Психоза сред мюсюлманите и страх сред християните

Главното мюфтийство: В ход е нов възродителен процес!
Обновена: 22 окт 2010 17:04 | 22 окт 2010 16:49,
376
Психоза сред мюсюлманите и страх сред християните
Снимка: Булфото

„От 2006 г. насам переодично сме свидетели на специализирани акции и агресивни действия на службите срещу мюсюлманите в България“. Това каза бившият Софийски мюфтия Али Хайраддин на пресконференция днес.

Той посочи няколко показни акции на службите срещу мюсюлмански активисти, след които има образувани досъдебни производства.

Те впоследствие са прекратени от прокуратурата поради липса на достатъчно доказателства за изготвяне на абвинителен акт.

Задържаните са обвиняеми в престъпления, които са им повдигнати и предявени, а в крайна сметка „в публичното пространство се появиха термини като традиционен ислям, радикален ислям, уеххабитска идеология, селефитски ислям. Навлиза се в непонятна за коментиращите и публиката терминология, която всява страх и ужас в незапознатите“, заяви Хайраддин.

„Господин премиер, проверете тези акции!“, призова той, като припомни, че след като е спечелил изборите, Борисов заявил в НДК, че мюсюлманите трябва да се чувстват защитени.

„След всичко това бихте ли се чувствали защитен, ако сте мюсюлманин?“, попита премиера той.

Още по темата

По думите на бившия столичен мюфтия тези акции и при тези обстоятелства застрашават единствено българския народ и националната сигурност, като насаждат омраза и създават психоза сред мюсюлманите и страх сред християните.

„След като няма извършено престъпление от нарочените за престъпници, няма обвинителни актове и осъдени, какъв е смисълът от всичко това?

Срам, морални щети... Могат да обвиняват, а не могат да се извиняват. Какво е моралното обезщетение за потърпевшите?

Кой всъщност насажда омразата? Какво цели с това? Кой печели от всичко това?“, попита Хайраддин.

Според него „някой изгаря от нетърпение да създаде условия за радикализиране“.

По думите на Хараддин, ако службите продължават да целят мюсюлманите, за да си правят имиджа на техен гръб, то напрежението сред тях се нагнетява.

„Ще водим дела срещу институциите, които издадоха заповеди за тези акции и срещу тези хора, които ни осъдиха предварително. Ако не можем да получим правата си в България, ще ги търсим чрез ЕС“, категоричен е Али Хайраддин.

Същевременно в писмо до медиите Главното мюфтийство на мюсюлманите в България предупреждава българската общественост, че се подготвя нов възродителен процес.

Публикуваме част от текста на Главното мюфтийство:

„Българската държава се готви да проведе поредния възродителен процес, който ще бъде насочен към ограничаването на религиозните права и свобода на вероизповеданието на гражданите, изповядващи исляма.

Знаем и ясно заявяваме, че българският възродителен антимюсюлмански процес, насочен срещу общността ни, навлиза в нов етап от прилагането и развитието му.

Всички експерименти от този род са започвали с мюсюлманите от първите редици и се цели не само сплашване и натиск на останалото население, а също и ограничаване на възможността да се влияе на гражданите чрез проповеди и учебна дейност.

Нашите добронамерени действия да обучаваме и възпитаваме гражданите в морала и традициите на исляма срещат силна съпротива от политици, общественици, а често и от държавни служители.

Това става причина за създаване на враждебни обществени нагласи срещу всички мюсюлмани и предпоставка за дискриминация, неприемливо отношение и прояви срещу лица и храмове.

Доказателство за това са и последните проверки на имами и мюфтии от три области и недоказаните слухове за разпространение на радикален ислям.

Първоначалните мерки за тормоз на духовници ще бъдат последвани и от други стъпки. Процесът ще трае години, но е по-страшен от всякога, защото се извършва подмолно и перфидно с незабележими на пръв поглед методи и средства.

Уважаеми колеги, скъпи приятели, братя по участ, предупреждаваме, че най-лошото предстои – ще бъдем гонени, унижавани, заплашвани и несправедливо обвинявани, затова трябва да бъдем духовно силни и извисени.

Молим се горещо на Всевишния Аллах да ни укрепи в усилията да запазим вярата и религията си, да ни вдъхнови за мъдри и правилни решения и да дочакаме истинската неподправена демокрация и свобода за всички граждани в нашата родина България!

