Джазът идва

Пролетният Джаzz+ ще ни срещне с перуанска вълшебница, френско-виетнамски китарист и германско-италианско-гръцко трио
24 мар 2009 13:55,
4
Джазът идва
След Сусана Бака идва Нгуен Ли. Снимка: Джаzz+

По традиция през май ще се проведе петият пролетен Джаzz+.

В тазгодишното издание на фестивала, което ще започне на 24 май и ще продължи и през месец юни, когато ще се насладим на концерти на изявени артисти от Перу, Франция, Германия, Гърция, Италия.

Влюбените в джаза ще имат възможността да видят и чуят омайния глас на перуанската вълшебница Сусана Бака, неотразимия френско-виетнамски китарист Нгуен Ли, табла виртуоза Трилок Гурту и вълнуващото изпълнение на триото Аня Лехнер, Василис Цабропулос и У.Т.Ганди.

Откриването на фестивала на 24 май в зала България от 19:30 ч ще направи приказната Сусана Бака.

Вторият концерт от фестивала ще се състои на 12 юни отново в зала България, която ще бъде нажежена от екстатичното изпълнение на квартета на Нгуен Ли на музиката на великия Джими Хендрикс.

За него критиката казва: „Нгуен Ли е музикант с уникален подход към китарата. Той се вписва заедно с Фризел, Скофилд, Стърн и Холдсуърт в поредицата джаз-китаристи, наследници на Хендрикс.“

Нгуен Ли е китарист с въздушен почерк и универсален език – фюжън, рок, традиционни музики.

Още за него и видео виж тук.

Основният акцент във фестивалната програма на Джаз+ пада върху концерта на 13 юни в зала България на виртуозния перкусионист Трилок Гурту и неговия квинтет.

За него критиката казва: " Той е широко скроен музикант, който черпи от джаза, индийската класическа традиция, абстрактната импровизация и азиатския поп, той е омагьосващ виртуоз-перкусионист и достъпен шоумен."

Трилок Гурту е виртуозен изпълнител на табла и перкусионист от висока класа, който свири на уникален хубриден Източно-Западен комплект барабани.

Освен това той е и композитор, чиито смели музикални виждания водят до сътворяването на неповторимо съчетаване на традиционна индийска музика с джаз, рок, класически и елементи от други култури.

Още за него и видео виж тук.

Петият Джаzz+ ще завърши на 14 юни в зала България с представянето на новия вълнуващ проект на германската челистка Аня Лехнер и гръцкия пианист Василис Цабропулос с участието на италианския перкусионист У.Т.Ганди.

Новият проект на германската челистка Аня Лехнер и гръцкия пианист Василис Цабропулос е своеобразно продължение на предходния им албум Chants, Hymns, Dances, посветен на творчеството на Гюрджиев.

Приет изключително радушно и от критиката, и от публиката, пиано-чело прочитът на музикалния свят на Гюрджиев, чиито пиеси отчасти вдъхновени от фолклора и отчасти почиващи на религиозни практики, са записани и съхранени в пиано транскрипцията на Томас де Хартман, бе представен с множество концертни изяви из цяла Европа.

Логично идва и продължението на музикалното пътешествие, като днешната стъпка в Melos е към задълбочаване на вътрешното разбирателство и хармония в изпълнението.

Още за него и аудио виж тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Evalata
2
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
ами ще идем :)
1
1
 
2
 
! Отговори
Jazz man преди 15 години
само дето тая година именат са малко странно подбрани - фестивалът стана уърлд-мюзик повече, отколкото джаз...Нищо, по-добре от комерса на другия пролетен пик