Пъзелът А + Б + В

Какъв е залогът за Алтернативата за Българско Възраждане?
Обновена: 11 ное 2010 07:04 | 10 ное 2010 23:30,
155
Пъзелът А + Б + В
Снимка: БГНЕС

Не е време за обяснения кой е ляв и кой - десен – днес залогът е бъдещето на нашето отечество!

С тези гръмки думи "инициативна група" обяви свикването на форум "България - на другия ден".

На форума в четвъртък ще бъде обсъдено създаването на гражданско движение Алтернатива за Българско Възраждане.

В сряда привечер от прессекретариата на държавния глава съобщиха, че Георги Първанов ще участва във форума.

Какъв е залогът и какво ще е бъдещето за Алтернативата за Българско Възраждане (АБВ)?

Часове преди форума парчетата от „президентския пъзел“ вече започват да се подреждат.

(А) Риторика за политическия център

Видяхме се в Смолян и там разговаряхме, на празника на града, разкри пред Dnes.bg Стефан Личев, председател на Земеделския народен съюз.

“[Първанов] каза, че се заражда такова движение и нали има и други хора, които... той няма да го оглавява, просто е съпричастен към едно такова движение. Но кои са другите хора, аз също не знам“, каза още председателят на Земеделския народен съюз.

Ако едно подобно движение тръгне наляво, то ние няма да бъдем там. Така че въпросът е наистина да има характер на алтернатива, която е еднакво отдалечена отляво и дясно, смята Стефан Личев.

Мисля, че е крайно време да се създаде едно такова центристко движение, което малко да намали тази омраза и безумното противопоставяне на дясно и ляво. Въпросът е обаче какво ще представлява то и ако имаме някакви допирни точки с едно такова движение, може би ще започнем разговори, обясни председателят на Земеделския народен съюз.

(Б) Инициатива от експерти

„Ние говорим за една инициатива от експерти, от представители на различни слоеве на гражданското общество, хора, които имат и своите политически предпочитания, някои – и пристрастия“. 

Това разкри пред Dnes.bg Божидар Митев, заместник-председател на Политическо движение „Социалдемократи“.

Не би трябвало да очаквате, че на 11 ноември ще бъде промотиран някакъв партиен проект, разясни Митев.

За „Социалдемократи“ е важно „да се наложи едно експертно гражданско начало във формирането на политики в интерес на обществото, на страната“.

(В) Риторика за гражданското общество 

Еленко Божков и Иглика Иванова от партия "Български социалдемократи" също са получили покана за гражданския форум “България – на другия ден”, научи Dnes.bg.

Иванова е заместник-председател на „Български социалдемократи“ , а Божков – секретар на партията.

Има ли нещо лошо в това президентът да стимулира създаването на реално гражданско общество? Аз мисля, че не. - заяви пред Dnes.bg председателят на „Български социалдемократи“ Георги Анастасов.

Критиците на проекта

Иван Генов, съпредседател на младата партия "Българската левица", е силно критичен и към бъдещата гражданска инициатива на Георги Първанов: "Президентският проект няма да играе основна роля в българския политически живот. Първанов не може да роди нищо здраво".

Това е пореден удар на Георги Първанов срещу партията, на която е бил председател. И затова в БСП са в шок - "за" подкрепа или да бъдат опонент на АБВ-то, коментира Генов.

В миналото Генов беше депутат и член на БСП. 

Първанов никога не е бил социалист, включително и тогава, когато е бил председател на тази партия [БСП], заяви Иван Генов.

"Българската левица" счита, че този проект [на Първанов] е опит за запазване на преходния елит, отбелязва Генов и е категоричен в оценката си: "И БСП, и АБВ по безспорен начин са свързани с олигарсите".

АБВ е една голяма заплаха за БСП, защото Първанов иска да паразитира върху спомените от своето председателство, каза още социалистът.

Патова ситуация

Подобен проект влиза в патова ситуация – виждаме един Първанов, който се стреми да има мнение по всичко случващо се, но е ограничен от предписанията на сегашната си роля, коментира пред Dnes.bg директорът на „ББСС Галъп интернешънъл” Първан Симеонов.