Аллах да ни е на помощ!“, завършват от Главното мюфтийство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


376
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
346
2
 
0
 
! Отговори
иван преди 13 години
Абе господа фесове, какво пак недовослствате.На вас ви трябва не възродителен процес а газови камери. Къде е Баи Тошо да ви видя как ще говорите и ще се оплаквате
345
2
 
0
 
! Отговори
tuionui преди 13 години
Opasni!! Promivat mosazite na sukalchetata oshte!! Strashno e! No niama spasenie, veche e kasno, predi godini triabvashe neshto da se napravi.....kasno e....mnogo e kasno....SORRY
344
2
 
0
 
! Отговори
tuionui преди 13 години
za sazalenie, tova shte stane
343
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
do 341 kakto kaza Prezidenta v Bilgariya ima myasto i za Hristiani i za Myusyulmani. Nikoy ne moje da kaje koy kade shte hodi oshte pomalko ti
342
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ti otkide znaesh za islyama?????????Chel li si Korana??????? nedey da govorish gluposti mnoga ta molya
341
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 357 Така е, но българите не четат Записките на З. Стоянов. НЯма лошо хората да живеят в разбирателство. Всички раздори са изкуствено създадени.
340
3
 
5
 
! Отговори
Леле мале преди 13 години
Зле разбраната толерантност към религии изповядващи нетърпимост към други вярвания какъвто е исляма ще ни изиграе лоша шега - докато се усетим ще бъде много късно. Кой дава право на тези да озвучават и дразнят хората с овчото блеене от джамиите? Защо се правим, че нищо няма? какво ще оставим на поколенията след нас - задължителен турски в училище, а българския само в къщи?
339
1
 
3
 
! Отговори
turchin преди 13 години
От къде разбра че исляма не зачита другите религии? Дай ми пример с доказателство? Аз да ти кажа че Исляма признава че Исус е пратеник на Аллах или Бог както вие го наричате и ще се завърне в деня, когато идва края на света. Вие християните вярвате ли че Мохамед е пратеник на Бога?
338
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Прав си, помаци са били, но със съгласието, поощряването а на места и с дейното участие на редовен аскер. За Батак се говори най-много, но селата и градовете клани и изгорени и от редовна армия и башибозук са много повече. Ахмед Ага Барутанлията е бил награден от османските власти.
337
0
 
4
 
! Отговори
Турчин преди 13 години
Те помаците са потурчени българи.Все едно турци са ги клали.Ти като приемеш религията, традициите, обичите на турците вече преставаш да си българин.Ахмед Ага е бил на чело на *** колили Батак.Еми това име не е българско.
336
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Баташкото клане е дело на помаци от околните села.....документирано е от Захари Стоянов
335
4
 
10
 
! Отговори
Турчин преди 13 години
Какви ли не коментари четох.Кланетата в Батак не били истина. Е как да не са? Чужденци са писали, че са истина.Сега, че не е удобно за турците - да.Ама ако всяка неудобна истина я триехме от историята си - щяхме сега да сме без история.А иначе Османската империя направо е хуманна сравнено с демократична Турция.Ами кога са клани арменците (геноцида дето уж го нямало - пак неудобна истина). Кога е заколен и опожарен Измир (избити са жени, деца, старци, мъже около 1 млн. души)?Не е ли Мустафа Кемал този дето ги е избил?
334
3
 
5
 
! Отговори
Славян преди 13 години
Отново ще ни изнудват жалкото е ,че и Боко им клекна!
333
0
 
2
 
! Отговори
гурбетчия преди 13 години
351.Хайде ще ти сложа един плюс от мен,вече имаш 2.Бравооооо!
332
0
 
2
 
! Отговори
гурбетчия преди 13 години
до 351.Брееее няма и 1 минута от коментара ти и вече имаш плюс! Ти отиди да си търсиш помощ,щом сам си слагаш плюсове,ясен си ми!
331
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"измислени глупости като аллах или господ"...............безумно *** си, търси помощ
330
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Най - опасната религия е ислямската!!Няма по- кървава и незачитаща другите вявания,няма друга с такива призиви към джихат ,и всякакви други отнемащи човешкия живот пътища.Няма друга религия отнемаща по по-грозен начин правата на жените и децата.Вижте докъде се докараха Франция,Англия и Германия.Прочетете книжките на Халед Хисейни ,вече американец ,и помислете докъде води правия ислям!!!!
329
1
 
1
 
! Отговори
Белия преди 13 години
Найстина има вярно в това, но и не съвсем.
328
11
 
4
 
! Отговори
гурбетчия преди 13 години
до 343.Много ми е мъчно да го кажа,но докато християните ограбват земите на мюсулманите и създават конфликтни огнища в арабските страни,ще има тероризъм!Жалко!
327
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
TIQ SLUJBI KOITO SE ZANIMAVAT S MYUSLYUMANITE V BG SAZDAVAT OPASTNOST OT KONFLIKT. A STANE LI NQKVA SERIOZNA RAZMIRICA V BG TO SAS SIGURNOST TOQ PAT 6TE STANE KATO V KOSOVO. TOVA E GARANTIRANO. ILI PO SKORO TIQ SLUJBI RABOTQT ZA TURSKITE SLUJBI ZA6TOTO STANE LI NE6TO VE4E POLOVINATA BG 6TE E TURSKA. TAKA 4E BALGARIQ SAMA SI VKARVA AVTOGOL. E TAKA E KATO E TAP BALGARINA