швейцария, тъй като (по нейни думи) била ЕДИНСТВЕНАТА *** в България, която говори английски и учи висше обранование.Останалотое ясно- като се върна в България, прекъсна обучението, омъжи се, направи си собствена фондация, народи няколко *** с с фондацията храни цялата ро
286
0
 
7
 
! Отговори
До 320 преди 13 години
До the_brainiacИ в кой ВУЗ учат тези 10000 роми - студенти в България?Може би *** свободен университет край сметището в Цалапица.
285
1
 
3
 
! Отговори
the_brainiac преди 13 години
И? До сега усещал ли си отношение спрямо теб, различно от нормалното?! Сигурно, но в много малка степен. Обаче все повече хора добиват СЕГА отношение спрямо *** общност, поради явното нежелание на голяма част от ромите да се държат цивилизовано и точно ТИ за съжаление няма нужда да страдаш, но така ще се получи и това е несправедливото.
284
0
 
14
 
! Отговори
До the_brainiac преди 13 години
Българите имат много недостатъци, но не са расисити. Цялата омраза идва от извратената ценностна система на ***, всички знаем за какво става въпрос. А за такива като Вас, дълбокото ми уважение,радваме ви се. Учил съм с *** в класа и сме били приятели. За жалост сте много малко. Средата, средата в която живеят огромна част от вас е пагубна, а не искат нищо да се промени.
283
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Явно се свъшило желязото за крадене...Доколкото разбирам ромите искат да получават пари: (повишаване на социалния статус - Да се планират мерки (с необходимото финансиране)) без да работят нищо!Мерките дето трябва да се планират и ще гарантират пълно интегриране на ромите са:1. Всички роми да се кастрират!2. Децата им да се изземат и да се дадат на приемни семейства.Там да бъдат възпитани и образовани.до 50 години ромите генетично ще са интегрирани и няма дори да се забелязва че ги има
282
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
колко е хубаво това момиченце на снимката до ***.жалко че ще израстне в катун и няма да се образова
281
3
 
4
 
! Отговори
един глупав циганин преди 13 години
Ей много умни тез булгари ей, виж вки куминтари са писали само бравус. Ама що пишат коментари вместо да са на работа да работят и да плащат данъци, че да има при за ***. Ей недейте така хора работете иначе оставаме гладни ние ***, виждате ко става криза е оставете писането ами работете че жената бременна комшийката и той
280
2
 
4
 
! Отговори
the_brainiac преди 13 години
Извинявайтер но на моя език точно така се наричаме. Не знам какви са Вашите впечатления относно нормалните ргаждани на Република България, но смятам че се водите не само по типичните сензационни излъчвания на електронните и какви ли не още медийни издания, но и по изградените през годините стереотипи и предразсъдъци. Защо не приемате, че има и добри хора сред нас. Яд ме е когато показват само отрицателните деяния, но не и положителните. Сега ще кажете "няма такива"... не е така!
279
2
 
4
 
! Отговори
До 320 преди 13 години
Виж сега ти май не разбираш, че за повечето хора *** е синоним на човек живеещ при ужасни условия в гетото, човек без никакви стремежи, човек живеещ ден за ден, откровен крадец, престъпник и т.н. За мен ти не си ***! Определяй се както искаш, но за мен ти си просто един нормален човек живеещ в България - въпреки, че напрактика всички родени и живеещи в тази страна сме българи! Човек като теб трябва да служи за пример на *** от гетата!
278
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В Швейцария чужденците се смятат за интегрирани, когато:1/ разбират езика; и 2/ могат да четат вестник.Кога нашата държава ще внесе яснота...за интеграцията?!

Спонсорирани публикации