1,5 г. гратисен период за отпуските поиска НДСВ

"Обезщетение за болест да има, когато човек наистина е сериозно болен", каза Хр. Христова
24 апр 2010 14:53,
32
1,5 г. гратисен период за отпуските поиска НДСВ
Председателят на НДСВ Христина Христова. Снимка: БГНЕС

Гратисен период от година и половина за използването на натрупаните отпуски на работниците поиска лидерът на НДСВ и бивш социален министър Христина Христова, съобщава „Дарик”.

Синдикатите и работодателите се обединиха около идеята да се даде възможност на работниците да си вземат полагащите им се дни за почивка до края на следващата година. Правителството обмисляше това да стане до края на тази година. Очаква се окончателното решение.

Ето какво каза Христина Христова за отпуските и за идеите на управляващите за промяна в начина на плащане на обезщетенията за болничните в първите три дни:

„Целта е не после, когато напусне човек, да получава пари, а да възстановява работната си сила и здравето. Въпросът е, че трябва да се даде гратисен период.

Досега явно хората не са използвали своите права. Ето защо гратисният период не трябва да е до края на 2010 година, както казва правителството, а поне до 2011 година, за да се реализира това право на хората да си ползват отпуските.

За болничните - там мисля, че въпросът е съвсем друг. В много страни членки на ЕС - мисля, че 19 - има такъв изчаквателен период, в който не получават обезщетение за болест хората. Различни варианти се предложиха.

Важното е да се обезпечава обезщетение за болест, когато човекът наистина е сериозно болен. След третия ден се разбира дали има сериозни проблеми със здравето. Мисля, че най-благоприятно е един изчаквателен ден да има, който да не се поема от никого и оттам нататък хората да си получават своето обезщетение".

Макар принципно да изразиха подкрепа за тези мерки на правителството, от НДСВ заявиха, че то продължава да работи по метода на „пробата и грешката".

„Това, което сега се случва, е омраза, агресия, нестабилност, полицейщина, грубост и несигурност", посочи Христина Христова.

Тя откри форум, посветен на 5-ата годишнина от подписването на договора за присъединяване на страната ни към ЕС. В него се включиха Гергана и Соломон Паси - първият министър на България по европейските въпроси и външният ни министър тогава.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Мами преди 14 години
До 30 Госпожата идва в своя хотел в Поморие. Днес стана приказка дали трябва да се разследват депутатите твърдо заставам зад това какво са придобили през това време. Искам да ви кажа че те бяха от едно котило Севлиевски Велчев и други
29
0
 
1
 
! Отговори
до 24-ти преди 14 години
искам да те питам като живееш в малко градче/от селски тип/ където работата е кът и един двама бандити го държат в ръцете си и каквото кажат, това става как ще си вземеш отпуската, как ще се одървиш на шефа си дето и той пърди в гърнето на ония от по-горе/които са с всяка нова власт - преди бяха царисти, сега са гербери, утре може и ханъми да станат, далавера да има/. Лошото е че в 90 процента от България почвата е направо плодородна за измами.
28
1
 
1
 
! Отговори
туркиня преди 14 години
Човек винаги съди за другите по себе си... Тази госпожа на снимката сигурно има да ползва доста дни / въпреки че е ходила на почивка най-малко по два пъти на година / ...Всички общински кметове и най-близките им служители
27
0
 
0
 
! Отговори
bobo преди 14 години
Kakva e tazi rabota Po 50 dena otpuska za godina li imate
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А смятате ли, че тези чиновници от министерствата,които от 3,4 години не са ползвали отпуските си е вярно.Хващам се на бас, че всяка година са били на почивка, това много лесно може да се провери.А може би почивката е оформена като командировка.И сега народа пак им е длъжен с по 3-4 заплати.Ето така се източва държавата със знанието и участието на управляващите.Отпуските се дават всяка година, за да възстанови силите си работещият.Познайте колко са се изморили,щом са нямали нужда от почивка.
25
0
 
0
 
! Отговори
AcOrP преди 14 години
a moje li purvite 3 meseca v godinata da ne vi plashtam osigorovki i danuci a samo rabotodatelq da dava tam kolkoto e negoviq dql, chetvurtiq mesec nikoi nqma da vi vnasq, i sled tova 8 meseca shte si gi plashtame normalno... nali se seshtate 4 dni po malko ot mesechnata zaplata e 20% na 1000 leva zaplata tova si e 200 leva, kakvo kato se razboleesh shte trqbva da zarazish vsi4ki kolegi/klienti shtoto izlezesh li v bolnichen nqma da moje da si platish smetkite posle...
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Тая какъв играе та ще иска!
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Тази кака на снимката ще я измамят и понеже тя си го знае ще прецака и болните, за да не я измамят мошениците.
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
до 23Измами стават там, където има почва и навик да се ***. Където няма почва не става.
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ДО МММ.НЯМА НЕЗАМЕНИМИ.ИНА ХРОНИЧНИ БАЛЪЦИ,КОИТО ДОБРОВОЛНО НАРУШАВАТ ЗАКОНИТЕ И ДАВАТ ВЪЗМОЖНОСТ НА НЕДОБРОСЪВЕСТНИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ ДА СЕ ГАВРЯТ С РАБОТНИЦИТЕ СИ.СЛЕД КАТО СМЕ В ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ ЗАЩО НЕ ПРИЕМЕМЕ ТЯХНАТА СХЕМА НА ПОЛЗВАНЕ НА ОТПУСКА И ИЗПЛАЩАНЕ НА БОЛНИЧНИ?ТЯ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПРОСТА ,ЯСНА И БЕЗ ВЪМОЖНОСТ ЗА ИЗМАМИ.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ТИЯ ЦАРЕДВОРЦИ И ЛАКЕИ НЯМА ЛИ КОЙ ДА ГИ НАШЛЯПА ПО ЗАДНИЦИТЕ ТЕЗ ДУПЕДАВЦИ
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
оплачи се на кака Здравка !
18
3
 
4
 
! Отговори
МММ преди 14 години
За отпуските наистина трябва да има гратисен период! Да кажа за себе си: от три години работя сама в един сектор. Когато отсъствам, работата се натрупва. Затова и не вземам почивни дни - после не смогнвам да свърша натрупалата се купчина задължения! Така, сега имам 150 дни отпуск, натрупани за 3 години! Не е справедливо да ми отнемат почивката! Нито съм почивала, нито ще ми дадат право да си почивам. А! И няма да ми я платят поне! Определено не е справедливо!
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Кака Здравка и кака Пенка. Ура!
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Тая ми прилича на новата Масларова ...
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
На чичко цар му прощавахме,защото не знаел родния си език,на тази госпожа-защото е сериозно болна или как?
14
1
 
0
 
! Отговори
turkinq преди 14 години
hayde sega zatvarqme bolnicite vsichki v otpuska tam ima nay mnogo natrupani otpsuki eh prost narode sega idete da se lekuvate v germaniq
13
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 14 години
нагла партийка .а тия остатъци от нея искат да яхнат идеята да влязат пак в парламента та да си живуркат още поне 4 годинки. никога повече доверие на тия.
12
0
 
5
 
! Отговори
Криста преди 14 години
Остава и да дефинират точно какво значи сериозно болен.Защото често дребни болежки водят до фатален край.Или си болен или не.Звучи ми като малко бременна и по-бременна.
11
2
 
5
 
! Отговори
безпристрастен преди 14 години
защо така ги плюете нали едно време ревяхте царя да доиде след време така сигорно ще плюете и по Борисов