Още по темата

Ако има такова политическо предприятие, то Първанов ще заприлича на съдия, който от безпристрастната си роля, трябва изведнъж да се превърне в капитан на отбор на терена. Но в последните години хората у нас явно предпочитат играчи, които до този момент въобще не са били в играта. А Първанов не е такъв. Неговият образ носи всичките негативи на тази игра, ако и привидно да не е ритал топката, смята Симеонов.

Политологът е категоричен: „Ако скоро ще обявява проект, Първанов вече не може да избяга от предизборното бързане, т.е. начинанието му би носило белега на предизборност. А това е пасив. Тогава идват и въпросите за лицата. Защото срещу една силно оличностена политика няма как да не излезеш с убедителни лица. Пита се откъде евентуален нов проект ще ги вземе или кога ще има време да ги произведе“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
1
 
4
 
! Отговори
Мунчо преди 13 години
Би трябвало да е АБР - Алтернатива за Българско Разграждане /Разграбване/
127
0
 
3
 
! Отговори
САМО БКП преди 13 години
БКП, БКП , БКП.
126
2
 
5
 
! Отговори
ПО преди 13 години
ПО КРАДЛИВИ ОТ КОМУНИСТИТЕ НЕМА ТЕ ОГРАБИХА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ,АТОЯ ОТ А Б В ВЕЧЕ Е МУХЛЯСАЛ И НИКОИ ОСВЕН НАИ ТЪПИТЕ И НАИ КРАДЛИВИТЕ ОТ 21 ГОДИШНИЯ ПРЕХОД НЯМА И ДА ПОМИСЛИ ЗАА Б В ТО НА БАШ КРАЖБАЖИЯТА,КЪКВ МУ БЕШЕ КюЛЕВ,А МАИ СЪВЕТНИКЗНАЧИ КОИ СА ОКОЛО ГОЦЕ ЦЕ ВИЖДА И МНОГО ЧЕСТО СЕ ЧУВА.ДА ЖИВЕЕ БОИКО Б ОРИСОВ.
125
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не АБВ, ами ВГЗ е по-подходящо за движението на левите!
124
1
 
2
 
! Отговори
ИДИ преди 13 години
ОТИВАИ ДА ПИЕШ ХАПЧЕТАТА,СКАПАН КОМУНОТУРЧИН И МУТРАК.
123
0
 
2
 
! Отговори
СРАМ преди 13 години
Проумейте го най-после, разберете, че ви мамят - не ги интересувате вие, интересува ги само собствената голяяяяма лъжица, а когато се почувстват поизместени от гаванката ,почват да създават светли "алтернативи".Не гласувайте за тях, дайте шанс на децата и внуците си!За да е достатъчен поне техния живот и да изградят своята България.
122
0
 
4
 
! Отговори
СРАМ преди 13 години
Започвам да мисля, че наистина ние, останалите в тази страна, сме обречени. Просто не стига продължителността на човешкия живот, за да се изчистим от тези ***. Държат ни като заложници, хора. Лъжат ни най-нагло и безочливо, тези престъпници. Всичко е за тяхното собствено алчно туловище. Жалкото е, че все още има хора, които вярват, че може да се върне старото соц минало, когато са били на 20-30 години и са се чувствали много щастливи с капаците на очите. Това време няма да се върне.
121
1
 
3
 
! Отговори
боко го уважава преди 13 години
Как никой не го уважава Гоце, а Боко само за него говори, импички му прави, оплаква се ката дневно, страх го е...
120
3
 
1
 
! Отговори
Дедо Гаджа преди 13 години
Петко, аз съм фен та ББ, но Гоце не ми е любимец. Нека първо си отдъхне, да напише мемоарче, нека се отдръпне от калната баня наречена политика. От разстояние нещата придобиват съвсем други измерения. Жельо се пропи, Петьо, като депутат, си оклепа модното шалче. Нека се заеме най-сетне със социално строителство, дейност която той обеща на цяла България, ама забрави да изпълни.
119
3
 
4
 
! Отговори
АБВ преди 13 години
АБВ /Айде Бодигардите Вън/
118
0
 
2
 
! Отговори
До!140 преди 13 години
Ало европейчето ,такива като тебе са ясни вие сте или на държавна службичка или на копанята на Сорос ,боли ли ви ,че народа се събужда и номерата ви скоро няма да минавати преди да завърша да те питам ,защо като е толкова хубава тая ваша (обединена европа ) не попитат хората в ЕСна рефефендум дали желаят техните страни да членуват или не в тази общност.
117
2
 
3
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 13 години
Всеки един проект е добре дошъл в момента! На фона на това неграмотно управление хората сами трябва да преценят заслужава ли си той или не! За мен всяка една друга алтернатива на тази в момента е много по-добра! Сегашните управляващи, колкото и да ме оплюете сега, не могат да стъпят на малкия пръст на Първано ни по образование, ни по интелект и опит! Всеки политик трябва да знае, че след като не оправдае доверието на избирателя, ще бъде изхвърлен от управлението така, както е бил назначен!
116
4
 
7
 
! Отговори
Caleb преди 13 години
Този проект няма бъдеще.Както казах и преди - той по начало е с изтекъл срок на годност.
115
4
 
5
 
! Отговори
европеец преди 13 години
що се отнася до АБВ-то на Първанов, всеки здравомислещ и можещ да разсъждава човек, който не забравя историята може да прецени дали да участва в такъв псевдопроект, наречен с гръмкото име АБВ на Гоце
114
1
 
1
 
! Отговори
европеец преди 13 години
до 139 - много си "умен" бе, тц, тц, как само ги "знаеш" тия работи... Не ти ли се струва, че 21 години са твърде дълъг период за изясняване на много неща и че в този т.нар. демократичен период участваха всички, т.нар. от теб народ, който ожалваш в писанието си.... За толкова години трябваше да се създаде будно гражданско общество, а не само съжаления, подозрения и т.н. оплаквания от оплаквачки като теб!!!
113
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кукловодите на 21годишния грабеж( наричан от някои демократичен преход) и техните ментори от вашингтон и тел авив яко са я закъсали от към кадри и идей и докато номера с мадритския комарджия и мутрата -милиЦИОНер мина сега да изадиш за (спасител) на народа доносника от сиришник си е направо гаф ,явно в паниката си тия не са измислили нещо по -така ,защото сигурно не са очаквали балона Бойко дето го надуваха бая години толкова бързо да се спука. С една дума пълен цирк, но жалко за народа .
112
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
АБВ = Аз Бях Вербуван
111
0
 
8
 
! Отговори
КОКО преди 13 години
Тоя цирк го гледаме вече 65 години.Градихме социализъм с перспектива за "комунизъм" и светло бъдеще.Наритаха "комунизма" и сега ни залъгват с "демокрация".Вече двадесет години се изредиха всички по-големи " партии", които всъщност са различни артисти о същия цирк. Новата илюзия АБВ се създава с цел да се забавлява народа - пари е дал ще трябва да се потрудят "политиците" да представят нов номер в програмата за да имат възможност да продължават уреждането на далаверките си.
110
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сега като видя тази персона и гейчо изпитвам непреодолимо гадене!ПОГНУСА21 години и все същите мазни НАГЛЕДЦИ!ПФУ НА ФИЗИОНОМИИТЕ ВИ МЕРЗАВЦИ!УБИИЦИ НА БИЗНЕСА ПРОКУДИХТЕ ДЕЦАТА НИ ИЗМОРИХТЕ РОДИТЕЛИТЕ ПРОПИЛЕХТЕ НИ ЖИВОТА !ДАНО ГАРВАНИ ВИ РАЗНЕСЪТ ПО БАИРИТЕ!ВАШЕТО МVVVV ***!
109
4
 
9
 
! Отговори
Пешо преди 13 години
Първанов, Гоце, не виждаш ли че никой вече не те уважава. Нито руснаци, нито американци, нито германци, пък българите не могат да те гледат. Що не вземеш да се скриеш и да прекараш остатъка от живота си в охолство както направиха предишните лидери на кликата ви.